A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Kitartás vagy makacsság?

2017. január 19. - KovácsL

Te is láttál már olyan embert, aki nem szerette amit csinál, mégis sikeres benne? Esetleg olyat, aki szerette amit csinál, és ugyanúgy sikeres? Szerinted ki jár jobban? Sokszor, és sokan összekeverik a kitartást, és a makacsságot, pedig egyáltalán nem egy a kettő.

kitartos2.jpgKitartás

Amikor az ember akadályokba ütközik, és a nehézségek próbára teszik, akkor tud ám igazán elege lenni az egészből. Természetesen ez mindig éppen a "legjobbkor" jön - de mint tudjuk, a nehézségek sosem jönnek jókor. A kitartás az egyik legfontosabb képessége a sikeres embernek.

Nem adja fel, ha jönnek az akadályok.
Nem adja fel, ha reménytelen helyzetnek mutatkozik az egész.
Nem adja fel, ha kilátástalan minden.

A kitartó ember megkapja a jutalmát... ha törik, ha szakad.

Makacsság

Sokan összekeverik a makacsságot a kitartással. Úgy gondolják, hogy ha mindig makacsul kitartanak minden mellett, akkor az életük jóra fog fordulni, és a lelki békéjük is rendben lesz. Félnek feladni bármit is - különben bukásnak könyvelnék el. Évekig, sokszor évtizedekig sanyargatják magukat a rossz irányba. Tulajdonképpen megerőszakolják magukat nap, mint nap egy olyan cél érdekében, ami nem is az övék. Csernus Imre is így gondolja:

Türelmetlenség, makacsság és önzés összekapcsolódik, és megszületik az erőszakosság.

Ha nem jó az irány, azt belülről érzed. Tudni fogod, hogy fáj, és nem kedvből csinálod, hanem kényszerből. Számíthatsz rá, hogy a világ nem fog támogatni, és nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogyan azt megálmodtad.

Nem próbálkozni kell, hanem csinálni

Most lehet azt gondolod, hogy akkor próbáljam addig amíg nem lesz jó? Igen! Nagyon jól látod a helyzetet, de egy valamit ne felejts el: a jó cél és a megfelelő irány nem azt jelenti, hogy nem lesznek nehézségeid! Ne keverd össze a dolgokat. Manapság rengetegen próbálkoznak: munkahely, párkapcsolat, barátok...stb. De! azt hiszik, hogy az a jó, ha nem ütköznek akadályokba és ha nem merülnek fel problémák. Pedig lesznek. Mindig is voltak, vannak, és lesznek is. Fogadd el, hogy ez a vele járója (és különben is, ettől lesz szép az egész - ha mindig megkapnánk a sült galambot, és a legújabb Ferrarit... nem lenne az igazi).

Kolumbosz Kristóf hajónaplójában a bejegyzések nap nap után egyformák voltak: "A mai napon tovább vitorláztunk.

"Hiába adsz gázt, ha zsákutcában vagy - Szabó Péter

kitartos.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr9812072335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása