A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

A kiváló munkavállaló 5 ismérve  

2017. április 12. - Müller.Péter

Mitől válik valaki igazán kiváló dolgozóvá? Mi különbözteti meg a kiválót az átlagostól? 5 olyan munkavállalói tulajdonságot gyűjtöttem ma össze, amely bármely munkatársat igazi kinccsé teheti a szervezetben.

architecture-buildings-business-303159_1_2.jpg

1. Képes megoldani a problémákat

Nincs is annál idegesítőbb egy vezető számára, mint mikor folyamatosan fognia kell a munkatársai kezét. Ha az adott személy minden kisebb akadálynál a feletteséhez rohangál instrukciókért, akkor nem csak a saját teljesítményét rontja, hanem a vezetőt is lassítja. Végtelenül fontos, hogy képes legyél te magad is megoldani a felmerülő problémákat és képes legyél előállni kész javaslatokkal az adott probléma kezelésére. Ha már konkrét alternatívákkal mész a felettesedhez, akkor jó úton jársz. Egyre fontosabb tagja leszel a csapatnak, egyre nagyobb lesz a beléd vetett bizalom és egyre megbecsültebb leszel. Végeredményben pedig hatékonyabb is, ami egy munkavállaló esetében talán a legfontosabb tényező.

2. Közös célokért dolgozik

Lényeges, hogy az adott munkatárs ne csak a saját személyes céljait hajkurássza az aktuális munkahelyén, hanem igenis tartsa a szeme előtt a cég és a munkatársi csapat közös céljait is és ennek megfelelően végezze a feladatait (persze ehhez megfelelő, közösen elfogadható célokat is kell kiűzni).

shutterstock_248565883_1_1.jpg

3. Beismeri, ha hibázik

Szinte elkerülhetetlen, hogy munkánk során ne kövessünk el kisebb-nagyobb hibákat. Ezzel alapvetően nincs is semmi baj, de ha úgy próbáljuk őket kezelni, hogy elsunnyogjuk és magunkban tartjuk őket, akkor nem csak magunknak ártunk, hanem az egész csapatot hátráltatjuk. Ha viszont beismerjük, hogy igen, most tényleg hibát követtünk el, akkor kaphatunk a felettesünktől vagy a munkatársainktól olyan tanácsokat, olyan megoldási javaslatokat, melyekkel kijavíthatjuk vagy korrigálhatjuk a hibánkat és összességében tanulhatunk belőle. Legközelebb nem valószínű, hogy bele fogunk esni ugyanebbe a hibába.

4. Ég a tűz a szemében

Az igazán kiváló dolgozó talán legfontosabb ismérve. Egy olyan munkavállaló akinek a szemeiben tényleg ég a tűz, aki tényleg lelkes és tenni akar valamit az minden egyes cégnél igazi kincset ér. Az ilyen emberek jellemzője, hogy nap mint nap keményen dolgoznak, mindent beleadnak munkájukba. Igazi maximalisták. Magasabbra és magasabbra teszik saját maguk számára a lécet, így növelve a saját produktivitásukat.

5. Cselekszik

Magától értetődőnek tűnik, mégis nagyon ritka tulajdonság. Sok munkavállaló folyamatosan a kifogásokat és a kibúvókat keresi. Mindig halogat. Mindig megtalálja a kiskaput, amivel szabotálhatja a saját és a csapata teljesítményét. Nem érez magában késztetést arra, hogy a feladatait tökéletesen végezze el. Ezzel szemben a kiváló munkavállaló energikusan veti bele magát a napi feladataiba, gyorsan és minőségin dolgozik. Kezdeményez, új ötletekkel áll elő. Pontos és precíz. És persze mutatja az utat a társak számára is.

 

►►►►

Tekintsd meg médiaajánlatunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr1312420665

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki lehet munkavállaló? 2019.03.13. 07:43:36

A Munka Törvénykönyve (Mt.) a jogszabály elején határozza meg, hogy kik lehetnek a munkaviszony alanyai, és azt is, hogy ki lehet munkavállaló. A munkaviszony alanyai A jogszabály elsőként azt deklarálja, hogy kik a munkaviszony alanyai. A munkaviszony…

Trackback: Ki lehet munkavállaló? 2018.07.30. 13:01:23

A Munka Törvénykönyve (Mt.)a jogszabály elején határozza meg, hogy kik lehetnek a munkaviszony alanyai, és ezt is, hogy ki lehet munkavállaló. A jogszabály elsőként azt deklarálja, hogy kik a munkaviszony alanyai. A munkaviszony alanyai a munkáltató és…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2017.04.13. 01:04:34

Ha meg többé kevésbé ez illik rád, akkor évente váltani is fogsz, amíg bele nem futsz egy cégbe, ahol épp véletlenül megbecsülnek.

Dec lájf

Semillyenzsóti keresztény análmániás pacsirtavadás 2017.04.13. 06:08:56

@232323: nem egyszer rugtak ki engem ezert a hozzaallasert. Magyarorszagon szervilis sumak pocsok kellenek nem ilyenek.

Cockroach 2017.04.13. 07:35:54

Na pont ezek az emberek nincsenek megbecsulve.

Boka1 2017.04.13. 08:15:36

Ilyen kollégám még sosem volt. Leginkább a 3-as nem létezik. Akiben megvan mind az öt, az nem megy el alkalmazottnak.

A nép fia 2017.04.13. 08:22:19

1 - probléma komplexitásától is függ. Mi van olyankor, ha istenbizony nagyon szeretném megoldani, de A) a szaktudásom nincs meg hozzá, B) a cég/vállalat nem készített fel rá, C) teljesen a nulláról kell indulni a megoldásban, és a megoldáshoz szükséges információkat (céges archívum, képzési anyagok, kimutatások, jegyzőkönyvek, stb.) egyszerűen nem bocsájtja a rendelkezésre a cég? Vagy egyszerűen a felettes csak annyit mondd: "oldd meg!", holott ő volt azon az értekezleten, ő tárgyalt, ő hallotta, ő kapott róla emailt és anyagot, de én végezzem el a feladatot, holott az előbbiek közül egyikben sem vettem rész.

2 - már ha vannak közös célok, és nem csak az osztálymeetingen elpuffogtatott ócska bullshit-motivációs lózungok.

3 - igen, ismerje be, de ne nyeljen le mindent.

4 - ez elég megfoghatatlan, ráadásul tovább gondolva inkább pszichopatáról van szó, mintsem dolgozóról. Egyébként sem minden munkakörbe alkalmas ilyen ember. Egy sales-es, rendezvényszervező, egy manager igenis "lángoljon", de a huszadik titkárnő vagy könyvelési adminisztrátor inkább üljön a fenekén és csinálja a dolgát. Ha valakinek nagyon szabályozott munkája van, annak eleve nincs lehetősége túlpörögni.

5 - szintén munkakörtől függ. Őszintén: egy szalagmunkás mit fog tudni pluszt hozzá adni? Ki van számolva, hogy az adott csavart mennyi idő alatt kell behelyezni. Nem csinálhatja gyorsabban, mert a következő dolgozó munkáját is felborítja ezáltal.

csipkefa 2017.04.13. 08:24:28

Az ilyeneket jól kihasználják, rábízzák a legszarabb munkákat és a főnök barátja kétszer annyi fizuért fele annyit fog dolgozni.

Boka1 2017.04.13. 08:35:17

Mondjuk 1 millió állami alkalmazott már kiesett a szűrésből.

an-dee 2017.04.13. 08:37:17

ahogy más is írta, az ilyen embereket nem becsülik meg, csak 100-ból 1 cégnél, ha nem annál vagy akkor szívás, ott inkább csak a minimumot kell hozni, meg segget nyalni

paszto 2017.04.13. 08:40:37

A 3. pontot nem javaslom senkinek, aki bevallottan hibázik azt megalázzák. Lángolni nehéz, amikor gombokért, napi szinten törlik beléd a lábukat, aki meg túl jól dolgozik, azt azt a főnök agyonterheli és kiutálják a kollégák, főnök meg úgyse belőle lesz. Na csumi.

vbence1 2017.04.13. 08:53:21

Mikor lesz vegre olyan cikk is az index 2 blog tumultusaban ahol nem az ismert kozhelyekrol irnak?

tnsnames.ora 2017.04.13. 09:03:02

Teljesen másképpen látom a problémakört:
(1) Képes közmegelégedésre és kevés hibával megoldani problémákat. A szervezetben kódolva lehetnek olyan problémák, amik nagyban csökkentik a munkavállaló hatékony munkavégzését.
(2) Jelentős hozzáadott értéket jelent a munkája, kevés kár mellett. Ha nincs "profit", bármilyen közös cél definiálása mehet a levesbe.
....
(5) Orbán Viktor is cselekszik(akciózik): netadó, boltzár, olimpia-lemondás, CEU-betámadás. Aztán meg kármentesít. Én azt mondom, hogy nem árt gondolkodni is a sok cselekvés elött.

konfetti 2017.04.13. 09:36:04

hát, azt hiszem a felettem kommentelők között a lelkes fajtából nem sok van:) Én tökre egyetértek a cikk tartalmával. Volt egy időszakom, amikor nagyrészt meg tudtam felelni ezeknek, és igenis volt eredménye és nyoma (még annak ellenére is, hogy egyébként a felettesem igyekezett nem észrevenni). Egy tettrekész, megbízható, alapos kollégának a többiek szemében is más megítélése lesz, ami mellett előbb-utóbb a vezetés sem tud elmenni. Nekem a multis bürökrácia, a "global scalability" törte le a szarvaimat végül annál a cégnél, ahol akkor dolgoztam.

panamcat 2017.04.13. 09:43:44

De szép bullshit patron lett itt eldurrantva megint...az író vagy életében nem dolgozott még vagy egy alternatív dimenzióban van a munkahelye. Az élet nem ilyen..
Tökéletesen egyetérek "A nép fiával" . Tipikusan az első ponttal.

bElannaTorres 2017.04.13. 10:09:17

@232323: ott a pont. Főleg magyar cégeknél nem szeretik azokat akik dolgozni járnak be.
konfetti: multikat meg nem ismerem de félek igazad van.
uh sehol se jó:) max saját vállalkozásban, de akkor meg ezeknek a megrendelőknek kell dolgozni lényegében ugyanaz, csak sokkal több ingyenmunkával.

Rébusz 2017.04.13. 10:09:23

@konfetti: A kommentelők közül többen elismerik, hogy a cikk állításai rendben vannak. A gond ott van, hogy Magyarországon ez nem így működik, sokszor megalkuvásból (és hogy a többi lusta vagy alkalmatlan munkatárs békén hagyja) inkább beáll a sorba, nem akar kitűnni stb. Én szerencsére olyan cégnél dolgozom, ahol valóban fontos a cikkben említett minden egyes pont. Amiket megtoldanék mondjuk a túlórával is. Egy jó munkavállaló hajlandó túlórázni, amikor csak kell. Ha pedig jó a munkahelye, szereti a munkáját és otthon is tolerálni szokták, akkor a munkahelyi közös célok érdekében szívesen meg is teszi vagy ha teheti, hazaviszi a munkáját. Persze a túlórával nem élhet vissza egy felettes sem, hiszen egy idő után rámenne a munkavállaló és a család is. De egy pár alkalom belefér, amikor a cég életében éppen egy olyan időszak van, új projekt elején vagy hirtelen egy nagyobb megrendelés valamelyik régebbi komoly ügyféltől, ilyesmik.
Ami szerintem mindenhol a világon probléma és a legártalmasabb, az a mobbing. A legjobb munkaerők képesek távozni egy cégtől emiatt. Ilyenkor hiába kiváló valaki, ha a vezetés háta mögött folyamatosan támadni lehet. Magyarországon sajnos ebben profik a munkahelyek. Sajnos.

Macropus Rufus 2017.04.13. 10:18:28

" Ég a tűz a szemében"
azért ebben az országban erősen értenek ahhoz, hogy ezt a tüzet, hogy lehet pillanatok alatt eloltani...

GyMasa 2017.04.13. 10:50:06

@Rébusz:
Szerintem meg csak az idonkenti tulora fer bele egy normal munkahelybe.
Ez alatt azt ertem, hogy 2-3 havonta lehet bentmaradni sokaig, is, de amikor a tulora tulajdonkeppen elvart resze a munkaidonek mindenfele kompenzacio nelkul, na az nem jo dolog. Ha valakinek naponta 10 orat kell dolgoznia, hogy elvegezze a munkajat, es csak munkaval tolti az idot, semmi lazitas, akkor az egyreszt elobb utobb vissza fog utni, masreszt jo esellyel tul van terhelve az adott munkavallalo.

terrormaci 2017.04.13. 10:51:04

én nagyon sokáig ilyen voltam, de rá kellett jönnöm, hogy alkalmazottként ez nem vezet célra. Ha ilyen vagy, akkor előrelépésről csak álmodozhatsz, nem téged fognak előléptetni, hiszen garantált, hogy te fogod előbb-utóbb a hátadon vinni a projektet, hanem a dörgölőző, seggnyaló kollégádat, aki az ideje 80%-át önmarketingre fordítja produktív munka helyett. Ez a lépés amúgy valahol logikus.

GyMasa 2017.04.13. 10:52:38

@Macropus Rufus:
Meg aztan nehogy ugy jarjon, hogy elfogy a spiritusz, aztan csak kieg az illeto.
Ugyanis a jo vezetonek pedig az a fo tulajdonsaga, hogy nem hagyja az ilyen jo munkaerot sem kiegni, sem elhappolni a cegtol.
Es most itt nem kizarolag a penzre gondolok. Szamtalan olyan egyeb juttatas/dolog van, aminem penzben merheto, de fontos egy munkavallalo szamara.
Ilyenek pl. a home office, meg mindenfele dicseretek.

GyMasa 2017.04.13. 10:55:04

@terrormaci:
Ebben teljesen egyetertek.
Es itt jon megint a kepbe a jo vezeto, akit arrol is meg lehet ismerni, hogy maganal okoosabb emberekkel veszi magat kolrul, es emaitt produktivabb lesz, illetve kulonbseget tud tenni a tehetseges es a dorgolozo munkavallalo kozott.

báró Csekonics 2017.04.13. 10:56:08

@A nép fia: "Vagy egyszerűen a felettes csak annyit mondd: "oldd meg!"" - az ilyen főnöktől menekülj.
A hibák beismerése és az önostorozás meg pláne a megalázkodás tök különböző dolgok!
Ismerd el - a közvetlen felettesed ill. kollégád felé, mert ők amúgy is tudni fogják!
De attól még tudd, hogy mennyit érsz és más is hibázik...

Duplaxiii 2017.04.13. 11:01:11

Összezavar a poszt...
5 pont.
3 pont alap! Aki ezt nem teszi, az páros lábbal kell elzavarni.
A maradék kettő pedig marketin, scientológia és hasonlók.
Én például szarok arra, hogy a emberem szeme csillog-e? Dolgozzon és hatékonyan végezze el a feladatát és ezért fizetek neki.
És mégvalami!
Ha egy alkalmazott nem a munkáját végzi, akkor előállhat bármilyen szenzációs ötlettel - repül!
El kellene már fogadni, hogy más ez webprogramozós, genderapalú babzsákfoteles munkafilozófia (annak is megvan a helye!) és más a napi töbségi munka.
.
Látom páran emlegetik itt a nem megbecsülés kérdését.
Ez egy baromság!
Adott feladatra veszel fel embert! És azért becsülöd meg és tőle azt várod el, hogy azt a feladatot végezze el csillogó szemmel.
Ha nem tetszi neki, kevés a pénz, nagyok a kötöttségek, nem a kedvenc eszközeivel dolgozhat és így tovább, akkor nem a tulajdonos fog megváltozni, hanem nem kell odamenni!
Ez élet nem kizárólag startup és multik irodaháza.
Az az összes munakhely alig 2-3%-a. Ha leveszed a felesleges vizfejjé duzzasztott közalkalmazotti halmazt, akkor a magánvállalkozások, a KV/KKV-k maradnak, akiknem a napi fennmaradás a legfontosabb.
Ne golndolja senki, hogy egy új csillogószemű kedvéért, aki Apple ezközökben hisz, vagy Linux alatt akar dolgozni, akkor neki megváltoztatnak minden és inkább elküldenek 2-3 dolgozót, hogy meglegyen az anyagi fedezet az új kedvteléséhez...
Ki kell ugrani az elméletből, meg kell próbálni érvényesülni a civil vesenyszférába és újragondolni az ötleteket...

Buchhalter 2017.04.13. 11:18:50

@Boka1: hát elég setét vagy és még finoman fogalmaztam! Az állami alkalmazottak többsége kevés pénzért rendesen odateszi magát.Lásd mutterom és anyósom ,mindketten kórházban dolgoznak nővérként 3 műszakban! Orvosok, egyéb eü személyzet.Párom a gyerekjóléti szolgálatnál dolgozik - problémás családokból kiemeli az elhanyagolt sokszor megvert kisgyerekeket.MÁV,VOLÁN,vagy BKV dolgozók ők is pöcs vakarók szerinted? Mielőtt ideböfögsz valamit ,kicsit gondold át hogy kiket is vádolnál meg munka elkerüléssel! Az állami dolgozók cirka 5-8 % pöcs vakaró,de megsúgom sok versenyszférás cégnél láttam ugyan ilyen arányban akta tologató madarakat.Nem egy mérnők,rendszergazda vagy programozó volt ,de jól el volt a kamu munkáival a jó meleg irodában.

Duplaxiii 2017.04.13. 11:22:11

Feltételezem hogy sokan nekem fognak ugrani, ezért egy példa a napi életünkből:
Napjainkban harsog a média, hogy nincs informatikus, nincsenek rendszergazdák! Az állsáportálokon napi 50-100 állásajánlat! (amire persze nem lehet jeletkezni, mert egy olyan, akit keresnek, a feltételekből látja, hogy a hiredtés kamu, ostoba és semm értelme)
Ezzel szemben csak a környezetemben több tucat magasan képzett, több évtizedes gyakorlattal rendelkező diplomás, nyelvet beszélő IT szakember alkalmai munkákból él, pályaelhagyó, más cégeknél segédmunkát vállalva tengődik, csak mert nem a posztban szereplő életkorkategóriába tartozik... Ezeket más országokban tanácsodóként alkalmazák a fiatalok pátyolgatására, azok segítésére.
Nálunk elzavarják őket, majd hirdetésekkel keresnek ugyanilyen tudásúakat, de fiatalokat...
És ha céges ajánlatokat adsz számukra, hogy olcsóbban és a legjobbakat biztosítod nekik, mindig az adott problémához tartozót, akkor nem is válaszolnak.
Mert ma egy cég sokdiplomás nyelveket beszélő zseniket akar alkalmazni, teljes munkaidőben és szakmai minimálbérért. Akit soha nem használ ki, eszméletlen pazarlást folytat így. Csak mert neki ez a véleménye, ő a tulaj, ő dönt! (ennyit a csillogó szemekről...)
Ez a kommunizmusban ismert volt, ott is a főnök ügyelt arra, hogy nála butábbat vegyen fel, nehogy kiderüljön a szakmai kompetenciahiánya, a káros tevékenysége.
A mai tulajdonosok 90% ugyanígy gondolkodik, hiszen ők a lilazakós önfejlődő vállalkozó, azaz joga van választani.
Számukra sem előnyös, ha egy profi tíz perc alatt szembesíti a számtalan hibájával, és az ebből adódó sokmilliós veszteséggel. Ez számára sértés! A tükröt töri össze.
A komcsit ez nem érdekelte, a vagyon nem az övé volt, amit elbszott...
Tehát nem a munakvállalókkal van gond, nekik írhat bárki bármennyi pontot egy blogban.
Amíg nincs felelső vállalkozói kör, tulajdonosí szemlélet, addig nem a csillogó szem fog dönteni, hanem a személyes kicsinyesség, a újgazdag primitívség...
Ehhez jön a beteges multikultis-multimarketinges-HR-es filozófia, ami szerint:
- csak 25-35 éves kor között ember az ember.
- csak a webprogramozás, grafikusság és a babzsákfotel-alapú környezet számít
- csak az egyéni (marketinalapú) érdek számít a közösséggel szemben
- csak a mobilapp-fejlesztés a munka
- kötelezően tahó bunkónak kell maradni az élet egészével szemben és a saját pici szeletünket kell ráerőltetni a világra
- tagadni kell minden ésszerű hiarerchikus felépítést
stb.
És mivel az internet, a boggertér, a portálvilág ezen halmaz kezében van, csak ezt látjuk-haljuk egész nap.
A szakmai analfabéta tóthbalázsok osztják az észt mindenkinek és ha az ő ostobaságai találkoznak a szűk halmaz életfilozófiájával, akkor az terjedni fog. Szemben a élet 99%-nyi részével.
Ami ma van a munkahely-munkavállaló területen az a rossz ló - rossz irány törvényszerűség.
Az élet sok száz éves fejlődését nem lehet (nem lenne szabad) agyalágyult önös pillanatyi érdekből földigrombolni.
A ma "lázadók" vajon mit tesznek majd 30 év múlva? Se munkájuk, sem őket eltartó következő generáció nem lesz. Egy esti romkocsmás divatestért érdemes az egész életet odadobni?

Buchhalter 2017.04.13. 11:26:13

@Rébusz: ha már nagyon nyomod a véleményedben a túlóra szót ezt ,hogy gondolnád? Ajándék a cégnek vagy fizesse ki,mert nem mindegy! Az idő pénz és ezt a szlogent egy vérbeli amerikai kapitalista hangoztatta és ezzel nagyon fején találta a lényeget.Jó pár cégnél elvárták tőlem a túlórát és a munkatársaimtól is ,de nagyon kevés helyen honorálták.Amikor az ember havi szinten keres 200 max 300 nettót akkor legalább az idejét ne rabolják ingyen! És ez a nettó 2-300 ezer manapság már nem is nagy pénz.Iszonyú drága minden.Ebből egy panel lakás is lassan irreális vétel.Pesten már átlag 15 mila egy másfél szobás a bank pedig szóba se áll veled ha nem raksz le Önrészként 30 % ot ! Különben lelkes lennék ha a főnökeim csapatjátékos munkahelyekben ,élhető fizetésekben és egyéb motivációkkal noszogatnának (pl évvégi bonus ).

GyMasa 2017.04.13. 11:26:49

@Duplaxiii:
...És azért becsülöd meg és tőle azt várod el, hogy azt a feladatot végezze el csillogó szemmel...
Es, megis, hogy nez ki nalad ez a "Megbecsules" mert, ahogy nezem nagyjabol annyi, hogy
- kap fizetest.
...
Es ennyi.
...Ha nem tetszi neki, kevés a pénz, nagyok a kötöttségek, nem a kedvenc eszközeivel dolgozhat és így tovább, akkor nem a tulajdonos fog megváltozni, hanem nem kell odamenni!...
Igen, egy profi az pontosan igy fog tenni.
En, szemely szerint nem szeretnek olyan helyen dolgozni, ahol az ertekrend nagy mertekben elter a sajatomtol, de ez az en felelossegem, hogy ezt meg a felvetele ELOTT felismerjem, es ne menjek oda.
...a magánvállalkozások, a KV/KKV-k maradnak, akiknem a napi fennmaradás a legfontosabb...
En pl. ezert nem is mennek el ilyen helyekre dolgozni. Tul nagy az eselye, hogy szar a legkor/cegvezetes es keves a fizetes.
...Ne golndolja senki, hogy egy új csillogószemű kedvéért, aki Apple ezközökben hisz, vagy Linux alatt akar dolgozni, akkor neki megváltoztatnak minden és inkább elküldenek 2-3 dolgozót, hogy meglegyen az anyagi fedezet az új kedvteléséhez....
Az Apple eszkozok tenyleg nem olcsok, de az a ceg, ahol azert kell elkuldeni 2-3 embert, hoyg valaki a 300 EUR-os okostelefon helyett 600 EUR-os iPhone-t kapjon, vagy a 1500 EUR-os notebook helyett 1500 EUR-os Macbook-ot kapjon, ott sulyosabb gondok vannak a ceg anyagi helyeztevel, es igencsak ketseges a ceg tulelese.
Ezen felul az alapkerdes az, hogy az illeto megtermel-e akkora erteket, amibe belefer ez a dolog anyagilag. (szerintem pl. egy zsenialis programozoert egyaltalan nem nagy ar plusz 500 EUr kezdeti befektetes.)
Azt meg, hogy pl. a ceges IT rendszerbe be tudjak-e illeszteni az Apple meg a Linux termekeket, az az IT feladata. Mindenestre, ha a munkavallalo azt keri, akkor legalabb megkerdezni lehet. Ez is pl. egy olyan gesztus, ami penzbe nem kerul.
...Ki kell ugrani az elméletből, meg kell próbálni érvényesülni a civil vesenyszférába és újragondolni az ötleteket....
En orok eletemben a versenyszferaban dolgoztam.

GyMasa 2017.04.13. 11:36:42

@Duplaxiii:
Ehhez jön a beteges multikultis-multimarketinges-HR-es filozófia, ami szerint:
- csak 25-35 éves kor között ember az ember.
En 40 felett vagyok, de koszonom szepen nem panaszkodom, kb. naponta kapok emait a LinkedIn-rol, fejvadaszuoktol.
- csak a webprogramozás, grafikusság és a babzsákfotel-alapú környezet számít
Bele is halnek egy ilyen kornyezetbe
- csak az egyéni (marketinalapú) érdek számít a közösséggel szemben
Mondjuk, ezzel egyet tudok erteni. A munkehlyen az ember DOLGOZIK. Nem haverkodik. Lehet azt is, de az csak kulon orom.
- csak a mobilapp-fejlesztés a munka
Nem, a mobilapp fejlesztes az a szoftverfejlesztes legalja munkaja.
- kötelezően tahó bunkónak kell maradni az élet egészével szemben és a saját pici szeletünket kell ráerőltetni a világra
Nem, profinak kel lenni, es a feladatra koncentralni elsosorban.
- tagadni kell minden ésszerű hiarerchikus felépítést
Nincs semmi baj a hierarchiaval. Segiti az embert a feladatainak elvegzeseben. Csak ahhoz jol kell ismerni azt es hasznalni. Pl a hierarchia segit elkerulni az "oldd meg, nem erdekel hogyan" jellegu fonoki beszolasokat.

_B_ 2017.04.13. 11:42:46

@Rébusz: A rendszeres túlóra alapvetően azt jelenti, hogy az emberek vagy kevesen vannak, vagy amúgy nem végzik rendesen a dolgukat.
A rendszeres túlóra egy negatív bizonyítvány a vezetésre nézve. A munkát meg kell tudni szervezni, ha ember kell, akkor fel kell tudni venni, a naplopóktól pedig meg kell szabadulni. Persze a jó munkaerőt meg is kell fizetni, de az hamar megtérül. Nem 1 hét alatt, de 1 év alatt biztosan.
Persze előfordulhat évente néhány alkalom, hogy jobban meg kell kicsit tolni a szekeret, de akkor azt illik kifizetni, vagy később szabiban kiadni!

Rébusz 2017.04.13. 13:06:40

@_B_: Amit írtál, az akkor igaz, ha a túlóra mindennapossá, rendszeressé válik egy cégben. A cég profiljától és egy munkakörtől is függ, hogy túlórára szükség van-e. Egyszer egy külföldi családi vállalkozás (többgenerációs) egyik tagja mondta nekem, hogy míg egy alkalmazott délután 4-kor "leteszi a lantot", addig ők hazamennek és otthon folytatják a munkát vagy legalább is stand by üzemmódban vannak. Ha cégnél dolgozol, a főnököd a gyerekének tekinti a cégét, felelősség van rajta, a te érdeked is, hogy jól menjen a szekér. Ha bejön egy nagyobb rendelés, akkor meg kell csinálni. Az említett családtag is mondta nekem, hogy nekik a karácsonyt megelőző időszak azzal telik minden évben, már évtizedek óta, hogy az ügyfeleknek is készítik az ajándékokat, ha kell, éjszakába menően. Ez ezzel jár. Ha valaki 8-16 óráig akar és tud dolgozni, annak olyan munkakört kell választania, vagy részidőben dolgoznia. Ha viszont több pénzt akar, prémiumot, akkor a főnökkel együtt kell húzni az igát. Ha jó a munkakörnyezet, odaadóak és kollegiálisak a munkatársak és intelligens a főnök, akkor egy húzósabb időszak után együtt engedik ki a gőzt és ünneplik a sikereket, hogy megérte.

Rébusz 2017.04.13. 13:12:18

@Buchhalter: Fején találtad a szöget. Motiváció nélkül nem lehet túlórát elvárni egy alkalmazottól. Valakinek az is elég, ha a főnöke rámosolyog, valaki viszont máris fizetésemelést akar a túlórák miatt. Leírtad a lényeget, jó munkakörülmények és jutalmazás és máris lesz egy csomó elkötelezett alkalmazottja a főnöknek.

Rébusz 2017.04.13. 13:22:54

@GyMasa: a piaci szféra nem így működik. Matematikai alapon senki nem mondhatja meg, mennyi túlóra fér bele egy feladatba. A piaci szféra elsősorban siker- és profitorientált, a túlóra ennek a velejárója. Van olyan munkakör, amiben nincs szükség túlórára, de van olyan, ahol elengedhetetlen. Mert mondjuk azonnal reagálni kell a konkurencia egy lépésére, mert ha nem, akkor borítékolható a veszteség. Ez csak egy példa. Ha valaki nem akar minden évben új munkahelyen kezdeni, akkor bizonyos határokon belül rugalmasnak kell lennie. Ha valakinek ez nem megy, akkor az állami szférában kell próbálkoznia, adott esetben alacsonyabb fizetségért, cafetériárt (ha kap), utazási kedvezményért.

kolompa lole 1111 2017.04.13. 19:39:38

Ezek a mesebeli herceg ismérvei. A jómunkásember, aki a főnök kedvence, aki az előléptetést / fizetésemelést kapja, az nem ilyen, hanem:
1. Jól tud nyalni a főnöknek.
2. Mindig tud mást hibáztatni maga helyett.
3. Meg tudja fúrni a nála jobbakat.

Na az ilyen sikeres, kapja is a bankszámlájára rendesen az elismerést.

kolompa lole 1111 2017.04.13. 19:42:38

@GyMasa:

"a hierarchia segit elkerulni az "oldd meg, nem erdekel hogyan" jellegu fonoki beszolasokat"

Ezt hol álmodtad? Pont a főnök mondja ezt.
süti beállítások módosítása