A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

A jó főnök 5 ismertetőjele

2017. március 13. - Müller.Péter

Számtalan ember dolgozik vezetői pozícióban, azonban alig akad köztük olyan, akit szívesen követnek a beosztottak, és akire igazán felnéznek a munkatársak. Összegyűjtöttem Nektek a kiváló vezetők 5 olyan tulajdonságát, ami kiemeli őket a tömegből!

bruce-mars-548713-unsplash.jpg

1. Mindig következetes

Egy igazán jó vezető nyugodt és kiszámítható munkakörnyezetet teremt. Stabil szabályrendszert hoz létre, ami mindenkire – még önmagára – nézve is kötelezően betartandó. Nem kivételez senkivel, mivel, ha így tenne, akkor hitelét vesztené alkalmazottai körében.

2. Elismeri a jó munkát

Egy kiváló vezető mindig külön figyelemmel kíséri az alkalmazottai munkáját. Díjazza a jó teljesítményeket, meetingeken kiemeli az adott időszak legjobbjait. Egy-egy bátorító szó még a legjobb munkatársakat is hatékonyabbá teheti. És ami nagyon fontos: BÜSZKE a dolgozóira. Nem irigyli tőlük a sikert, és eredményeiket nem a sajátjaként kommunikálja.

Persze az elismerés nem csak néhány jó szó formájában nyilvánulhat meg. Az ösztönzési rendszer függvényében ez jelenthet pénzjutalmat, bónuszokat vagy akár még előléptetést is.

3. Megadja a kellő támogatást

Egy szervezeten belül nem teljesíthet mindenki ugyanúgy, mindig vannak eredményes és kevésbé eredményes munkatársak. A jó vezető a kevésbé jól teljesítőkre is odafigyel és megpróbál tenni azért, hogy ők is sikeresebbé váljanak munkájukban. Személyesen leül velük beszélgetni, dicséri a jó tulajdonságaikat, de kiemeli azokat a területeket is, amelyeken az adott munkatársnak fejlődnie kéne. Egy esetleges teljesítmény visszaesés kapcsán rákérdez a munkatársnál annak okára, és megpróbál segíteni rajta különböző alternatívák felvázolásával.

4. Jól meghatározott célokkal rendelkezik

Az a főnök, aki nem rendelkezik jól körvonalazott célokkal, soha nem válik igazán kiemelkedővé. Egy jó vezető folyamatosan kommunikálja céljait a munkatársak irányába. Ha olyan célokat állít fel, amelyekkel a munkatársai azonosulni tudnak, és amelyeket el tudnak fogadni, akkor jó úton jár. Fel fognak sorakozni mögötte, és egyként fogják támogatni ennek elérésében. Tudni fogják, hogy mit miért csinál, még akkor is ha éppen nehéz döntéseket kell meghoznia.

5. Figyelembe veszi a munkatársak véleményét

Nyitott az alkalmazottai javaslataira és véleményére. Tudja, hogy nem mindentudó, és több szem többet lát elvet figyelembe véve folyamatosan felhasználja a munkatársak visszajelzéseit a szervezet fejlesztésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr5912330631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.13. 21:45:59

Az átlagos magyar vezető ezekből maximum egy tulajdonsággal rendelkezik.

Aniiron · http://treasuresuntold.blog.hu/ 2017.03.14. 16:27:05

Szerintem pont a legfontosabb nincs itt, hogy szakmailag támogatni tudja a csapatát. Nem csak a körítés a fontos, ha nincs szakmai háttere és nem tudok rá felnézni a tudása miatt, tőlem dícsérheti a munkámat, a szememben nem lesz jó vezető.

Leylandi 2017.03.14. 18:26:43

@Aniiron: ez a hsz-od rendkívül egyszerű gondolkodásra vall...
Legfeljebb hierarchikus, többnyire közepes méretű szervezetben (lásd hivatal) igaz az, hogy a vezető ugyanazt tudja, mint a beosztott, csak jobban. A legtöbb helyen azonban egész máshoz ért a vezető, mint a dolgozói. Egy építész cég vezetőjének nem kell tudni jól hegeszteni, fugázni vagy csempét rakni, sőt egyáltalán nem kell, hogy kézügyessége legyen benne. Minek? Egy menedzser sem kell, hogy tudjon segíteni üveget fújni, falazni, aszfaltot teríteni vagy fogat tömni. Egy beosztott pedig egész kevés (mondhatni, zéró) ismerettel rendelkezik a TPS-ről és a kaizenről, azt hiszi, a muda és a muri szamárfajták, a pokajoke neki egy amcsi vicc, a lean six sigmát meg valamiféle újkori celluxtekercsnek hiszi. Te vajon meg tudod ítélni, a vezetőd ismeri-e az ECRS összes lépését (tudod-e egyáltalán, hány van?), vagy átgondolja-e egy probléma megoldása során az 5W+1H-ból mind az öt w-t, vagy a dzsidóka (jidoka) hallatán azt hiszed, a főnököd antiszemita?
Ha meg nem tudod mindezt, hogy tudnád megítélni az ő szakmai hátterét?:-o

Kedvencem, amikor a beosztott mind jobban tudja, mit kéne csinálnia a vezetőnek, és szentül meg van róla győződve, ha ő lenne a főnöke, az egész cég tejben-vajban fürdene, és csak azért nem fürdik benne, mert őfölötte mind hülyébb, mint ő.

Aniiron · http://treasuresuntold.blog.hu/ 2017.03.14. 21:48:15

@Leylandi: Nem hiszem, hogy az én gondolkodásom egyszerű, amikor 1: ilyen stílusban válaszolsz és két mondatomból te azt hiszed,hogy meg tudod ítélni a gondolkodásomat, 2: képtelen vagy szövegértelmezésre. Lehet ezek azért vannak, mert sosem volt jó főnököd/tanárod, aki szakmailag fejleszteni tudott volna, de ezt nem tudhatom persze.
Egyáltalán nem írtam, hogy a többi nem fontos, sőt!
De igenis az, hogyha a beosztottaknak problémája van szakmai kérdésekben, akkor fontos, hogy tudjanak a főnökhöz fordulni. Nem, ez nem azt jelenti, hogy kapásból el kell tudnia végezni a feladatot, vagy hogy mint egy lexikon, neki rögtön mindenre tudnia kell a választ, bár ha soha nem tudja, az azért már érdekes. De ha nem tud rávezetni a megoldásra, vagy nem tud megoldási javaslatot adni, vagy ha tényleg konkrét válaszra van szükség, hogy ezt vagy azt az esetet hogy kell kezelni és soha nem tud válaszolni, az probléma.
Nyilván az operatív dolgokat és részleteket a csapattagoknak kell jobban tudni, nekik ez a dolguk. A vezetőnek nem kell minden részletet tudnia. De ha probléma van és már az ő közbeavatkozása szükséges és nem tudja megoldani a helyzetet, akkor számomra nem jó főnök.
Nekem voltak nagyon jó vezetőim, akikre igazak voltak a fent leírtak, de a legjobban mégis azért tiszteltem őket, mert szakmailag is a topon voltak és emiatt az embereiket is tudták fejleszteni. És érdekes módon ezek az emberek jutottak el gyorsan magas szintekre, nem azok, akik mögött csak egy lufi volt és jól elő tudták adni magukat.
Azt sem írtam, hogy meg kell tudnom ítélni a főnök szakmai hátterét, megint csak nem értem, ezt miből szűrted le. Attól, hogy itt puffogtatod a rövidítéseket, nem támasztja alá, hogy értesz bármihez is (és bocsáss meg, de az összeset ismerem és tudom, miről beszélsz). Ismét csak azt tudom mondani, ha nekem soha nem tud segíteni a főnököm, ha konkrét szakmai problémával állok szemben, akkor baj van. Akkor mégis mi alapján mondhatja, hogy mondjuk én jól dolgozom? A dícséret éppen ezért önmagában kevés.
De persze, fontosak a fentiek. Csak messze nem mindig elegendőek..

Leylandi 2017.03.14. 22:43:24

@Aniiron: "ilyen stílusban válaszolsz"

Melyik része "ilyen" stílusú a hozzászólásomnak? Mert a legsúlyosabb megállapítása kb. az, hogy egyszerű vagy, és röhej, hogy a mai átlag netes fórumokhoz képest, ahol 3 percenként küldik el egymást szüleikbe és/vagy nagyobb emlősállatokba, ezt elborzadva szóvá teszed.
Ja persze, egy passzív-agresszívnak már ez is halálos sértés. De akkor magadba kéne először nézni, nem másokra mutogatni.
Segítségül először is olvasd el ezt:
napidoktor.hu/kivul-belul/passziv-agressziv-szemelyisegzavar-1-resz/

"azért tiszteltem őket, mert szakmailag is a topon voltak"

Újból megkérdezem, ezúttal lassabban:
H o n n a n g o n d o l o d, h o g y m e g t u d o d í t é l n i, a f ő n ö k ö d
s z a k m a i l a g m i l y e n ?
A hsz-od többi részéből látszik, hogy a hierarchikus hivatali modelltől továbbra sem tudsz elvonatkoztatni. Ez ténykérdés, és most jöhet a "borzalmas stílus" (gy.k.: őszinteség) miatti szemforgató megdöbbenés második felvonása.
Függöny fel.

Aniiron · http://treasuresuntold.blog.hu/ 2017.03.14. 23:16:16

@Leylandi: Komolyan, neked mi bajod van? Már megint megállapításokat teszel rólam, miközben nem is ismersz. Örülök, hogy meg tudsz keresni dolgokat a google-ban, ez valóban nagy tehetségre utal és láthatóan még a személyiségzavarokhoz is értesz.
Attól még, hogy mások elküldik egymást az anyjukba a neten és te "csak" közlöd, hogy nekem egyszerű a gondolkodásom, ezzel máris igazoltad magad, hogy helytálló, amit írtál? Szerintem ez nem így működik.

Azt, hogy a főnököm milyen szakmailag, abból ítéltem meg, hogy egy területen dolgozunk, hogy tudott szakmailag fejleszteni, hogy láttam, hogy mások is elismerik a munkáját, hogy láttam, hogy az emberek adnak a véleményére és mert fel tudtam használni azt a tudást, amit tőle megszereztem és mert ezáltal engem is elismertek. Ezt értem ezen, nem pedig azt, hogy én értékeltem volna a főnökömet.

Az őszinteség és az egoista, csak neked lehet igazad hozzáállás pedig nem egyenlő, ne haragudj. Tehát, nyugodtan válaszolj, keress és linkelj wikipédia hivatkozásokat azok alapján a "tények" alapján, amiket te megállapítasz abból, amit írtam, nem érdekel, én itt befejeztem.

Vojni 2017.03.15. 14:27:38

Egyetértek Aniironnal. Szerintem is egy közvetlen főnökre fel kell tudni nézni szakmailag.
A Leylandi által felhozott pozíciók már olyan messze vannak egymástól a hierarchiában, hogy tényleg nem gond, ha a vezető nem ért ahhoz amit a beosztott csinál, de biztos nem is ő lesz az aki figyeli a teljesítményed, bátorít...amikről a cikkben szó van.
Csak hogy a példánál maradjunk, valamennyire. Egy kivitelező cég vezetőjének nem kell tudnia csempét rakni (az építész cégnél jó eséllyel senki nem tud csempét rakni vagy fugázni, de tervezni igen), viszont ott van a műszaki igazgató, projekt manager és az építésvezető. Való igaz, hogy még az építésvezetőnek sem kell tudnia csempéznie, de (mindegyiknek) meg kell tudnia mondani, hogy az elvégzett munka jó, vagy nem. Különben semmilyen tekintélye nem lesz.
Szóval szerintem elképzelhetetlen, hogy ne legyen valamiféle szakmai átfedés és egy olyan szintű vezető, aki még figyelemmel kíséri a munkádat egyáltalán ne értsen ahhoz amit csinálsz.

Leylandi 2017.03.15. 15:03:07

@Vojni: "de (mindegyiknek) meg kell tudnia mondani, hogy az elvégzett munka jó, vagy nem"

Na EZ AZ! Erről beszélek én is, hogy a főnöknek egyáltalán nem kell feltétlenül ugyanolyan jónak lennie szakmailag, mint minden beosztottja, a kőművestől a villanyszerelőn át a festőig (nem is lehet, hiszen egy építőipari cégnél igen sokféle szakma van). Csupán meg kell tudnia ítélni a munka minőségét, AMI NEM JELENTI AZT, HOGY Ő IS MEG TUDNÁ CSINÁLNI. A fenti liba fel akar nézni szakmailag a főnökére, ha ő(!) jónak ítéli a főnöki munkát, ő baja, honnan fogja ezt elbírálni, de te is csak oda lyukadtál ki, hogy egy vezető MÁSBAN jó. Olyan dolgokban, amikhez a beosztott nem ért, sőt nem is hallott (lásd fent), akkor mondja már meg valaki, hogyan tudná a beosztott reálisan megítélni főnöke tudását???

Az a baj, hogy ebben a fenenagy demokráciában már átestünk a ló túloldalára, és az egyetemen is a diákok ítélkeznek ősz hajú, 40 éves szakmai múlttal rendelkező professzorok fölött, meg itt is terjed a nyugati métely, hogy az a jó főnök, aki kiveszi a takarítónő kezéből a rongyot, és ott fényképezi a városi hírmondó, ahogy ő törölget, mert az annyira liberális, meg modern, meg európai. Rokonom dolgozik egy idióta multinál, komoly, többdiplomás és több nyelvvizsgás létére vezető pozícióból havonta egyszer kib.sszák "helping hands"-re, vagyis csicskázni kell mennie egy eladótérbe a fizikai állomány közé, dobozokat rakosgatni. Amivel addig nincs is baj, amíg idegenek vásárolnak, csakhogy jönnek volt iskolatársai és rokonai is, akik jobb esetben csak szánakozva elkerülik, rosszabb esetben viszont odamennek, hogy "elítéltek? nem tudtam, hogy ekkora a baj, szólj, ha kisegíthetlek pár forinttal", meg telekürtölik a szülővárosát, hogy " a Mari osztályelső vót, eeement innejd az eggyetemre, mosmeg ott tulogattya a rohattkáposztákat, ezér érdemes vót kitenni innejd a lábát, bezzeg az onyokám má első szögelő itt a ládagyárba, hehe"!
Nem gondolnak bele ezek az idióták az emberi tényezőbe:-( Amikor az ú.n. "demokrácia" átfordul a liberális mocsokba, na ott kéne lecsapnia a népnek a kalapácsot, hogy eddig és ne tovább, mert különben a rendszer átfordul önnön idióta karikatúrájába:-(
Lécci... Ne egyétek meg ezt a maszlagot...

Leylandi 2017.03.15. 15:12:16

@Aniiron: "Komolyan, neked mi bajod van?"

Nekem ugyan semmi, mindössze nem értek egyet veled. De neked, látom, komoly problémáid vannak ettől...
Váltogatod itt a szemforgató álságost, hogy jujujjuj ez a stílus, majd rögtön le-egoistázol meg egyéb módon sértegetsz, neked nagyon komoly problémáid vannak azzal, hogy nem te mondhatod meg az egész világnak a tutit, de gyere le erről! Igen komoly lelki sérüléseket fogsz okozni közvetlen szeretteidnek, és persze saját magadnak is. Nem dózerolhatsz le mindenkit, aki nem a te szádról lesi az igét, fogadd el...
Na písz. Ha képes vagy ezt felfogni, tényleg befejezed, ahogy ígérted, és akkor még menthető vagy:-) Ha nem, akkor meg tényleg szakemberhez kell fordulni:-(

Vojni 2017.03.15. 15:33:06

Leylandi,
Ki mondta, hogy a vezetőnek mindent meg kell tudnia csinálni, amit a beosztottnak?
Aniiron is csak azt írta, hogy szakmailag fel tudjon rá nézni. A két dolog nagyon nem ugyan az. Tegyük fel, hogy a fiatal építész jobban ismeri a tervező programot, mint a főnöke, de amikor elakad, hogy egy csomópont, hogy is nézzen ki a főnöke fogja szakmailag kisegíteni. És lehet, hogy néha ő sem tudja a választ, de ha többször nem, mint igen, akkor a beosztott igenis megkérdőjelezi a hozzáértését.
A te leírásod szerint a főnök munkája a beosztott számára teljes egészében megfejthetetlen, misztikus valami. Ahogy a főnök ha nem is mindenben, de sok mindenben szakmai segítséget tud adni a besztottnak, úgy a beosztott is meg tudja ítélni a főnöke munkájának egy szeletét.

Leylandi 2017.03.15. 17:39:17

@Vojni: szeletét, igen. Kis közös metszet, igen, kicsit meg tudja csinálni néha, amit a beosztottja, igen. De TÖBBNYIRE, ÁLTALÁBAN nem. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: normális helyen a beosztott dolga nem az, hogy felnézzen a főnökre, nem az, hogy megítélje őt, hanem hogy akkor és azt dolgozzon, amit az mond.
Úgy, ahogy a vezető leosztja, megszervezi.
És ehhez nem kell, hogy felnézzen rá, az sem, hogy lenézze, mert egy beosztottnak nem ez a dolga, HANEM A MUNKA. Vegyük már észre, hogy egy munkahelyen nem az az elsődleges, hogy ki kit szeret vagy tisztel, mert ezeket a magánszférában éli ki az ember. Ez nem az óvoda, hogyha nemszeretem az óvónénit, nem rakodom el ebéd előtt a játékokat... A munkahelyen azért vagyunk, hogy DOLGOZZUNK, a vezetőink által megszabott feladatokat elvégezve. Ha szeretjük, ha nem, ha felnézünk rá, ha nem!
Mert egy normális világban a vezetőt NEM A BEOSZTOTTJA, HANEM A FŐNÖKE minősíti, és ez csak ebben a csökött liberalista világban szokott fordítva lenni, de az vadhajtás, tévút, nem vezet sehova! Egy normális világban az a beosztott, aki azért nem végzi a feladatát, mert "nem tud felnézni a főnökére", egyszerűen KI LESZ RÚGVA! Higgyétek el... mert ha nem hiszitek, úgyis meg fogjátok tapasztalni.

Az élet nem egy film, hogy a főnök egy sármos, macsó lovag, aki után ájulnak az emberek, sikítoznak a nők és mintának tekintik a férfiak, nem egy Indiana Jones-trilógia, hanem a TULAJDONOS által felállított gépezetben a hajtó kerék, a központ által kiadott feladat lebontója és kiosztója. Nem tudja megcsinálni 5-6-féle beosztottja 5-6-féle munkáját, mert ehhez 5-6 emberöltő kéne, ami nincs. Meg tud csinálni viszont egy hatodikfélét, az irányítást, amihez viszont a beosztottja nem ért - azért ő a beosztott, és nem fordítva. Oszlassunk el mégegy félreértést: a vezető elsősorban nem azért van, hogy egyfajta minőségellenőrként folyton a sarkában lihegve ellenőrizgesse a beosztott munkáját. Nem is érne rá.

Ahogy látom, itt a blogon (beleértve a bloggazdákat is) idealista, filmeket sokat néző és romantikus regényeket sokat olvasó, de még kevés munkaviszonnyal rendelkező emberek vannak jelen:-) Ami nem baj, van az életnek egy romantikus, vágyálmokkal teli időszaka is. Fontos, kedves és szép szakasza ez az ember életének, főleg fiatal egyetemista koráig, de ezt aztán a realitás majd helyreigazítja. Sajnos.
De ne legyünk ünneprontók, március 15. van, most kell elmondani, hogy kellenek a világnak a fiatal idealisták is! Az ő dolguk álmodozni:-)

Vojni 2017.03.15. 20:20:32

Leylandi, mosod el a dolgokat és olyan állításokat cáfolsz, amiket senki nem mondott.
Ki beszélt szeretetről, vagy hogy nem végezné el a munkáját? Az, hogy fel tudsz nézni a főnöködre szakmailag annyit jelent, hogy kompetens abban amit csinál. Ha nem az akkor az nem csak a munkahelyi morálra, de az eredményre is káros hatással lesz előbb utóbb. A beosztottaknak pedig hiába nem az a dolga, hogy megítéljék a főnöküket biztos lehetsz benne, hogy megteszik. Már volt alkalmam megtapasztalni, hogy a beosztottak nem voltak tisztában vele, hogy nekik csak dolgozniuk kell és hangot adtak vezetőjükkel kapcsolatos elégedetlenségüknek akit ki is rúgtak.

A fiatal idealista egyetemistákról. 40 éves fiatal idealista vagyok. Külföldi és multis munkatapasztalattal, 8 éve vállalkoozó, alkalmazottakkal. Azt gondolom a többi hozzászólásodnak is hasonló az igazságtartalma.

Leylandi 2017.03.15. 20:58:59

@Vojni: "Ki beszélt szeretetről, vagy hogy nem végezné el a munkáját?"

Most röhögni fogsz, DE ÉPP A BLOGGER. Hiszen azért vagyunk itt, hogy megvitassuk, amit ő írt, nem? Márpedig ő ezt írta, pörgess csak fel:
"azonban alig akad köztük olyan, akit szívesen követnek a beosztottak"
Márpedig ugye te sem azt állítod, hogy a vezető követése alatt nem a munkautasításai követését értjük, hanem a klozettra menési szokásait???

"Leylandi, mosod el a dolgokat és olyan állításokat cáfolsz, amiket senki nem mondott."

Te pedig ahol tudsz, érvelsz, ahol meg nem, ott személyeskedsz. Részemről itt az értelmes vita vége, azzal a megjegyzéssel, hogy ne akarj főnök lenni, nem vagy rátermett. Hiszen, ahogy a blogger is írja, a jó főnök "1. Mindig következetes".

"40 éves fiatal idealista vagyok. Külföldi és multis munkatapasztalattal, 8 éve vállalkoozó, alkalmazottakkal."

Persze. Én meg Mészáros Lőrinc, lánykori nevén: Orbán Viktor.
Meg természetesen a pápa is. De nem a mostani, hanem még az előző...
Nem mintha bármit is számítana, hogy a való életben ki vagy mi vagy. Itt mindenki csak annyi, amit ide tudott firkantani, se több, se kevesebb. Tudod, az internet a létező legdemokratikusabb intézmény a világon! Itt nem érv az, ami az (igazi vagy képzelt, mindegy is) alkalmazottaid előtt igen, hogy "igazam van, mer én vagyok a főnök".
Örülök, ha segíthettem.

Kari22 2017.03.28. 10:16:17

@Vojni: Ne állj le hülyékkel vitatkozni, mert lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
süti beállítások módosítása