A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Így döntötte meg a lelkesedés a középtávfutás lehetetlennek hitt korlátját!

2017. január 24. - Müller.Péter

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a lelkesedés, egy angol orvos és az egy mérföldes középtávfutás 4 perces korlátja? Olvass tovább és kiderül!

yadcgbslhce-william-stitt.jpg

Nemrég botlottam bele Frank Bettger Benjamin Franklin sikertitka című könyvébe, melyben találtam egy nagyon érdekes történetet a lelkesedés erejéről. Engedjétek meg, hogy ezt most megosszam veletek:

„Egy lelkes fiatal angol orvos, név szerint Roger Bannister egy szép napon azzal lepte meg a sportvilágot, hogy 3 perc  59,4 másodperc alatt lefutotta az egy mérföldet. Mindaddig soha senki nem futott négy percen belüli időt. Évszázadokon keresztül úgy vélték, hogy ez lehetetlen.

És ekkor lám, mi történt! Roger Bannister határtalan lelkesedése ragadós volt. Elsöpörte a szellemi gátat – a meggyőződést, miszerint „ezt nem lehet véghezvinni”. Alig hat hétre rá az ausztrál John Landy megdöntötte Bannister világrekordját, 3 perc 58 másodperc alatt száguldva le a mérföldet!

Négy éven belül tizenkilenc különböző futó tizenkilencszer tette meg azt, amit „nem lehet véghezvinni”. Herb Elliott, a húszéves ausztrál hivatalnok négy percen belül futotta le a távot – tízszer! Majd 1958. augusztus 6-án a bámulatos Herb Elliott új világrekordot állított be: 3 perc 54,5 másodperc alatt száguldott végig egy mérföldön!

Elliott azt mondta: „Átkozottul torkig leszel az edzéssel, de itt bizonyosodik be, hogy egy futó jobb a többieknél. Bárki képes a dologra, ha elég lelkes.”"

Egyébként a mai világrekord 3 perc 43,13 másodperc, amit egy marokkói úriember, Hicham el Guerrouj állított be még 1999-ben. Úgy tűnik a lelkesedés ragadós volt.
riqyl8ivwek-evan-clark.jpg

Mit tanulhatunk mi mindannyian a fenti történetből? Egyszerű. Vigyünk igazi lelkesedést mindenbe, amit csinálunk. Hidd el, minden sokkal könnyebbé fog válni, ha lelkesedéssel csinálod. Számtalan olyan korlátot fogsz ledönteni, amelyet azelőtt ledönthetetlennek hittél.

Nap mint nap elképesztő teljesítményeket láthatunk magunk körül. Tudod mi a közös azokban az emberekben, akik ezeket a felfoghatalan teljesítményeket véghezviszik? Mindannyian óriási lelkesedéssel csinálják azt, amit csinálnak, és mindannyian elképesztő mennyiségű energiát tesznek bele munkájukba.

A lelkesedésnek midig látható jelei vannak. Az ember szó szerint ragyog, a szeme csillog az elszántságtól. Folyamatosan magabiztos, óriási kedvvel csinál mindent és látható kisugárzása van. Mindannyian láttunk már ilyet. És mi is ilyenné válhatunk!

Ezzel szemben a következő idézet tökéletesen leírja, hogy milyen egy ember lelkesedés nélkül:

Nincs öregebb annál, mint akiben kihunyt a lelkesedés lángja. – Henry David Thoreau

stocksnap_t3jl9dm56g.jpg

És persze a kérdés felmerül. Hogyan ébreszthetsz magadban lelkesedést? Frank Bettger szerint erre létezik egy végtelenül egyszerű technika: Ha lelkes akarsz lenni, CSELEKEDJ lelkesen!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr912151771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása