A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Tanulj meg veszíteni

2017. június 01. - KovácsL

Talán kijelenthető, hogy nincs olyan ember a Földön, aki ne veszített volna még fontos helyzetekben, kulcspillanatokban. Gyakran nem számít a tapasztalat, a talpraesettség és a tudás, az ember így is, úgy is beleszalad néhány nagyobb pofonba.
tanulj_meg_vesziteni.jpg

Elfogadni a bukást különösen nehéz dolog. Főleg, ha egy ilyen eset után a környezetünk még arra biztat minket, hogy tanuljunk belőle.

Miért érdemes tanulni a vereségből?

Talán a legfontosabb: mert legközelebb nem fogod elkövetni ugyanazt. Természetesen ezen kívül ott van az, hogy bölcsebb leszel, máshogyan látod meg a dolgokat...stb, de talán elmondható, hogy a vereségből való tanulás egyik legnagyobb előnye, hogy a következő alkalommal máshogy fogsz közelíteni a buktatókhoz, és így felül tudsz emelkedni rajtuk.

Tudod mi a különbség a sikeres és a sikertelen emberek között?

Mind a két csoport életében megtalálhatóak a bukások, a nehezebb időszakok, a kínkeserves pofonok. A siker nem abban  rejlik, hogy hiba és kudarcmentes életet élünk, hanem hogy megtanulunk általuk fejlődni, a mai önmagunknál egy magasabb szintre lépni. Tari Annamáriának van egy fantasztikus gondolata a témával kapcsolatban:

Amikor (valóban) sikeres embereket látunk, az ő személyiségjellemzőik között általában ott szerepel, hogy nem rettegnek a hibáiktól, inkább keresik azokat, a kudarcokat pedig arra használják, hogy tanuljanak belőle. Nem haragszanak magukra olyan esetekben, amikor látszik, hogy a kudarc rajtuk kívülálló okok miatt jött létre.

Tehát a sikeres és sikertelen emberek közti különbség az, hogy tanulnak a kudarcból - tanulnak a vereségből.
tanuld_meg_kezelni_a_kudarcot_2.jpg

Kifogásokkal nem fogsz tudni előre jutni

Ahhoz, hogy a kudarcokból tanulni lehessen két dologra van szükség:

  • elhagyni a kifogásokat (és vállalni a felelősséget)
  • elemezni és/vagy megpróbálni újra az adott helyzetet

John C Maxwell könyvében (Egyszer nyersz, egyszer tanulsz) található meg az alábbi gondolat: könnyebb a kudarcból sikert csinálni, mint a kifogásból.

A kifogássokkal csak önmagukat romboljuk és hosszabb távon ellökjük magunktól a céljainkat. Bill Gatestől kezdve a szomszéd mikrovállalkozóig sok pozitív példát lehet felhozni. Ők tényleg üldözik a céljaikat, kifogások helyett újabb ötleteket gyártanak az álmaik megvalósítása érdekében.

Gyakorlat

Számomra a legjobb módszerek:

  • külső szempontból nézem meg az adott problémát/helyzetet (például meg is beszélem másokkal)
  • felteszem magamnak azt a kérdést, hogy mit tanulhatok én ebből az egészből?
  • agresszívabban nekimegyek a szituációnak
  • folyamatosan azon jár az agyam, hogy hogyan tudnám megoldani ezt
  • begyűjtöm az összes információt

Amit pedig mostanság alkalmazok kissé formabontó, de számomra működik: este elalvás közben elmondom magamban, hogy "Engem nem... engem nem tudsz legyőzni. Engem nem lehet a padlóra küldeni. Tudom, hogy megfogom oldani."

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr6612507767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása