A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Egy magyar sikertörténet: A Sziget Fesztivál

2018. augusztus 11. - Müller.Péter

Hosszú út vezetett az 1993-ban Diákszigetként induló 26 millió összköltségvetésű kezdeményezéstől a mostani Sziget Fesztiválig, amely nemzetközi szinten is az egyik legismertebb zenei fesztivállá nőtte ki magát, fél millió látogatóval, sok milliárdos költségvetéssel. Hogyan vált a Sziget a világ egyik legnépszerűbb zenei fesztiváljává, melyek a siker okai?

l2srosx8.jpeg

1. Különleges helyszín

A Szigetnél az egyedi helyszín nagy szerepet játszik a rendezvény sikerességében. Európa szerte vált ismertté a Sziget Fesztivál a különleges helyszíne miatt, hiszen hány olyan fesztiválról tudunk még, amely egy több milliós európai főváros közepén kerülne megrendezésre, a város egy kisebb szigetén?

A zenei fesztiválokról általánosságban is elmondható, hogy egy különleges helyszín már önmagában eladhatja a fesztivált. Gondoljunk csak például a Balaton Soundra, ahová az egyedi vízparti környezet miatt látogatnak el külföldről több tízezren.

2. Nemzetköziség középpontba helyezése

A fesztivál szervezői a 2010-es évek elején nagyon jól felismerték, hogy ahhoz, hogy a Sziget hosszú távon is Európa vezető zenei fesztiváljai közé tudjon tartozni, muszáj magyar fesztivál helyett nemzetközi fesztiválként pozícionálni a rendezvényt.

Nem véletlenül lett az angol „Island of Freedom” a Sziget szlogenje és nem véletlenül jelentek meg 2013-14 környékén más európai nemzetek zászlói is a Sziget grafikai anyagaiban.

A nemzetköziesedés nem is tett rosszat a Szigetnek, hiszen lépésről lépésre sikerült átlépni a 400.000 látogatós álomhatárt, majd sikerült megközelíteni a félmillió látogatót is – aminek egyébként a felét évről évre külföldiek adják.

v9fbf9ug.jpeg

3. Széleskörű zenei választék

A Sziget szervezői évről évre megpróbálnak alkalmazkodni az aktuális zenei trendekhez, hogy a lehető legpopulárisabb előadókat tudják meghívni. Eközben az előadók számának bővülésével a legpopulárisabb zenei irányzatok mellett a kevésbé népszerű stílusokat is képviseltetni tudják, hogy mindenki megtalálhassa a saját ízlésének valót.

A Szigeten zeneileg szinte minden elképzelhető stílus megtalálható, ami ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy európa egyik legnépszerűbb fesztiválja lehessen a Sziget.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr7414173699
süti beállítások módosítása