A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

A Facebook árnyoldala – milyen veszélyei vannak a Facebooknak?

2018. május 27. - Müller.Péter

A tartalomgyártók, vállalkozók és feltörekvő tehetségek igazi aranybányaként tekintenek a Facebookra, ami nem is véletlen, tekintve, hogy több mint 5 és fél millió magyar használja azt, többségük méghozzá napi szinten. Egy-egy személy, vagy cég gyakran meglovagolja a Facebook által biztosított lehetőségeket, de arról kevesebb szó esik, hogy hány tartalomgyártó, vagy feltörekvő vállalkozó esik áldozatául a Facebook árnyoldalának - trollok, illegális nyereményjátékok és vásárolt indiai, orosz és pakisztáni követők célkeresztben!

g3hkltq_1_1.jpg

1. Vásárolt követők

Van úgy, hogy a Facebook oldalad nem nő olyan gyorsan, mint azt szeretnéd, vagy nincs annyi követőd jelen pillanatban, mint azt előzetesen megálmodtad. Az ésszerű megoldás az, ha újragondolod a stratégiádat és keményen dolgozol az oldaladon. De lehet, hogy ennél rosszabb alternatívát választasz.

Általában ilyenkor történik meg az, hogy egy oldal  türelmetlen tulajdonosa fillérekért vásárol több ezer követőt a magyar nyelven működő oldalához, olyan szemkápráztatóan releváns országokból (ugyan már), mint India, Pakisztán, vagy éppen Brazília. Sajnos gyakran látni olyat, hogy egy üzleti oldal néhány száz, vagy ezer követőről 1-2 nap alatt több tízezeres követőtáborra duzzad.

"Na de miért baj ez? Végre úgy tűnik, hogy masszív közönsége van az oldalamnak!" - mondhatja az egyszeri vállalkozó, influencer, vagy oldal tulajdonos.

Azért azt könnyű belátni, hogy ha egy magyar nyelvű oldalon a következő képedet magyarok mellett nevezetesen Felipe, Fernando, Omar, Rashid és a tevefutár Ahmed fogja likeolni, rosszabb esetben pedig kommentelni is, az nagyon gáz tud lenni. Sőt, a hitelességedet nem nullára, hanem minusz 10-re fogja lecsökkenteni.

És ha ez nem lenne elég, valószínű, hogy maga a Facebook is elkezd majd cseszegetni. Lehet, hogy 1 napra, egy hétre, vagy ha igazán szerencsétlen vagy, örökre törli az oldaladat - finoman szólva sem szeretik a vásárolt követőket.

2. Trollkodás

Ha közösségi média, akkor trollkodás. Mindig vannak olyan személyek, akik nem értenek egyet a gondolataiddal és koncepcióddal és személyes sértésnek veszik minden egyes szavadat, ami kicsit is ellentétben áll az ő világnézetükkel.

Ha az oldaladat nem csak 100-200 ember követi, akkor fel kell készülnöd arra, hogy lesznek elégedetlenkedők, akik minden adandó alkalmat meg fognak ragadni, hogy belekössenek az oldaladba, vagy éppen lehúzzák az oldaladat, minden létező platformon. Gyakran megesik, hogy teljesen indokolatlanul adnak 1 csillagot az oldaladra, magyarázatot sem fűzve az egészhez.

A trollokkal két dolgot tehetsz. Az egyszerűbb megoldás a trollok kitiltása. Ha kitiltasz valakit, akkor ő nem fogja látni az oldaladat többé, így kötekedni sem fog tudni. A másik megoldás a kommunikáció. Írj rá azokra, akik állandóan habzó szájjal kötnek bele az oldaladba és beszélgess kicsit velük. Vannak, akik néhány kérdés után belátják, hogy butaságot csináltak és többé nem háborgatják majd a bejegyzéseidet - vagy éppen még jobban felhúzzák magukat és tovább fröcsögnek, aminek következtében kitiltod őket.

a-facebook-egykori-alelnoke-szerint-a-kozossegi-oldalak-tonkreteszi-a-tarsadalmat_1_1_1.jpg

3. Illegális nyereményjátékok veszélye

Nagyon népszerű lett nyereményjátékokat csinálni, de a helyzet az, hogy ezeknek a nyereményjátékoknak a nagy része illegálisnak minősül a Facebook szabályzata alapján. A Facebook pedig rendkívül keményen bünteti az illegális nyereményjátékokat! A legszigorúbb esetekben egy rosszul kivitelezett nyereményjáték az oldalad törléséhez vezethet!

A nyereményjáték csak akkor lehet teljesen legális, ha betartod a Facebook vonatkozó szabályait. Erről ebben a szakértői cikkben olvashatsz részletesen.


Kapcsolódó cikk:

- Vajon tényleg vége lesz a Facebooknak Zuckerberg nagy bejelentése után?
 

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr8414006982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása