A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

4 ok, amiért a legjobb munkatársak felmondanak – még akkor is ha szeretik a munkájukat

2017. július 20. - Müller.Péter

Munkatársak jönnek, munkatársak mennek – nincs ebben semmi újdonság. Akik nem tudnak kijönni a csapattal, akik nem igazán érzik magukénak a céget, felmondanak. De mi van azokkal, akik tényleg jól csinálják, amit csinálnak és szeretik is a munkájukat, mégis otthagyják a céget?

tim-gouw-68319-unsplash_1_1.jpg

Ennek 4 nagyon gyakori oka is van.

1. Közös célok hiánya

Még a legjobbak is hamar motiválatlanná válhatnak egy olyan környezetben, ahol úgy érzik, hogy csak a vezetőség céljaiért dolgoznak. Szuper, ha egy cég nagy profitot realizál az év végén, de ha ez az összeg teljes egészében a tulajdonos jachtjára fordítódik… akkor még a legjobban dolgozó munkatársak is hitüket vesztik.

Egy cégben szükségesek a munkatársak és a vezetőség közös céljai. Az alkalmazottak csak közösen elfogadott célok esetén érzik azt, hogy tényleg megéri dolgozniuk. Ellenkező esetben úgy tűnhet számukra, hogy ők csak egy kis csavarként funkcionálnak a rendszerben, amelynek a feladata, hogy a vezetőség boldogulását elősegítse. Hosszú távon ez az érzés elkedvetleníti és motiválatlanná teszi a munkatársakat, akik valószínűleg ott is hagyják a céget.

2. Stagnálás

Nagyon gyakori, hogy egy cég legjobb dolgozói azért állnak tovább, mert úgy érzik nem tudnak az aktuális cégben előrelépni. Ennek legfőbb oka a vállalati hierarchiából eredeztethető. Számtalan cégnél csak nagyon lassan lehet felfelé haladni a ranglétrán – ha egyáltalán lehet. Az ember nem szeretne hosszú évekig ugyanabban a pozícióban üldögélni, főleg ha eközben azt látja, hogy ő ennél sokkal többre lenne képes.

Ebben az esetben hiába szeretik az aktuális munkájukat, mégsem elégedettek. Hiszen tudják, hogy ez már kevés. Új és nagyobb kihívásokra vágynak. Lehetőleg minél hamarabb.

a2.jpg

3. Az elismerés hiánya

Kiválóan dolgozol, kiemelkedő teljesítményt raksz le az asztalra és úgy tűnik, hogy Te vagy a céged egyik legragyogóbb csillaga. De van egy kis bökkenő: a főnököd magasról tesz rád. Nem ismeri el a munkádat, semmiféle dicséretet nem kapsz tőle, pozitív visszajelzést pedig inkább ne is várj. Állandóan a negatívat vágja a fejedhez, és lassan kezd teli lenni a hócipőd – gyakori történet a mai világban.

Az elismerés hiánya fáj. Főleg akkor, ha tényleg jól teljesítesz, egy olyan munkakörben, amelyet szeretsz. Az embernek szüksége van elismerésre a kiemelkedő teljesítményéért. Ha nem kapja meg, akkor inkább tovább áll – jogosan. Hasonlóan kiemelkedő teljesítményt egy hasonló munkakörben egy másik cégnél ugyan így tudja hozni. És ott ezért még el is ismerik.

4. Stressz és túlterheltség

Talán semmi tesz tönkre jobban egy munkatársat mint a mérhetetlenül nagy mennyiségű munka és az ezzel járó stressz. Még a legjobb munkatársat is nagyon hamar megtörheti a folyamatos erőltetett menet. Ami még rosszabb, hogy gyakran éppen a legjobb munkatársakat terhelik a legjobban a vezetők, hiszen bennük látják az adott helyzet megoldását.

A folyamatos stresszt és túlterheltséget csak nagyon kevesen képesek hosszú távon is elviselni úgy, hogy ne akarják otthagyni az aktuális munkahelyüket. Valószínűleg a kiemelkedő teljesítményükkel amúgy is könnyedén találnak az aktuálisnál jobb munkahelyet.

 

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr8312672961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása