A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Így tedd felejthetetlenné az előadásodat!

2017. március 11. - Müller.Péter

Te is félsz attól, hogy az előadásod nem lesz olyan lenyűgöző, mint ahogyan azt előre eltervezted? Félsz, hogy a közönséged nem fog odafigyelni rád? Ezek mind mind nagyon gyakori problémák. Néhány tipp betartásával azonban orvosolhatók.

richard-branson-space-1-billion-usd-investment-saudi-arabia-1.jpg

Sztorizz!

Sokan elkövetik azt a szarvas hibát, hogy egész előadásuk során csak statisztikákról és szakmai dolgokról beszélnek. Ha egész előadásod során csak száraz tényeket közölsz, akkor ne számíts arra, hogy az emberek érdeklődve fognak rád figyelni, mert egyszerűen elunják magukat.

Ahhoz, hogy beférkőzhess az emberek agyába és szívébe, egy dolgot kell tenned: mesélned! Miért is fontos ez? Mert a történetmeséléssel stimulálod és lekötöd a közönséged agyát, így könnyebben kerülnek egy hullámhosszra veled. Ezért annak is nagyobb a valószínűsége, hogy egyet fognak érteni veled.

A legjobb előadók mindig történetekben gondolkodnak. Elég csak megnézni Steve Jobs bármelyik beszédét, vagy bármely TED előadást. Nem véletlen, hogy az ő előadásaik akár 50-60 százalékát történetek teszik ki. Egy jó sztorira mindig könnyebben emlékszik vissza a hallgatóság, mint a száraz tényekre. Ne ess abba a hibába, hogy nem szősz bele legalább 1-2 történetet az előadásodba!

presentation-storytelling.jpg

Vedd fel a beszélgető stílust!

A legjobb előadók úgy adják elő gondolataikat, mintha csak egy kávé mellett ülve beszélgetnének veled. Mondandójukat hihetetlen közvetlenül adják át közönségüknek. Ők tényleg eggyé váltak az előadásuk anyagával.

Ezt a stílust azonban csak fáradhatatlan gyakorlással tudjuk felvenni. Hidd el, a legjobb előadások nem 1 óra alatt készültek el, ami alatt az előadó egy Power Point prezentációt rakott össze. Ahhoz, hogy hiteles legyen az előadásunk, gyakorolnunk kell. Minden egyes kis részét tökéletesen kell ismernünk. Tudni kell, hogy mit, mikor és hogyan fogunk mondani. Ha improvizálnod kell, akkor nagy bajban leszel.

A beszélgető stílus kialakításhoz persze magabiztosságot kell sugároznod! Ez pedig nem fog úgy menni, ha zsebre tett kézzel állsz egy helyben az egész előadás alatt. Húzd ki magad, vedd ki a kezed a zsebedből, használd ki a körülötted lévő teret és gesztikulálj. Ettől természetesebb és magabiztosabb is leszel egyaránt.

Mondj valami újat!

Mindannyian szeretjük az új, érdekes információkat. Főleg ha azok körítése még izgalmas is. Ha ugyan azokat a dolgokat mondod el, mint amit előtted már másik 20 előadótól hallottak, akkor biztosan unni fogják az előadásodat. Ha pedig már ismert dolgokat társz a közönséged elé, akkor csomagold azt egy teljesen új köntösbe, vagy mutasd be egy úgy perspektívából, ahogy még sosem látták.

Az emberi agy szereti azt, ami új és eredeti. Egy ismeretlen, szokatlan vagy váratlan elem mindig felkelti a közönség érdeklődését, kizökkenti az embereket előre gyártott gondolataikból, és hirtelen másként láttatja velük a világot. – Carmine Gallo

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr8212329815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.11. 21:05:33

Ha elég nagy a közönség, akkor működnek ezek a tanácsok, viszont az emberek többsége céges körben ad elő legfeljebb egy tucatnyi embernek, ahol nem biztos, hogy vevők a tárgyalóban sétálgató és sztorizgató kollégára...

Baluci 2017.03.13. 06:40:49

Kimaradt a legfontosabb: gondolj a bagósokra is!
Nálunk rendszeresen jön egy csaj a központból, aki képtelen szünetet tartani egy 2 órás előadás alatt is... Rájön-e egyszer vajon, hogy úgy másfél óra környékén a kutya se figyel már rá?...
süti beállítások módosítása