A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Milyen gyakran posztolj a közösségi oldalakon?

2018. május 21. - Müller.Péter

Tegyük fel, hogy kiraksz ma egy posztot a Facebookra és eljutsz vele valamennyi emberhez, néhányan likeolják a bejegyzést és lesz 1-2 ember, aki meg is osztja azt. De mi lenne ha nem egyszer, hanem kétszer posztolnál - kétszer több embert érnél el, több likeot kapnál? Na és ha ennél is többször posztolnál ma? A józan ész azt diktálná, hogy az eredményeid javulnának a napi egy poszthoz képest. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez közel sem ennyire egyszerű.

social-media-ideas.png

Ügyfelek gyakran kérdezik tőlem, hogy mennyi az ideális bejegyzés mennyiség Facebookon és Instagramon. A kérdés kissé költői, hiszen nagyon változó, hogy egy-egy cégnek, vagy személyes márkának mi jön be leginkább.

Azonban mint ahogy szinte minden területen, ebben a témában is vannak bizonyos ökölszabályok. A CoSchedule 14, a közösségi médiát érintő kutatást elemzett ki (amelyek összességében több százezer cég adatait dolgozták fel), és a következő eredményeket kapták:

  • Facebookon naponta 1 alkalommal (délután 1 és 4 óra között),
  • Instagramon 1-2 alkalommal (először reggel 8 és 9 óra között, másodszor délután 2-kor) célszerű posztolni.

Az is jól látható a kutatásból, hogy az említett számoknál többszöri posztolás az esetek legnagyobb részében, arányaiban csökkentette az elérést, a kapott reakciók és megosztások számát. Például napi 5-6 poszt a Facebookon szinte sosem teljesített jobban annál, mintha napi 3-4-szer posztolt volna az adott cég.

Sőt a naponta megjelenő posztok számának az extrém növekedése rendkívül elaprózta a bejegyzések átlagos elérését, a kapott reakciókat és megosztásokat is.

A kulcsa ahhoz, hogy növeljük az elért emberek számát nem a posztok számának a növelésében keresendő. Sokkal inkább abban, hogy következetesen posztoljunk egy napi nagyjából fix számú bejegyzést. Ha hónapokon keresztül tudjuk tartani a kitűzött napi, vagy heti bejegyzés limiteket akkor jók vagyunk - sokkal jobb ez a konstrukció, mintha egy héten keresztül csak telipakolnánk a Facebookot napi 4-5 bejegyzéssel, majd utána 1 hónapig nem jelentkeznénk.

Kezdetben célszerű elindulni a fentebb említett számokkal és néha kísérletezni ezeknél magasabb, vagy akár heti szinten alacsonyabb értékekkel, például heti 3-4 poszttal mind a Facebookon, mind az Instagramon. Ha az eredményeink javulnak a változtatás hatására, akkor megérte változtatni, ha nem, akkor nem.

A végére egy érdekesség: a hazánkban nem túl népszerű Twitteren a javasolt posztolási gyakoriság napi 15 (!!!), a Pinteresten pedig 11 volt a fentebb említett kutatás eredményei alapján.

Kapcsolódó cikk:

- Mennyi keresnek a legnagyobb hírességek az Instagramon?

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr1713991464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása