A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

5 ok, amiért szükséged van egy üzleti Facebook oldalra

2018. június 04. - Müller.Péter

„Ha nem vagy fent Facebookon, akkor nem is létezel” – hallottam nemrég egy igencsak tapasztalt üzletembertől. A gondolat egy kissé radikális, de alapvetően igaz, és nem csak magánszemélyekre, hanem üzleti vállalkozásokra és egyes területek szakértőire is. Még 2018-ban sincs minden márkának saját üzleti Facebook oldala, ezért most szeretnék mutatni 5 érvet, hogy indíts egyet.
facebook-like-7_1.jpg

1. A célközönséged fent van Facebookon

A helyzet az, hogy mindennapi életünk meghatározó részét valamilyen formában az internet világában töltjük. Egy 2016-os felmérése szerint a magyar internetezők átlagosan 209 percet használják naponta a világhálót. Fontos tudni, hogy ennek a közel 3 és fél órának a legnagyobb részét olyan közösségi oldalakon töltjük el, mint a Facebook, vagy az Instagram.

És így kapcsolódik ide a Facebook, mint a közösségi média felületek legnagyobbika. A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete 2016-ban kutatást végzett a témában és a következőre jutott: az átlagos magyar Facebook felhasználó naponta több, mint másfél órát tölt el a Facebookon (ez az adat még magasabbra ugrik a 13 és 55 éves korosztály körében).

A Facebook a mai aktív lakosság gyűjtőhelye: Magyarországon a 13 és 55 éves korosztály 5,5 millió tagjából 4,9 millió (!) megtalálható a Facebookon. Többségük méghozzá napi szinten!

További fontos adat, hogy a felhasználók több, mint kétharmada követ valamilyen hírportált, blogot, márkát vagy szakértőt.

Tehát adott egy felület, ahol a magyar aktív népesség zöme megtalálható, méghozzá több, mint napi másfél órában és többségük nyitottan áll a különböző Facebook oldalak követéséhez. Továbbá az emberek Facebookon töltött ideje és aktivitása évről évre érezhetően tovább növekszik. És milyen jó lenne, ha ezt a növekvő időt pont a Te üzleti oldaladon töltenék el, nem igaz?

2. Megismerheted a követőidet és a célközönségedet 

A saját követőid és célközönséged mélyreható ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy versenyképes tudj maradni. A Facebook lehetőséget teremt arra, hogy megismerd a célközönséged aktuális preferenciáit, érdeklődési körét és fogyasztási szokásait. De menjünk egy lépéssel tovább:

Mennyivel lennél eredményesebb, ha azt is meg tudnád mondani, hogy ezek a fogyasztói szokások és preferenciák lassanként merre fognak elmozdulni?

Egy üzleti Facebook oldal az előző kérdésre is megadhatja a választ, amennyiben folyamatosan odafigyelsz a követőidre és a célközönségedre. Gyakran már csak a követőid kommentjei és reakciói is többet elárulnak, mint azt gondolnád. Ez kiegészülve a Facebook által biztosított statisztikákkal, igazi aranyat érhet a kezedbben.

humanize-your-content_1_1.jpg

3. Egy üzleti Facebook oldal emberibbé teszi a cégedet

2018-ban kulcskérdés, hogy az emberek mennyire érzik közel magukat a márkádhoz és mennyire tudnak azonosulni vele. Egy üzleti Facebook oldal sokat hozzáad mind a két változóhoz, amennyiben rendszeresen kommunikálsz a követőidnek, információkat osztasz meg a céged életéről, a legújabb tervekről és képeket és videókat csinálsz egy-egy meetingről, vagy közönségtalálkozóról.

Egy üzleti oldal arcot és személyiséget kölcsönözhet egy márkának, de akár egy influencernek is – ebben segít a vizuális és az írott tartalmak stílusa és kivitelezése. A személyiség pedig rengeteget segít abban, hogy a márkád emberközeli legyen és ennek hatására a követőid is elkötelezettebbé váljanak irányodban.

4. Alkalmas a közösségépítésre 

Ha van olyan platform, ahol egészen biztosan jelen van a célközönséged legalább 90-95 százaléka, akkor az a Facebook.  Ez már önmagában elég érv kell legyen amellett, hogy a közösségépítés egyik eszközét a lásd a Facebookban, de most menjünk egy lépéssel tovább: a Facebook  a funkcióiból fakadóan nem csak hogy a közösségépítési folyamat egyik eszköze, hanem annak az alapja is. Kifejtem!

A Facebook „A Közösségi Platformként” definiálta önmagát évekkel ezelőtt és a idő előrehaladtával lépésről lépésre azzá is vált. A platform egyre inkább a közösségek Mekkájáva lépett elő, köszönhetően többek között annak, hogy ma már az üzleti oldalak is létrehozhatnak csoportokat ahol rendkívül szoros kapcsolatot alakíthatnak ki a követőikkel.

Hazánkban is több cég épített már az üzleti oldaluk Facebook csoportjaival összetartó közösségeket. Ezeknek a csoportoknak megvannak a maguk előnyei:

  • Erős és szervezett követőtábor áll a márka mögött
  • A követők nyitottabbak a márka, vagy influencer termékeire és szolgáltatásaira
  • Kevésbé intenzív sales tevékenységgel is el tudjuk adni a termékeinket
  • A márka ismertsége folyamatosan növekszik annak köszönhetően, hogy a csoport tagjai szívesen mesélnek másoknak a márkáról
  • A mögöttünk álló közösségnek köszönhetően könnyebbé válik a termékfejlesztés, tekintve, hogy bármikor megkérdezhetjük az embereket, hogy ők hogyan javítanák a termékeinket

A lista pedig folytatódik!

community_1_1.jpg

5. A konkurenciádnak is van üzleti Facebook oldala

Két dolog biztos:

  • Minden reggel felkel a nap
  • És a konkurenseid rendelkeznek üzleti Facebook oldallal

A konkurensed óriási előnybe kerülhet veled szemben, ha ő jelen van a Facebookon és aktívan is használja a platformot. Róla tudomást fognak szerezni az emberek, ő interakcióba fog lépni a célközönséggel és az ő termékeivel találkozni fognak a követői – míg rólad csak a meglévő vásárlóid fognak tudni. 

Ennek már önmagában elég érvnek kell lennie amellett, hogy legyen egy üzleti Facebook oldalad, szóval ha még nincsen, akkor csinálj egyet még ma. Ha pedig van, akkor használd aktívan! 


Kapcsolódó cikk:

- Vajon tényleg vége lesz a Facebooknak Zuckerberg nagy bejelentése után?

- A Facebook árnyoldala - milyen veszélyei vannak a Facebooknak?

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr2014012936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása