A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Vajon zavarban van? 5+1 árulkodó jel, amely bárkit elárul!

2017. november 07. - Martin Toth

Tényleg magabiztos a partnered, vagy csak úgy tesz, mintha az lenne? Vajon akivel éppen beszélsz, komfortosan érzi magát, vagy teljes zavarban van? Nézzünk meg 5+1 árulkodó jelet, amiből megtudjuk ezt állapítani!

247838e.jpg

Ahhoz, hogy bárkiről megállapíthassuk, hogy zavarban van, vagy sem, először meg kell értenünk, pontosan mi is a magabiztosság.

Magabiztosnak lenni annyit jelent, hogy mennyire érzed komfortosan magadat egy adott szituációban.

Hogy mennyire vagy magabiztos egy adott szituációban az több tényezőn is múlhat: múltbéli élményeken, korábbi teljesítményen, tapasztalaton, visszajelzéseken és összehasonlításokon. Illetve az önbecsülés is befolyással lehet rá. Kutatások szerint, akinek magasabb az önbecsülése, hajlamosabb arra, hogy kényelmesen és magabiztosan érezze magát egy új szituációban.

Jól tudjuk, hogy a magabiztosságot szimulálni lehet a mosolygással és éles szemkontaktussal. Itt azonban olyan jelekről lesz szó, amelyeket könnyen megfigyelhetsz, hiszen a másik személy nem tudja kontrollálni őket.

Egy nagyon kellemetlen szituációban, rendkívüli félelem esetén az adott személyen két teljesen eltérő módú viselkedést figyelhetsz meg. Összevissza kapkodja a szemét és könnyű elterelni a figyelmét, ugyanis felfokozott érzelmi állapotban van - vagy lefagy, mint a kocsi elé kiugró szarvas.

szemelyisegtipus.jpg

Nézzünk néhány olyan példát, amelyek felett az embernek kevés, vagy egyáltalán semmi hatalma sincsen.

1. Elvörösödő, elsápadó arc. Kapkodó légzés és fokozódó izzadás jelei figyelhetőek meg. A légzését megpróbálja kontrollálni, hogy ezzel nyugtassa magát, hallható mély be- és kilégzés formájában.

2. Elcsukló, reszkető hang vagy remegő test. Az illető dugdoshatja a kezét, hogy ezzel rejtse el az irányíthatatlan kézremegését. Ha elcsuklik a hangja, az bizonytalanságra utal.

3. Nyelési nehézség. A nyugtalanság és szorongás hatására a torokban nyálka termelődik, ez pedig nehezebbé teszi a nyelést. Figyelj oda a nagy nyelésekre. A torokköszörülés szintén az idegesség egyik jele. Az ideges előadó gyakran köszörüli a torkát a mondanivalója előtt.

4. A hang elváltozása. Stresszes állapotban megfeszülnek a hangszálak, így az ember hangja akár egy oktávval is magasabb lehet.

5. Felgyorsult pislogás. Mikor az ember ideges, képes háromszor annyit pislogni egy perc alatt, mint nyugodt állapotban - anélkül, hogy ezt észrevenné.

+1 Túlzott komolyság. Mikor valaki ideges, hajlamos túl komolyan venni sok dolgot. A magabiztosság hiányának következtében előfordulhat, hogy nem képes távolabb látni az orránál. Ebben az állapotban például nehezére eshet értelmezni a szarkazmust, ugyanis ez nem logikus nézőpontot kíván meg. Zavart állapotban ez a fajta gondolkodásbeli váltás időt vesz igénybe.

 

A cikk dr David J. Lieberman Olvass az emberekben című könyvét veszi alapul

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr5413200641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása