A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

A vagyonos emberek 5 szokása - szokások, amik teljesebbé tehetik az életedet

2018. január 13. - Müller.Péter

Mennyiben különböznek a vagyonos emberek a nagy átlagtól? Nyilvánvalóan nagyon sok mindenben, azonban van néhány olyan dolog, amiben mi magunk is könnyedén tudjuk őket követni - ezek a dolgok pedig nem mások, mint a szokások. Nézzünk is meg 5 olyan szokást, amelyet mi is könnyen eltanulhatunk tőlük!

pexels-photo-58724.jpeg

1. A vagyonos emberek követik a bevételeiket és a kiadásaikat

Mindannyian jól ismerjük azokat az embereket, akik amikor jön a fizetés, nagy mosollyal újságolják nekünk, hogy mennyi pénzt kerestek és gondtalanul élik meg minden egyes hónap első húsz napját. Aztán...

... a hónap végére a megkeresett pénzük szinte teljes egészében elúszik, nem is tudják, hogy hogyan húzzák ki az utolsó napokat. Maguk sincsenek tisztában azzal, hogy mire, de elszórták, hiszen csak bevételben gondolkodtak, a kiadás része a történetnek számukra nem is létezett. A bevételek pedig önmagukban rendkívül becsapósak lehetnek.

A vagyonos embereknek megvan az a jó szokásuk, hogy a bevételeiket a kiadásaikkal együtt vizsgálják meg. További jó szokásuk, hogy követik is a bevételeik és a kiadásaik alakulását, gyakran még területekre lebontva is. Így könnyebben megállapíthatják, hogy hol kéne optimalizálniuk a kiadásaikat és hogyan tudják így növelni a nettó bevételeiket.

2. A vagyonos emberek képzik magukat

A vagyonos emberek többsége nem véletlenül válik vagyonossá. Ez egy hosszú folyamat eredménye, ami nagy tudatosságot igényel – és ennek az egyik legfontosabb eleme a folyamatos tanulás.

Azzal, hogy valaki kikerül az iskolapadból, még nem ért véget számára a tanulás időszaka. Legalábbis jobb esetben nem.

Mindig van még egy olyan képesség, ami segíthet téged a magánéletedben, a munkahelyi előrehaladásodban, a baráti kapcsolataidban és mindig van még egy olyan könyv, ami meghozhatja számodra az áttörést, vagy éppen vízen tarthatja a süllyedésnek induló hajódat.

pexels-photo-716411.jpeg

3. A vagyonos emberek kíváncsiak

A vagyonos ember kíváncsi és szeretné megérteni a dolgok működését. Szeretné átlátni a cégében uralkodó folyamatokat, az emberi kommunikáció természetét, vagy éppen a hatékonyabb tanulás mikéntjét.

A tudás hatalom és a kíváncsiság ezt a tudást alapozza meg. Sok esetben a már szinte gyermeki kíváncsiság viszi előre az embert és segít a körülöttünk lévő világ megértésében. Sokszor olvasni különösen vagyonos emberekről, hogy egymás után teszik fel a „de miért” kérdést a szakembereiknek. Nézzük meg Elon Musk, a Tesla ügyvezetőjének történetét:

Musk az irodájába hívta az egyik mérnökét, hogy mindent megtudjon az egyik speciális alapanyagról, amivel ő dolgozott. „Először azt gondoltam, hogy a kérdéseivel csak próbára akar tenni, hogy vajon tudom-e a dolgomat, de aztán rájöttem! Tanulni akart tőlem. Kíváncsi volt. Elon addig fog kérdezni bárkit, amíg meg nem tanulja a 90 százalékát annak, amit az illető tud!” – Kevin Brogan, a SpaceX egyik mérnöke.

4. A vagyonos emberek megtervezik a napjaikat

Az eredményesség alapja a jó időmenedzsment – enélkül nehezen lehet az egyről a kettőre jutni. A többség pedig éppen itt rontja el, hiszen kifolyik a kezükből az idő, nem tudják befejezni a napi feladataikat és emiatt stagnálnak.

A vagyonos emberek tisztában vannak a rendelkezésükre álló idő fontosságával, ezért mindent el is követnek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki belőle.

Az egyik módszere ennek a napi feladatok megtervezése. Ha csak összeírod, hogy mit kéne az adott napon megcsinálnod, sokat fogsz segíteni önmagadnak. Így nem kell a fejedben tartanod a legapróbb teendőket is, és a leírtak miatt nagyobb késztetést fogsz arra érezni, hogy végigcsináld mindazokat, amik le vannak írva.

pexels-photo-210990_1.jpeg

5. A vagyonos emberek a megfelelő személyekkel veszik körbe magukat

Szinte mindannyian hallottuk már azt a mondást, hogy a hozzánk legközelebb álló 5 személy átlaga vagyunk. A legközelebbi barátaink, munkatársaink és családtagjaink gondolkodása és élethez való hozzáállása az alapjaiban határoz meg minket.

Ezért arra kell törekednünk, hogy több időt töltsünk és mélyebb kapcsolatot alakítsunk ki azokkal az emberekkel, akiket mi példaértékűnek tekintünk az eredményeik, a tulajdonságaik, vagy a hozzááláásuk miatt. Hosszú távon mi is át fogunk venni sok mindent tőlük, ami jobb, eredményesebb és remélhetőleg vagyonosabb emberré tesz minket.

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr7213568739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.01.14. 12:39:08

Az önmagukat jól menedzselő emberekre igazak a fentiek, de vagyonosság még nem megfelelő kritérium. Könnyen lehet, hogy Donald Trump-nak a fenti mintától eltértek bizonyos szokásai. :)

mt-03 2018.01.14. 14:11:58

aztan a sok stressztol kapnak infarktust es a hajukra kenhetik a vagyonukat...

Alick 2018.01.14. 17:28:06

@midnightcoder2: Legfeljebb néhány Twitteres bejegyzés... :)

gyászhuszár 2018.01.14. 18:24:27

Most mar csak azt nem ertem hogy n miert nem vagyok vagyonos..

fuszujka 2018.01.14. 19:56:25

A vagyonos szót ki kéne cserélni sikeresre. (A siker mellékterméke meg általában a pénz)
Mert csak a csak simán vagyonos emberek többsége általában egy sötét bunkó barom, nulla motivációval hogy képezze magát.

2018.01.15. 02:20:13

ez a lista nem NER kompatibilis.. talán az utolsó pont :)
nyugaton beválhatna ez, itthon elég, ha a vezér a szomszédod :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.15. 06:08:41

A vagyonos ember fő készsége, hogy tud legálisan lopni.

werinter 2018.01.15. 08:13:56

6. A vagyonos emberek ismertetője továbbá, hogy 99%-uk gátlástalanul átgázol másokon, lop, csal, hazudik.

7. A vagyonos ember 99%-a nem a saját tehetségéből és szorgalmából szerezte a vagyonát. Még ha volt egy forradalmi ötlete, újítása, találmánya, aki igazán nagy vagyonra tett szert biztos, hogy elsősorban nem CSUPÁN ezek miatt lett gazdag.

wankel · http://wankel.blog.hu 2018.01.15. 08:16:38

@fuszujka: bennem is ez motoszkált végig, hogy talán nem a "vagyonos" a legjobb szó. A "sikeres" szerintem is megfelelőbb, és ebben már benne van az is, hogy mindenkinek mást jelent a sikeres, és nem feltétlenül azt, hogy szükségéletein felüli lé van a birtokában.

Herbert Putzenschramm 2018.01.15. 08:37:54

5. A vagyonos emberek a megfelelő személyekkel veszik körbe magukat

:D

lásd ugyanitt: mészáros lőrinc, simicska lali, meg úgy kb az egész fidesz frakció. ez a pont tényleg igaz :)
:(

darvaskristof 2018.01.15. 10:00:11

+1: A vagyonos ember jó viszonyt ápol a kormánykörökkel

.megmondoember. 2018.01.15. 10:31:16

A vagyonos ember neve soha, de soha nem kezdődik Orbán-nal - és ha mégis, akkor sem végződik Viktor-ra.

Void Bunkoid 2018.01.15. 11:07:29

A legfőbb jellemzőjük, kedves bloggazda, hogy baszott sok pénzük van. És mindig is volt. Általában nem a semmiből rittyentenek ilyesmiket. Régen volt ilyen, ma már azok az idők elmúltak, a tortát felszeletelték, ma már csak úgy tudsz tortához jutni, hogy - kezdetben erőszakkal, vagy csellel a másét elveszed, később, már jelentősebb tőke birtokában megvásárolod tőlük. Ma már a világ legnagyobb vagyonainak kezelése szinte kivétel nélkül dinasztikus alapokon működik, öröklődik, megőrződik, gyarapodik.

Ami igaz a blogban, az valóban a tervezés. A "sikeres" emberek valóban azért gazdaságilag sikeresek, mert szinte az utolsó mozdulatig minden szirszart megterveznek az életükben. A barátaikat is (lásd utolsó pont), még csak véletlenül sem tartanak kapcsolatot olyan emberrel, akiből ne húzhatnának anyagi vagy kapcsolati tőkebeli hasznot.

Ezen fent említett dolog miatt viszont csak annyit tudok mondani, hogy a sikeres emberek általában nem jó emberek.

Duplaxiii 2018.01.15. 11:45:32

Ez ugye nem valódi poszt, hanem egy tanácsadó PR blogja?
Mert amit leír, az
1) a klasszikus tankönyv-alapú femagóg közhelygyűjtemény
2) az emberek hatalmas halmazánál a felsorolt pontokból az első négy alap, mégsem lesznek vagyonosoak, tehetősek, az 5. pont meg életszerűtlen, sok sikeres és jómódú embert ismerek, akik nem vállakozók, így minek vegyék körül magukat bárkivel is.
.
A poszt megkerüli a valódi tényeket, ami érthető, hiszen PR alapú, azaz nincs köze a valósághoz, csak be akar csapni.
A sikeres, tehetős, vagyonos léthez például kell:
- elhivatottság, szorgalom
- anyagi háttér, biztonság, tőke
- üzleti hajlam
- megfelelő kapcsolatrendszer
- szerencse
.
Nagy összegű fogadást ajánlók a szerzőnek (ha bukik fizet és soha nem foglalkozik a területtel...), arra vonatkozóan, hogy egy valódi fejlesztői csapat, akiknek a tagjai a legjobb szakemberek, létrehozvan egy újítást, amit a világon szabadalmaztatni lehetne, most tönkrementek, mert a saját tőkéjük elfogyott.
És bukik az egész, mert nincs politikai hátszelük, nincs több privát tőkéjük. Így soha nem lesznek "tehetősek" már, mert a mai magyar valóságban soha nem állnak velük szóba bankok, befektetők, támogatók. Mert ma a biznisz nem tehetségalapú, hanem kizárólag a korrupció és politikai érdekkőrhöz kapcsolható.
A fogadás tárgya, hogy egy világszabadalomhoz, ami 80%-ban készen van, a maradék feladatok 2 hónap alaptt maximum 5 millióból befejezhetők (és ebből úgy 4 millió már a marketing, reklám stb.) soha nem kapcsolható hozzá a siker legfontosabb "alkatrésze", a TŐKE!!!
Ha van tőke és valaki sikeres, vagyonos, ott meg ne azt vizsgáljuk, hogy hogyan szervezi az életét, hanem a tőke meglétét nézzük!
.
Szóval azért marketing és hazugság ez a poszt, mert nem arról szól, hogyan lesz első lépés, és onnan mi kelle még, hanem az aktuális pillatatot definiálja, mint lehetőség.

Duplaxiii 2018.01.15. 11:54:45

@Void Bunkoid:
Hát érdekes a véleményed... Igazi magyar!
Nekem mindkét fajtából van! Csak a rossz az egyik sem magától jött létre, hanem mind a régi rendszerből származtatja a tőkéjét, a kapcsolatrendszerét, és ezek mind írhatnának ide posztokat is, mert semmi szakmai tehetségük nincs - középszerűek -, sem nem megfelelő filozófiájú!
Mind a régi - értekezzünk, tárgyaljunk, dokumentáljuk stb. - pártállami módszerekkel jutottak el a gengszterváltástól a mai szintjükig.
Miközben több sikeres és tehetséges barátom meg nem ilyen, sőt! Egyszerű mérnökök, akik kreatívak voltak, és egy véletlen segített nekik, pédául egy szerencsés kiküldetés, amiből még a 80-as években stabilizálhatták magukat, majd a tehetség és a privát tőke megléte már elegendő lett a mai életükhöz.
A harmadik kaszr meg, akik "örökölték" a lehetőségeket, ahol a szülő(k) voltak megfelelő pozíciókban, ők csak éltek azokkal a lehetőségekkel, előnyökkel, amik más hasonlóan rendes és tehetséges embernek, családnak nem adatott meg.
.
A poszot azért hazug, mert ma nálunk a tehetős, vagyonos emberek 1%-sem úgy szerezte meg a mai életét, ahogy a posztban leírt amerikaimarketing-tankönyvek vízióiban definiáltak. Amik persze a világon sem használhatók éltalánosan, csak egy "tanácsadó" halmaz jól keres ennek propagálásával.

Void Bunkoid 2018.01.15. 12:43:36

@Duplaxiii: erre akartam rávilágítani, amit te is leírtál, hogy a gazdag vagy sikeres emberek zöme ma nem Zuckerberg-szerűen tört fel, hanem vagy a már meglevő tetemes családi vagyont forgatja-fekteti be, vagy még akkor tört fel, amikor még - ahogy én fogalmaztam - még nem volt a torta felszeletelve, és vágott magának egyet még a zavarosban halászós nyolcvanas évek maszek-korszakában, vagy a kora kilencvenes évek még államilag tök szervezetlen rabló-vadkapitalizmusában (mint a mai (párt)állami vezetőink zöme).

Ma már nemigen vannak "újgazdagok", a mindenhol kikommunikált "sikeres startupok" is ilyen 15perc hírneves hullócsillagok, záros határidőn belül vagy tőkehiány következtében eltűnnek a balfenéken, vagy valamelyik dinoszauruszcég bendőjében végzik felvásárolva, mezei projektté silányulva.

Void Bunkoid 2018.01.15. 12:50:07

Sőt, a legviccesebb, amikor a startup egyszerű projektként odakerül egy nagy céghez, és fél év után elkaszálják (lévén a fene nagy újdonság körülbelül két hétig érdekli a tiniket, aztán ugranak a következőre, és nem lesz többé rá igény), utána a lánglelkű forradalmárok általában engedelmesen beállnak Sharepoint- meg SAP-modulokat írkálni a multinál :)))

Phteven 2018.01.15. 12:59:06

Ezek a tulajdonságok Pénztáros Lőrincre is igazak?
süti beállítások módosítása