A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

A legsikeresebb üzletemberek titka: az 5 órás szabály

2017. július 18. - Müller.Péter

A világ legnagyobb üzletemberei - például Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett vagy Elon Musk – híresek arról, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a saját fejlődésükre. Ezek a vezetők a mély elhavazottságuk ellenére is heti szinten legalább 5 órát fektetnek saját magukba.
2.jpeg

Az 5 órás szabályt elsőként megfogalmazó Michael Simmons több világhírű üzletember önfejlesztési szokásait is tanulmányozta. Kutatása során azt találta, hogy ezek az emberek minden munkanap legalább 1, heti szinten pedig minimum 5 órát tanulnak. Ezt az 5 tanulási órát 3 fő tevékenységre fordítják:

1. Olvasás

Az olvasás tényleg a legsikeresebb emberek szokása – és a tanulás talán legjobb formája is egyben. Bill Gatesről például köztudott, hogy évente körülbelül 50 könyvet olvas el a legkülönbözőbb témákban.

Persze Gatesen kívül számtalan jó példát hozhatnánk fel. Például:

  • Mark Cuban, a Dallas Mavericks kosárcsapat és több másik vállalkozás tulajdonosa napi több mint 3 órát olvas átlagosan.
  • A Facebook atyja, Mark Zuckerberg havi szinten 2 könyvön is átrágja magát.
  • Egy másik amerikai kosárlabdacsapat tulajdonosa, az önerőből milliárdossá vált Dan Gilbert minden nap legalább 1-2 órát tölt olvasással.

Bill Gates elmondása szerint az olvasás az a tevékenység, amely folyamatosan naprakészen tartja az ismereteit, és amely inspirációt biztosít számára. Továbbá az olvasással teszteli le, hogy mennyire jó a megértő képessége. Számára az olvasás mindig is az új nézőpontok felfedezésének a lehetőségét jelenteti.

pexels-photo-287335.jpeg

2. Mély megértés

Rendkívül jó, ha nagy energiát fektetsz a tudás megszerzésébe, de ez önmagában még kevés. A hatalmas tudásanyagok semmit sem érnek, ha nem fordítunk kellő időt arra, hogy meg is értsük, amit tanultunk.

Hagyj időt a gondolkodásra és az elmélkedésre. Gondold végig azt, amit tanultál, kapcsold össze az új anyagot a már meglévő tudásoddal. Keress közös pontokat, logikai összefüggéseket. Ülj össze másokkal és vitasd meg velük azokat a részeket, amelyek kevésbé világosak számodra, vagy amelyeket tovább szeretnél gondolni.

Csak az a tudás használható igazán, amit tényleg megértettél. Fordíts külön figyelmet a megértés folyamatára!

3. Kísérletezés

Nap mint nap számtalan jó ötlet fogalmazódik meg bennünk. A legjobb lenne, ha ezeket az ötleteket nem dobnánk a kukába állandóan, hanem ki is próbálnánk azokat, amelyeket kilehet. Gyakran éppen a legfurcsább, legvéletlenebb ötletekből sül ki valami igazán eredeti.

Vannak cégek, amelyek kifejezettem arra biztatják a munkatársaikat, hogy kísérletezzenek. A Google például megengedi a munkatársainak, hogy a munkaidejük 20 százalékában új projekteken dolgozzanak. Számtalan forradalmi megoldás éppen ezekkel az új projektekkel kezdődött.

És mérhetetlenül sok sikeres vállalkozás, üzleti megoldás, társadalmi kezdeményezés és emberi összefogás is a kísérletezéssel indult. Úgyhogy ne csak ülj az ötleteiden, hanem próbáld is ki őket!

Záró gondolatként: 

Azok vagyunk amit ismételten teszünk. A kiválóság ezért nem cselekedet, hanem szokás. - Arisztotelész

tanulni_tanulni_tanulni.jpg

A cikkhez részben felhasználtam az inc.com és a lifehack.org hasonló témájú cikkeit.

 

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr5612671839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása