A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Lehet sikeres ma egy magyar divatmárka?

2018. július 26. - Müller.Péter

Zara, H&M, Bershka, Levi’s, Tommy Hilfiger és a hazánkban megtalálható, széles körökben ismert külföldi divatmárkák listája folytatódik szinte a végtelenségig. Hol vannak ezekkel szemben a hazaiak? Egyáltalán van olyan hazai férfi divatmárka, amelyik képes tartani a lépést a multikkal, ahol a kollekciók szinte szempillantás alatt cserélődnek.

fancycrave-174012-unsplash_1.jpg

Bár a külföldi világmárkák rendkívül népszerűek és az elképzelhetetlenül magas büdzséjük miatt nehéz őket lekövetni, mégis van néhány olyan magyar férfi divatmárka, amely 2018-ban is meghatározó itthon.

1. Thomas Jeans, a magyar farmermárka

A 30 éve működő, 100 százalékban magyar tulajdonú Thomas Jeans kiváló példája annak, hogy magyar márkaként is lehet sikeresen működni ma a piacon. A siker oka részben éppen a magyarságban keresendő.

Úgy tűnik, hogy 2018-ban egyre fontosabb érvvé válik egy termék esetén, hogy az magyar eredetű legyen. Ezt a trendet nyomonkövethetjük az élelmiszeriparban is, ahol kifejezetten fontossá vált, hogy kiemeljék a magyar eredetét egyes termékeknek.

Volt szerencsém beszélgetni nemrég a Thomas Jeans 2 vezető munkatársával is. Arra mutattak rá, hogy a tapasztalatik alapján több vásárlójuk is úgy lép be az üzleteikbe, hogy magyar terméket keresnek és gyakran ezért is járnak vissza. Egy egyre növekvő réteg kezd beleunni a világmárkák külföldi tömegtermékeibe és számukra meghatározó választási szemponttá válik az áruk magyar eredete.

Ennek ellenére nem szabad elvitatni, hogy a nagytöbbség esetén az ár az elsőszámú szempont és az olyan dolgok, mint a termék eredete, csak ezután következnek.

csv_1437.jpg2. Alkalmazkodás a kor követelményeihez

Arra persze, hogy egy márka magyar, még nem alapozhatjuk a sikerességünket. A Thomas Jeans éppen ezért próbál alkalmazkodni 2018 követelményeihez és olyan csatornák felé nyitni, mint amilyen a Facebook és az Instagram. 

Nem szabad elmenni amellett, hogy a cikk elején említett világmárkák mind-mind milliós követőtáborokkal rendelkeznek a közösségi oldalakon és emberek százezrei posztolják büszkén, hogy ők éppen egy Tommy Hilfiger pulcsiban, vagy Zarás zakóban feszítenek. A közösségi oldalakon betöltött meghatározó szerep a játék alap követelményévé vált – aki nem tudja ezt kialakítani, az hosszú távon megbukik.

Hiszen csak az a cég tud sikeresen működni, amelyik megszerzi az emberek figyelmét. Máskülönben honnan tudná az ember, hogy egyáltalán létezik az adott márka?

A Thomas Jeans szerencsére felismerte, hogy nyitnia kell. Korábban a Thomas Jeans üzleti filozófiájának a középpontjában nem a marketing állt és ennek ellenére is kiépült egy erős vásárlói bázisuk - azonban a múltra alapozni nem egy életbiztosítás 2018-ban.

Jelenleg nagy figyelmet fektetnek arra, hogy növeljék a követőik számát és az online ismertségüket is, hogy a lehető legtöbb emberhez juttathassák el a termékeiket. Az online jelenlét az alapvetően 30 pluszosokat megcélzó márkát a fiatalok fejébe is beépíti, így szélesítve ki a márka vásárlói bázisát. 

nordwood-themes-162465-unsplash_1.jpg

3. A hátrány, ami előny is egyben 

Érdekes abba belegondolni, hogy a ma a Zara, vagy például a H&M nagyon rövid termékéletciklusokkal operálnak, a ruháik nem túl tartósak. Ennek köszönhetően gyakrabban járhatunk boltba és vehetjük meg a következő kollekciójukat is. A rövid élettartam érdekes módon fontos előnyként jelenik meg számukra, főleg a bevételek frontján.

A Thomas Jeans filozófiája ezzel ellentétben a tartósságot helyezi a középpontjába. A farmerek akár 3-5 évig is tökéletesen használhatóak, hosszú távra lehet velük tervezni. De a hosszú termékéletciklus nem viszi bele az embereket abba, hogy gyakran vissza kelljen járniuk. 

Ennek a hosszú életciklusnak mégis megvan a maga előnye. A vásárló elkötelezetté válik és könnyebben kapcsolódik a márkához. A 3-4 évig hordott farmert az ember jobban megszereti, mint azt, amit 6 hónap után kidob a kukába. És a vásárló is pontosan látja, hogy a Thomas Jeans képében minőséget vásárol, ellentétben néhány jónevű világmárka termékeivel. 

 

Összefoglalva: a Thomas Jeans példája azt bizonyítja, hogy 2018-ban is fel lehet venni a világmárkákkal a versenyt ha a minőségre fókuszálunk, miközben a termék magyarságát is előtérbe helyezzük és mindezeket folyamatosan kommunikáljuk a közösségi média felületein keresztül, hogy minél nagyobb tömegekhez juttathassuk el a márkánk üzenetét.


Olvasd el a következő cikkeket is!

- A startup, ami meghódította a férfi divatvilágot

- 3 blogger, aki millió dolláros vállalkozást épített


►►►►
 

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velem? Nézz szét a weboldalamon, vagy írj egy emailt az info@thebusiness.hu címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr114130629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása