A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Hogyan hozd ki a legtöbbet egy állásinterjúból?

2017. július 15. - Müller.Péter

Nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani – ez a gondolat igaz az állásinterjúkra is. Hiába vagyunk mi a saját területünk legjobbjai, ha nem vagyunk képesek eladni magunkat egy interjún. Éppen ezért megnézzük, hogy mit tegyél és mit ne tegyél egy állásinterjún a vágyott munka megszerzése érdekében!

allasinterju_1.jpg

A nulladik lépés: nézz utána a cégnek!

Kutass egy kicsit. Nézz utána a cég történetének, csekkold le a Facebook oldalukat. Nézd meg milyen rendezvényeket szerveznek, milyen eseményeken vesznek részt, kik a partnereik, milyen díjakat zsebeltek be. Tudd meg, hogy miért különlegesebbek, miért egyedibbek ők, mint a versenytársaik és miért szeretik őket a vásárlóik. Légy felkészült a cégből, hadd lássa az interjúztató, hogy Téged tényleg érdekel a munka.

Öltözz fel megfelelően!

Nagyon egyértelműnek hangzik, mégis sokan ezen a ponton csúsznak el. Még mindig számtalan jelölt megy be az állásinterjúra elnyűtt, szakadozott cipőben, kifakult farmerben és mintás pólóban. Te ne tartozz ebbe a csoportba, inkább fektess hangsúlyt az öltözékedre és nézz ki a lehető legprofibban.

Érkezz korábban – de ne túl korán!

Érkezz az interjúra a megbeszélt időpont előtt 15-20 perccel. Még az is megeshet, hogy hamarabb be fognak hívni. Azonban ne érkezz túlságosan korán. 1 órával a megbeszélt időpont előtt érkezni egyrészt teljesen fölösleges, másrészt ez alatt az idő alatt könnyedén befeszülhetsz az interjún való rágódástól.

Készülj néhány kérdéssel!

Egy állásinterjú nem csak az interjúztató kérdéseiről szól. Jó ha felkészülsz néhány számodra fontosabb kérdéssel, amelyeket az interjú végén fel tudsz tenni az interjúztatónak.

allasinterju_2.jpg

Ne fesd le negatívan az előző munkahelyedet!

Lehet, hogy az előző munkahelyedről rossz szájízzel, nagy viták közepette jöttél el, azonban ez nem indok arra, hogy lehúzd a korábbi cégedet az interjúztató előtt. Már csak azért sem, mert ez Téged is rossz színben tüntet fel, és felmerülhet a HR-s fejében, hogy a jövőben akár az ő cégét is besározhatod mások előtt.

Kapcsold ki a telefonodat!

Nincs annál rosszabb, mint mikor az interjú közben hangosan megszólal a telefonod. Egy Facebook üzenet, egy SMS, vagy egy hívás a párodtól akár tönkre is teheti a rólad kialakult képet az interjúztató fejében. Ezért kapcsold ki, de minimum némítsd le a telefonodat!

Készülj fel a „mik a gyengeségeid” kérdésre!

Hogy mik az erősségeid, azzal valószínűleg tisztában vagy – ezzel nem is szokott gond lenni az interjún. Azonban jó tisztában lenni a gyengeségeiddel is, hiszen szinte biztos, hogy feltesznek neked egy ezzel kapcsolatos kérdést. Légy felkészült, és ne ott találd ki a válaszodat a kérdésre.

Ne hazudj a képességeidről és a tudásodról!

Ne állítsd be magadat egy Ferrarinak, ha még csak egy Opel vagy. Egyrészt ez az „apró” ferdítés már az interjúztatónak is feltűnhet, másrészt a munkád során hamar fény derülhet az igazságra. Légy őszinte a képességeidet és a tudásodat illetően. A legtöbb esetben nem az aktuális tudásuk alapján veszik fel az embereket, hanem az azon túlmutató ismérveik alapján. Ilyen például a tanulási vágy, a motiváció, a megbízhatóság stb.

allasinterju_3.jpg

Fordítsd figyelmet a testbeszédedre!

A legjobb és legegyszerűbb módja a magabiztos fellépésnek, ha egyenesen ülsz az interjúztatóval szemben és folyamatosan tartod vele a szemkontaktust. Ne játssz a kezeiddel, ne dobolj a lábaiddal. És persze mosolyogj - nem bírósági tárgyaláson ülsz, egy-egy mosolyt megengedhetsz magadnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr2812665995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása