A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

A videójáték, ami 1 év alatt felült a játékvilág trónjára (havi 40 millió aktív felhasználóval!)

2018. augusztus 03. - Müller.Péter

Hogyan érheti el egy videójáték, hogy az indulását követő 1 évben 125 millióan regisztráljanak rá és havonta 40 milliónál is többen játszanak vele? A 2017 júliusában elstartoló Fortnite gyakorlatilag a semmiből tűnt elő és ült fel a játékvilág trónjára – havi szinten több, mint 200 millió dolláros bevétellel, úgy, hogy maga a játék ingyenes. 

thumb-1920-865215.jpg

Mi az a Fortnite?

A Fortnite egy ingyenesen játszható online videójáték, amelynek középpontjában a játékos-játékos közötti összecsapások állnak (angolul PvP). A játék során 100 játékos érkezik meg egy egy szigetre, ahol mindenki egymás ellen fog fordulni. A cél az, hogy a 100 játékos közül Te maradj egyedül életben a játék végén.

A játék során a felhasználók lőfegyverekkel eshetnek egymásnak, épületeket építhetnek, csapdákat állíthatnak fel és számtalan kreatív módon próbálhatják meg túlélni a folyamatos harcokat. A játék egy hatalmas adrenalin fröccs, megállás nélküli darálás, amelyben egy kis kanálnyi szerencsére és egy nagy kanálnyi hozzáértésre van szükség a végső győzelemhez.

Hogyan vált ennyire népszerűvé a Fortnite?

A Fortnite sikere nagyban köszönhető annak, hogy ingyen elérhető bárki számára, sőt a játékban semmilyen hátránya nem származik a játékosoknak abból, hogy ingyen játszanak. Vannak fizetős dolgok a játékon belül, de ezeknek nincsen hatása a játékmenetre.

Ez persze önmagában messze nem lenne elég ahhoz a hypehoz, ami körülveszi a játékot.

fortnite-listing-thumb-01-ps4-us-24may17.png

A Fortnite-ot készítő Epic Games nem bízta a véletlenre a játéka sikerét, így a marketing középpontjába a videójáték ipar influencereit (nagy követőtáborral rendelkező személyeit) helyezték.

Az internet teli van olyan videósokkal, akik játékokra vannak szakosodva és több tízezres, vagy százezres követő táborokkal büszkélkedhetnek. Ezeket a videósokat kereste fel az Epic Games és egyezett meg velük, hogy bizonyos ellenjuttatások fejében próbálják ki a játékot és ebből készítsenek tartalmakat a saját csatornáikra.

A Fortnite játékmenete gyorsan elsajátítható alapszinten és hamar élvezetessé válik bárki számára, így ezek a nagy követő táborral rendelkező videósok a játékban ragadtak a kipróbálás után is és további tartalmakat gyártottak.

Gyakorlatilag már az első hetekben elárasztotta az internetet a Fortnite-os videók hada és a játék ennek köszönhetően emberek millióinak jelent meg nap, mint nap. Elkerülhetetlen volt, hogy a videók fogyasztói ne próbálják ki maguk is a Fortnite-ot és mutassák meg a barátaiknak az új, kedvenc, ingyenes játékukat.

A növekvő játékosközösségnek növekvő tartalomfogyasztási igényei támadtak a témában, amit az újabb és újabb videósok csatlakozása elégített ki. Profi játékosok szinte teljesen a semmiből tűntek fel a videózás égisze alatt és nőttek ki az elmúlt egy évben teljesen ismeretlen játékosokból milliókat szórakoztató videósokká.

A növekvő érdeklődésnek köszönhetően a tartalmak is egyre több emberhez jutottak el, „gamer” berkekben szinte nem maradt olyan, aki nem nézett volna meg legalább néhány Fortnite-os tartalmat.

A legsikeresebb Fortnite videósok ma már havonta sok százezer dollárt keresnek, de nem ritka az sem, hogy a havi bevételeik bőven meghaladják a millió dolláros álomhatárt. Vannak olyanok, akiket tízmilliók követnek, a legnagyobb sztárokkal játszanak együtt, televíziós műsorokban szerepelnek és miközben élőben közvetítik, ahogy játszanak (live streaming), néhány óra alatt forint milliókat tesznek zsebre a nézők átutalásainak köszönhetően. 


A Fortnite havonta több, mint 200 millió dollárt termel ingyenesen játszható játékként az Epic Games számára
– előreláthatólag az év végére a bevételek átlépik majd a 2.7 milliárd dolláros küszöböt. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy napi szinten is több millió aktív felhasználóról beszélhetünk. A Fortnite jött látott és győzött, köszönhetően a zseniális játékmenetének, formabontó marketingstratégiájának és a játék ingyenességének.


Olvasd el az alábbi cikkeinket is!

- Hogyan válj érdekessé Spártai módra?

- Miért ennyire sikeres az ember a Tesla mögött?

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velem? Nézz szét a weboldalamon, vagy írj egy emailt az info@thebusiness.hu címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr4514160327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása