A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Mennyi pénzt kaszálnak a résztvevő csapatok és a FIFA az oroszországi VB-n?

2018. július 13. - Müller.Péter

Az oroszországi labdarúgó világbajnokság a nemzetközi futball csúcsa, ahol a legjobb csapatok csapnak össze, a legjobb feltörekvő fiatalok mutathatják meg magukat és nem utolsó sorban egy óriási üzlet mind a résztvevők, mint pedig a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) számára is. Nézzük is meg, hogy mik a pontos számok!
adidas-brazuca-final-rio.jpg

Mennyit profitálnak a VB résztvevő csapatok?

A 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság az eddigi legmagasabb összdíjazású világbajnokság a történelem során: ez pontosan 400 millió eurót jelent a kalapban. Csak összehasonlításképp, 2002-ben ez a szám 134, 2010-ben Dél-Afrikában 348, 4 évvel ezelőtt Brazíliában pedig 358 millió euró volt.

Hab a tortán, hogy a 32 résztvevő csapat mindegyike már „felkészülési pénz” címszó alatt is kapott 1,5 millió eurót – ez a 400 milliós összdíjazáson felüli pénzösszeg.

Mind a 32 csapat fix 8 millió eurós nyereményről indul, hiszen ennyit kapnak a csoportkörben való szereplésért. Azok, akik innen bekerültek a legjobb 16 közé, már fejenként 12 millió euróval távozhattak, míg a legjobb 8 közé jutó csapatok 16 millió euróval gazdagabban mehettek haza.

A legjobb 4 között már biztos 22 millió euróról beszélhetünk – ennyit visz haza a bronzmérkőzést elbukó csapat. A bronzmérkőzés győztese 24 millió euróval gazdagodik.

A döntő vesztese 28 millió euróval fog hazamenni, míg a világfutball trónjára felülő csapat 38 millió eurót rakhat majd zsebre.

5ac5d53f15e9f95be648bceb.jpg

Mennyit profitál a FIFA?

Hogy az oroszországi világbajnokságról mekkora plusszal fog kijönni a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (a FIFA), arról majd csak a VB után lesznek pontos információink, de mindenképpen érdemes egy lépést visszafelé tennünk, a 2014-es brazíliai VB-re.

2014-ben már csak a televíziós jogok értékesítéséből plusszosan jött ki a FIFA, hiszen 2.4 milliárd dollárért értékesítették azokat. A jegyek értékesítése további 550 millió dollárt hozott a konyhára, és akkor még a 1.5 milliárdos reklámjogok értékesítéséről nem is ejtettünk szót.

A FIFA számára a brazíliai világbajnokság 4.8 milliárd dolláros bevétellel zárult, míg a kiadási oldalon 2.7 milliárd dollár szerényekdett. A FIFA 2.1 milliárd dolláros profittal szállt ki a VB-ről. Előreláthatólag a mostani világbajnokságon sem lesz ez másként.

 

Kapcsolódó cikkek:

- Miért lett az év üzlete Cristiano Ronaldo torinói átigazolása?

- 10.5 milliárd euró - ekkora az oroszországi világbajnokság válogatottjainak összértéke

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velem? Nézz szét a weboldalamon, vagy írj egy emailt az info@thebusiness.hu címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr9414109085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása