A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

7 módszer, amellyel karizmatikusabbá válhatsz

2017. szeptember 12. - Müller.Péter

A karizmatikus szó hallatán topmenedzserek, sikeres vállalkozók, filmsztárok és a környezetünkben lévő megnyerő és magabiztos emberek jutnak az eszünkbe. Ezért a karizma úgy tűnhet, mint valami misztikus dolog, amivel ezek a személyek együtt születtek. Pedig a karizmatikusság is ugyan úgy elsajátítható, mint bármi más. 
karizma_1.jpg

Hétköznapi értelemben a karizma nagy belső lelkierőt jelent, amelnynek a határása az adott személy könnyedén képes befolyásolni és irányítani másokat.

A karizmatikus ember az, akinek nagyon szeretsz a társaságában lenni. Hallgatsz a szavára és nagyon megnyerőnek és magabiztosnak látod. Még az is lehet, hogy tudattalanul egy igazi vezetőt látsz benne, akit érdemes lenne követni. 

És ezt nem csak te érzékeled, hanem a környezetében lévő minden ember.

De persze felmerül a kérdés...

 

Mitől lesz valaki karizmatikus?

A karizma alapvetőn három dologból épül fel: a jelenlétből, a hatalomból és a melegségből.

Az jelenlét annak a képessége, hogy oda tudunk teljesen figyelni arra a személyre, akivel éppen beszélünk.

A vélt vagy valós hatalom határozza meg azt, hogy mekkora hatásunk van a kötnyezetünkre. Gyakran egy több százezer forintos öltöny is hatalommal ruházhatja fel az illetőt, hiszen a környezete magasabbra fogja pozícionálni őt.

A hatalom persze nem csak a drága, jól kinéző tárgyakból származik. A kiváló testbeszéd több hatalmat adhat az illetőnek, mint bármi más. Erős szemkontaktus, magabiztosan kidüllesztett mellkas, a melletted lévő széken nyugtatott kéz mind-mind azt sugallja, hogy magabiztos vagy – ezt te és a körülötted állók is érzékelni fogják.

A melegség a jószándék és a törődés megtestesülése. Ez tetten érhető a pillantásban, a hanghordozásban, a szavakban és a gesztusokban egyaránt. Ezek együttesen barátságosságot és figyelmet kommunikálhatnak a külvilág felé és a jó megítélés alapjává is válhatnak.

Aki ezt a 3 tényezőt képes tudatosan befolyásolni, az könnyedén megnyerhet bárkit magának és befolyást szerezhet egy társaságon belül is.

karizma_2.jpgMost pedig nézzük meg, hogy milyen konkrét módszerekkel hathatsz erre a 3 tényezőre. 

Jelenlét

1. Fordíts különös figyelmet a nevek megjegyzésére

Mikor valaki bemutatkozik neked, akkor próbáld meg a nevét valamilyen tárgyhoz, vagy történéshez rendelni. Ha ez megvan, akkor használd előszeretettel az illető nevét a beszélgetés során – mindannyian imádjuk hallani a saját nevünket!

2. Meditálj rendszeresen

A rendszeres meditáció segít a jelenben tartani az elmédet. Így érezhetően kevesebbszer fog elkalandozni a figyelmed és könnyebben fogsz tudni odafigyelni a másik mondandójára.

 3. Tedd el a telefonodat

Ha állandóan üzeneteket írsz, csekkolod a Facebookot vagy csak egyszerűen az asztalon tartod a telefonodat, akkor azzal azt üzened a másiknak, hogy ő nem olyan fontos neked. Rakd el a telefonodat és ne nyúlj hozzá!

Hatalom

1. Közvetíts magas társadalmi státuszt

A megjelenésed nagyban hatással van a karizmádra. Egy jól szabott zakó, egy tökéletes fehér ing, egy elegáns cipő és egy szép óra mind-mind azt sugallják, hogy egy magasabb társadalmi rétegbe tartozol. A hozzád társított magasabb társadalmi státusz pedig hatalmat ad a kezedbe.

2. Urald a körülötted lévő teret

Tudatosan figyelj arra, hogy egy társalgás közben relatíve nagy helyet foglalj el. Ne görnyedj össze, ne fond össze folyamatosan magad előtt a kezedet. Inkább helyezd a melletted lévő székre a karodat, vagy támaszkodj az asztalra és közben tartsd egyenesen a hátadat. Ha nagyobb fizikai teret uralsz, akkor magabiztosabbnak és befolyásosabbnak látszol. Használd ezt az ütőkártyát, hiszen a karizmád alapjává válhat.

Melegség

1. Figyelj oda a másikra

Nézz egyenesen a másik szemébe, amikor beszél. Mosolyogj. Nevess a másik viccein. Vedd fel a másik fél pózát: ha maga mellett nyugtatja a kezét, akkor tedd te is ezt. Az odafigyelés a szóhasználatban is megnyilvánulhat: ha a másik fél egyszerűen beszél és nem komplikálja túl a mondandóját, akkor te se tedd azt.

2. Tűnj egy kissé “sebezhetőnek”

Szeretjük azokat az embereket, akik nem rejtegetnek semmit. Szeretjük azokat, akik mernek mesélni a bukásaikról és korábbi hibáikról. Megbízunk azokban, akik be merik vallani, hogy az elkövetkezendő időszak nagy kihívásokat fog tartogatni a számukra. Érdekes módon ha felvállaljuk ezeket a dolgainkat, akkor a környezetünk autómatikusan feljebb fog pozícionálni minket.

Ezeket a módszerekt akár már a következő beszélgetésednél is kipróbálhatod. Tudatosan építsd be őket a repertoárodba és válj karizmatikusabbá!

 

A cikk Michael Pletzrak succes.com-on megjelent írása alapján készült.

 

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr1412823592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása