A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

4 dolog, amit az olimpikonoktól tanulhatunk

2016. augusztus 16. - Müller.Péter

Már több mint egy hete csodálhatjuk hazánk olimpikonjainak egészen kiváló teljesítményét a riói nyári olimpián, mely rengeteg arany, ezüst és bronzéremben, továbbá számtalan kiváló helyezésben testesül meg. Olimpikonjaink nem csak rengeteg felejthetetlen élményt, hanem több életbevágóan fontos tanulságot is biztosítanak számunkra. Ezek közül ma négyet emelünk ki.

rio_vizilabda_hun_jap.jpg

1. Keményen dolgoznak a siker elérése érdekében

Sokan képesek vagyunk elfeledkezni arról, hogy egy-egy tökéletesen kivitelezett verseny mögött mekkora energia befektetés is van valójában. Élsportolóink gyakorlatilag 4-5 éves koruk óta a saját sportjuk mellett tették le a voksukat, és azóta minden egyes nap arra készülnek, hogy választott sportáguk legkiválóbbjai közé emelkedjenek. Nap mint nap hajnalban kelnek és mennek edzeni, kifogástalan diétát tartanak be, folyamatosan saját fejlődésükre koncentrálnak. Mindent feláldoznak a siker érdekében, és mindig a lehető legjobban odateszik magukat az edzések és a felkészülés során. A kemény munka mindennél fontosabb a sikerük szempontjából.

Fontos tanulság ez mindannyiunk számára, hiszen gyakran csak az eredményt látjuk, a befektetett energiát pedig nem. Ha sikeresek akarunk lenni, akkor igen is energiát kell ölnünk a tanulásba, a munkába a felkészülésbe, folyamatosan dolgoznunk kell azon, hogy jobbá váljunk. A befektetett energia mindig meghozza a gyümölcsét. Csak annyit tudunk valamiből kivenni, amennyit abba beleraktunk. Ha ugyan azt csináljuk, mint a többség, ha nem fejlesztjük magunkat, ha nem tesszük bele a többletenergiát a dolgainkba, akkor ne várjuk, hogy különbek legyünk területünkön, mint az átlag.

opening4.jpg

2. Céltudatosak

Olimpikonjaink már gyermekkoruktól tudták, hogy pontosan hová is akarnak eljutni. Konkrét céljaik voltak, amelyet hosszú-hosszú éveken keresztül kitartóan követtek. Annak érdekében, hogy sportáguk legkiválóbbjaivá váljanak nem volt elég egyszerűen napról napra edzeni, nem volt elég céltalanul egyik versenyről a másikra járni. Pontosan tudták, hogy mit akarnak. Ez olyan, mint egy belső iránytű. Lehet, hogy néha eltévedsz a térképen, lehet, hogy néha letérsz az útról, de ha a belső iránytűd pontos, akkor mindig meg fogod találni a helyes utat, még a legnagyobb gondok közepette, még a legnehezebb szituációkban is. Mindig tudni fogod, hogy merre kell továbbhaladnod. Céljaikhoz mindig ragaszkodnak, hiszen ez adja meg a keretét az egész útjuknak.

d_yt20160809095.jpg

3. A bukás után is képesek felállni

Az olimpikonok hosszú útjuk során már rengetegszer elbuktak. Azonban mindannyian rendelkeznek egy nagyon fontos képességgel: képesek felállni még a legnagyobb bukások után is. Soha nem törődnek bele az átmeneti előnytelen helyzetükbe. Elbuknak egy versenyt? Nem sikerül kvalifikálni magukat a világbajnokságra? Nem tudják teljesíteni az elvárásokat? Megeshet. Mégis a magukba és céljaikba vetett hitük tovább tudja őket segíteni a nehézségeken és a kevésbé sikeres periódusokon. Tanulnak az elkövetett hibáikból, és erősebben térnek vissza. 2012-ben a londoni olimpián Hosszú Katinka nem tudta az elvárásokat teljesíteni és érem nélkül jött haza. Mégis képes volt felállni a padlóról és gyakorlatilag a világ legjobbjává válni a következő évek során. A riói 3 arany és 1 ezüstérem őt igazolja!

Ezt a fajta hozzáállást nekünk is el kell sajátítanunk. Mindenkinek lesz rossz periódusa, lesz, hogy inkább feladná, és nem folytatná tovább, mégis ilyenkor erőt kell venni magunkon és tovább kell lépnünk. Nem minden vállalkozás lesz sikeres. Nem biztos, hogy elsőre megkapjuk álmaink állását. De ha tanulunk az elkövetett hibáinkból, és felállunk a padlóról, akkor újult erővel próbálhatjuk meg álmainkat elérni.

a_066_dppi_20716003_027_europress_eza-e1457210527438-1024x576.jpg

4. Nem halogatnak

Számtalan ember azt gondolja, hogy végtelen ideje van, de ez abszolút nem igaz. Az olimpikonok tudják, hogy számukra a csak „most” létezik, ma kell odatenniük magukat. Nincs olyan, hogy „majd holnaptól kezdve teljes erőbedobással fogok dolgozni”. Aki így gondolkodik köztük, az valószínűleg nem lesz ott az olimpián, hiszen a többiek mind a jelenben élnek, tudják, hogy nem halaszthatják másnapra a felkészülést. Folyamatosan be vannak táblázva, rengeteg versenyen kell részt venniük, ezért a lehető legjobban ki kell használniuk a rendelkezésre álló idejüket a felkészülésre, nem pocsékolhatnak el egy percet sem.

Ebből tanulván mi se vesztegessük el a drága időnket, hiszen a jövőben úgyis bánni fogjuk. Vágjunk bele céljaink megvalósításába még ma. Ne halasszuk el állandóan a teendőinket, mert lehet soha nem fogjuk venni a fáradtságot arra, hogy elvégezzük őket.

Képek: nemzetisport és újszó

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr2910414008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása