A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

4+1 tipp önmagunk motiválásához

2017. március 16. - KovácsL

Napjainkban rengeteg tréner és coach jelenik meg a motivációs piacon. Magyarországnak tényleg nagy szüksége van rájuk, de vajon otthon a saját két kezünkkel is el tudjuk érni a motiváció legmagasabb szintjeit és a flow érzést?

businessmen_11.jpeg

Kezdjük is az alapokkal: mi az a motiváció?

A motiváció egy belső késztetés, amely a szükséges igények kielégítéséért felelős. Motiváció mindig jelen van, csak a mértéke változó. A mértéke attól függ, hogy mennyire szeretnénk belülről az adott vágyat megvalósítani. Talán nem mondok újat, ha a Maslow-i szükséglethierarchiát említem meg. Maslow volt az első, aki elméleti alapokra helyezte a motivációt és átültette azt egy adott szervezetbe. Az első szint akárhogy is, de bárki számára elkerülhetetlen. Az első lépcsőfok a fiziológiai szint, amely az éhség, szomjúság, fedél a fej felett..stb biológiai szükségleteket elégíti ki. Aki ezt olvassa, annak biztosan megvan még néhány óráig - hisz egy idő után mindannyian megéhezünk, vagy álmossá válunk.

Ez mind nagyszerű, és ez valószínűleg mindenkinek meg is van. Már csak az igazi önmotiválás szükséges.

I. Légy jóba önmagaddal

A világ összes motivációs videóját megnézheted, a legnemesebb célokat leírhatod... de ha nem vagy jóba önmagaddal, akkor csak egy bizonyos ideig-óráig tart az egész. Azért írtam első pontnak ezt, mert a legfontosabb az, hogy szeresd meg saját magad. Szeresd meg azt az embert, akivel minden egyes nap találkozol reggel a tükör előtt - és akivel a legtöbb időt töltöd.

Először én is vicc kategóriának tartottam ezt az egészet. Szeretni önmagam? Egyrészt önzőség, másrészt mi vagyok én... macska, hogy szeressem magam?! Már csak a nyalogatás hiányzik. Végül beadtam a derekam és kipróbáltam. Most már nem tudnám elképzelni a jövőmet anélkül, hogy ne szeretném saját magam.

Hihetetlenül egyszerűen ki tudod deríteni, hogy 10-es skálán mennyire vagy jóba önmagaddal. Tedd fel magadnak a kérdést: Mennyire szeretem magam 10-es skálán? Egy őszinte vallomással add meg a választ.

Tegyük fel, hogy 7-es lett a skálán. Semmi gond, itt az ideje, hogy javíts ezen. Megjegyzésként ide szúrnám be azt, hogy ha nem 10-es, akkor kötelességed ezt emelni. A gyakorlat, amivel ezt tudod emelni végtelenül egyszerű: minden nap 200-szor elmondod magadban: szeretem magam. Hangosan a tükör előtt, dugóban, haza fele, unatkozás közben, edzés közben...stb.

II. Legyenek céljaid

Legyenek céljaid, különben gyorsan unalmassá válhat az életed. Célok nélkül az ember halott. Nézz meg egy céltalan személyt, és egy célokkal rendelkezőt. Ég és föld. Mostanság egyre többen foglalkoznak célok kitűzésével, mint coachok és trénerek. Nem csak életmentő, hanem fantasztikus játék is.

Mit csinálj akkor, ha nincs célod? Amikor nekem nem volt célom, akkor az volt a célom, hogy megtaláljam a célom.

Statisztikák alapján, brit tudósok kimutatták, harvardi egyetemen szabadalmaztatták... már rengetegszer, rengeteg helyen kiderült: a halálozási arány a nyugdíj után jelentősen megugrik. Miért? Az embereknek elfogynak a céljaik, nem kell már nap mint nap felkelniük és dolgozni bemenniük.

Egy cikkben ennek fontosságát, gyakorlatias megoldását már publikáltuk. Kérlek olvasd el, ha nem tetted volna meg. Hidd el... nem fog ártani!

stocksnap_7zgvcpq3n7.jpg

III. Tedd rendbe a személyes kapcsolataidat

A blog megszületése előtt, és az önfejlesztés megkezdése előtt olyan baráti társaságom volt, akik nem a célok kitűzésében voltak híresek. Nagyon szerettem őket, és a mai napig is jóban vagyunk, de már nincs meg ez a szoros kapcsolat. Elmondhatatlanul fontos, hogy milyen emberekkel veszed körbe magad. Nagyon nehéz megválni azoktól az emberektől, akikkel több éves baráti viszonyt ápolsz, de a boldogabb, kiegyensúlyozottabb, sikerorientált élethez muszáj a kötelékeket meglazítani.

A hozzád legközelebb álló 5 ember átlaga vagy.

Brian Tracy

IV. Tanulj a legjobbaktól

Az egyik legmeghatározóbb mérföldkő a sikeres emberek életében, amikor elkezdenek tanulni. De nem feltétlenül iskolában, hanem önképzéssel. Otthon könyvekkel, hanganyagokkal, mentoroktól, tréningek részvételével. Ezt az egészet már csak úgy tudod a legjobban megfűszerezni, ha a legjobbaktól tanulsz.

Pénzügyi világ? Peter Drucker, Bodo Schafer
Önmegvalósítás? Brian Tracy, Anthony Robbins, Szabó Péter
Értékesítés? Brian Tracy, Kasza Tamás, Nagy Béla
Vállalkozás?  Makó Gábor, Városi Gabriella

Rengeteg időt és pénzt fog neked megtakarítani, ha a "nagyoktól" tanulsz. A tapasztalat drága idő.

V. Végül az utolsó: motivációs videók

Ez a személyes kedvencem. Azért is raktam bele, mert nekem nagyon sokat segített. Egy nagyon kedves barátom eléggé szkeptikusan állt a motivációs videókhoz - mondván, hogy hülyeség. Mikor mégis rávette magát, mosollyal a száján ecsetelte nekem, hogy mennyire imádja.

Endorfin, dopamin, szerotonin szint növelésben nálam a motivációs videók nézése vált be a legjobban.

A cikk végén egy mondanivalóm lenne a számodra. Képzeld el, hogy most mennyit bírsz kihozni maximálisan az életedből. Ha megvan, akkor kérlek szorozd meg kettővel. Amint ez is megvan, szorozd meg a kapott számot 10-el... és még ennél is több van benned.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr4112333287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása