A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Így duplázd meg a fizetésed!

2016. október 27. - Müller.Péter

Megduplázni a fizetésünket.... Ez mindannyiunk álma. Mégis, nagyon kevés példát látunk arra, hogy egy ember nagy mértékben emelné meg a bevételeit. Hol rontják el az emberek? Miért ragadnak meg a legtöbben egy életre az átlagos fizetésnél?

Mennyit számít a munkaidő?

Képzeljünk el egy dolgozót. Bemegy a munkahelyére reggel. Eltölt ott 8 órát (esetlegesen egy kicsit többet), majd hazamegy. Ez alatt a 8 óra alatt teljesen átlagos teljesítményt nyújt, nem igazán erőlteti meg magát, pont annyi feladatot végez el, amennyit muszáj neki. Ha a főnök figyeli, akkor rákapcsol, és úgy tesz, mintha ő lenne a vállalat mintadolgozója. Majd a fejes elmegy, és visszatér a teljesen átlagos, nem túl megerőltető tempójához. Időközben beszélget egy jót a munkatársakkal is, hiszen mi sem természetesebb ennél. Mikor a főnök visszatér, akkor újra a szakmája példaképévé válik, és rákapcsol.

Gondolom mindannyian ismerünk ilyen embereket. Valószínűleg nagy ritkán még mi magunk is a fenti úriember példáját követjük. DE! Gondolj csak bele, kik a legmegbecsültebb tagjai egy vállalatnak? Nyilvánvalóan nem a már fentebb említett dolgozók.

Napjainkban az úgynevezett „eredmény gazdaságban” élünk. A kiváló számadatok, a lebonyolított üzletek száma, a befejezett termékek mennyisége határozza meg azt, hogy ki mennyit ér egy vállalaton belül. A fentebbi kérdésre válaszolva egy vállalat legmegbecsültebb tagjai egyértelműen azok, akik kimagasló eredményeket érnek el. Akik saját munkakörüket tekintve messze kiemelkednek az átlagból.

Ők abszolút nem azért váltak ilyen sikeressé a cégen belül, mert csak az átlagos teljesítményre hajtottak. Ők akkor is extrát nyújtanak, mikor a főnök nincs ott. Akkor sem állnak le csevegni másokkal, ha épp nem figyeli őket senki. Éppen ezért kijelenthető, hogy: 

A munkaidő csak egy másodlagos faktor. Az számít a leginkább, hogy ezt a munkaidőt hogyan töltöd ki!

A készségek fontossága

Egy vállalat legsikeresebb dolgozóit az különbözteti meg az átlagos dolgozóktól, hogy ők az eredményességre törekszenek. De felmerül a kérdés. Egy cégen belül rengeteg olyan ember dolgozik, aki a saját teljesítményét helyezi a középpontba, mégis vannak köztük olyanok, akik kiemelkedően hatékonyak és eredményesek. Hogy van az, hogy két ember teljesítménye között öt, esetleg tízszeres különbség is megfigyelhető? Ez az illető tízszer tehetségesebb lenne, mint a kevésbé hatékony társa? Korunk legnagyobb vállalkozói és siker gurui nem a tehetséggel magyarázzák a hatékonyságbeli különbséget.

Elég valószínűtlen, hogy valaki tízszer tehetségesebb, okosabb legyen, mint a másik. A különbség hátterében egy tanulási folyamat áll.

Ezeket a sikeres dolgozókat az jellemzi, hogy folyamatosan fejlesztik képességeiket. A legjobb értékesítők egészen kiváló kommunikációs készséggel rendelkeznek, tökéletesen mérik fel az embereket, folyamatosan olvassák a másik fél nonverbális jeleit és közben még a partnerük fejére is hatást gyakorolnak. Hogy valaki idáig eljusson, az nem egy nap eredménye. Senki sem jön úgy a világra, hogy már az elképzelhető összes releváns készséggel rendelkezne későbbi munkáját illetően. Hosszú-hosszú évek folyamatos tanulása húzódik meg a háttérben.

69906525-elnariz-businessman-thinking.jpg

Hogyan juss el a kívánt szintre?

A világhírű előadó, Brian Tracy szerint egy sikerorientált személynek mindenképpen a fejébe kell vésnie egy nagyon fontos gondolatot:

Egyszerre csak egy kulcskészséged fejlesztésére összpontosíts, és csak akkor lépj tovább egy újabb készségre, ha már tökéletesen elsajátítottad az előzőt.

A legjobb az egészben az, hogy gyakorlatilag minden készség elsajátítható. Nem hiszed? A Forbes magazin szerint az újonnan meggazdagodott fiatal milliárdosok több mint háromnegyede pontosan onnan indult, ahonnan az átlag. Jobban mondva ők is átlagos dolgozókként léptek ki a munkaerőpiacra. Semmi sem utalt arra, hogy üstökösszerű pályafutást fognak befutni. Még a mért intelligenciaszintjük is csak egy kevéssel haladta meg az átlagot. De kemény munkával elsajátították azokat a készségeket, amelyek eljuttatták őket a csúcsra.

Ha a lehető legtöbbet akarod tenni az elképzelhető legrövidebb idő alatt, akkor mindenképpen meg kell találnod a szakmád legjobbjait. Tőlük tanulhatsz a legtöbbet. Biztosan vannak a munkahelyeden olyan egyének, akik teljesen kiemelkednek az átlagból. Tanulmányozd őket, nézd meg, hogy ők mit csinálnak másképp. Tőlük egészen biztosan sokat tanulhatsz.

Olvass sokat! Triviálisnak tűnhet, de nem árt hangsúlyozni a fontosságát. Szakmád legnagyobb gurui biztosan számtalan könyvet írtak a témában. Az ő köteteikből kismillió gyakorlati tippet sajátíthatsz el, amelyek kiemelhetnek a középszerűségből.

Gondolkodj kicsit, és határozd meg azt a készséget, amelynek a fejlesztése sikeresebbé tehetne munkádban. Ezt egy magasabb szintre emelve egészen biztos, hogy hatékonyabbá fogsz válni a munkahelyeden. Valószínűleg az egyik felettesednek is szemet fog szúrni a fejlődésed. Talán még egy előléptetéssel, vagy fizetésemeléssel is honorálni fogja az igyekezetedet.

Nagyon fontos, hogy ne add fel. Lehet, hogy 5 évre lesz szükséged ahhoz, hogy elérd az álom fizetésedet. Lehet, hogy 10-re. Sok ember éppen ezért is riad vissza. Ők azonnali eredményekre vágynak. De érdemes fejben tartanod a következőt: a következő 5-10 év így is, úgy is el fog telni feletted. Akkor már mért ne szánnád rá ezeket az éveket a fejlődésre?

Összefoglalva: ha csak lébecolsz a munkahelyeden, akkor ne várj többet az átlagosnál. Ha viszont szeretnél előrelépni, akkor tegyél meg mindent a cél érdekében, válassz ki néhány kulcs készséget, és dolgozz rajtuk éjt nappallá téve. Ez egészen biztos, hogy meg fogja hozni számodra a várt előrelépést! 

 

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr5511842159
süti beállítások módosítása