A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

A döntés mától az én kezemben van!

2016. július 26. - KovácsL

Meglátásunk szerint az emberek 90% hihetetlenül nehezen dönt. Agyalnak, mérlegelnek, kikérik mások véleményét. Ezekre mind van megoldás. Rengeteg motivációs előadó és önfejlesztő személy ad olyan tanácsokat, amelyek mindenkinek segíthetnek "legyőzni" a döntéssel kapcsolatos helyzetüket.

dontes.jpg

Miért bizonytalankodunk?

A bizonytalanságunk a minket érő külső hatások -majd belső- által jön létre. Nézzünk egy hétköznapi példát: elmenjek a barátokkal sörözni vagy otthon maradjak fejlődni? A sörözés mellett ott állnak: a barátok, a média, a remény -hogy most valamivel másabb lesz-, esetleg a szüleid...stb. A fejlődés mellett áll(hat): saját magad. Nyilvánvalóan nehéz dönteni, hisz akiket szeretsz, és amiket szeretsz a legkisebb ellenállás útját sugallják neked. Félreértés ne essék, nem a sörözés ellen vagyunk, hanem a sörözés gyakorisága ellen.
Egy nem hétköznapi példa: elmenjek nyaralni vagy elmenjek tréningre? Ugyan ez LEHET a felállás, mint az előzőnél.
A hezitálásunk nem csak ebből fakad. Gyermekként rengeteg impulzus ért minket (például nem elégítették ki időben az igényeinket), amelyek felnőtt korunkra is kihatottak.
Pszichológiai könyvekből kiderül, hogy ez a sok-sok tényező (média, szülők, barátok, gyerekkori "sérelmek", divat) dübörög a fejünkben és éppen ezért félünk meghozni a szívünk által helyesnek vélt döntést.

dontes_1.jpg

Néhány segítség!

Brian Tracy szerint egy üres lap két oldalára írjuk fel pozitív és negatív nézőpontjainkat. Ha két döntéshelyzet előtt állunk, akkor hasonlítsuk össze őket. Ekkor olyan dolgokat is felírhatunk, melyek előtte eszünkbe se jutott. Az agyunk hihetetlen mód elkezd koncentrálni a döntésre a kézírás miatt. Egy olyan mechanizmus jön létre, ami elkápráztat.
Dobjunk fel egy érmét, az írás legyen az egyik, a fej pedig a másik döntés. Mikor feldobod az érmét, akkor azonnal drukkolni fogsz az egyik lehetőségért, ez lesz a helyes döntés.
Kérdezd ki egy PROFI véleményét a döntéssel kapcsolatban vagy egy olyan személyt aki már eléggé jártas az ügyben.
Meditálj! Meditálás során kiürítjük az elménket, majd rájöhetünk azokra a dolgokra, amik igazán fontosak a számunkra. Ne késlekedj, dőlj hátra és engedd el magad!
Ami számomra a legtöbbet segít:

Mi az, ami boldoggá tesz? Melyik az az út, ami a jövőben számítani fog?

 

Szabó Péter - Állj félre a saját utadból! könyvéből egy csodálatos idézet ehhez a témához:

"Először is azt kell elfogadnunk, hogy a döntéseink nagy része hibás lesz. Azonban csak döntések révén tudjuk elsajátítani azt a képességet, hogy jó döntéseket tudjunk hozni."
Ne félj dönteni. A sikeres emberek 3,6 -szor buknak el átlagosan. Tudjuk, hogy képes vagy rá, ha igazán akarod. Ez a Te éved is lehet vagy az Életed kezdete. Csak rajtad múlik!

Kép innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr68908326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása