A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Ezért legyenek céljaid!

2016. november 07. - Müller.Péter

A felnőttek körülbelül 3 százalékának vannak papírra vetett, egyértelmű céljaik, amelyeken nap, mint nap dolgoznak. Karrierjük végén ez a 3 százalék több pénzt keres, mint a többi 97 százalék összesen!

Mindenki vágyik a sikerre, a megbecsülésre, a boldogságra, de elindulni egy sikerekben gazdag, kiteljesedett élet felé nem egy egyszerű feladat. Még nehezebbé teheted az egészet, ha nincsenek konkrét, jól megfogalmazott céljaid, amelyek felé haladni szeretnél. 

Az eredményes élet talán legfontosabb eleme a célkitűzés. Tudod mi a közös a legnagyobb sportolókban, államférfiakban, vállalkozókban és feltalálókban? Mindannyiuknak megvoltak a saját maguk tiszta, jól megfogalmazott céljaik. Nap mint nap azon dolgoztak, hogy közelebb kerüljenek hozzájuk. Tudták, hogy pontosan mit kell tenniük azért, hogy saját területük legkiválóbbjai közé tartozzanak.

A világ utat nyit annak az embernek, aki tudja, merre tart. – Ralph Waldo Emerson

Brian Tracy szerint minden viselkedésforma, amely a céljaid eléréséhez közelebb visz, az egy intelligens viselkedésforma. Ha az a célod, hogy egy kiváló futóvá válj, és minden nap edzel, tanulmányozod a legnagyobbak technikáikat és folyamatosan fenntartod a motivációdat, akkor intelligens módon viselkedsz! Ha egy kiemelkedő marketing szakember akarsz lenni és napról napra gyarapítod a szakmai tudásodat, tanulmányozod a legújabb trendeket, és nyitott szemmel figyeled a fogyasztói igények folyamatos változását, akkor ismét csak intelligensen viselkedsz.

De ahhoz, hogy tényleg intelligensen tudj viselkedni, először célokat kell kitűznöd. Most nézzük meg, hogy milyen is egy jó cél:

  • Jól megfogalmazottnak, konkrétnak kell lennie. Az, hogy „boldogabb leszek” nem egy konkrét cél. Mit takar az, hogy boldogabb? Hogyan méred azt, hogy mennyivel vagy boldogabb? Azonban ha azt mondod, hogy „egy év alatt elolvasok 20 könyvet”, akkor már jó úton jársz.
  • Az előző pontból logikusan következik a mérhetőség kritériuma. Így bármikor meg tudod mondani, hogy mennyire közel vagy éppen távol vagy a célod elérésétől.
  • Egy jó célhoz mindenképpen hozzá kell rendelni egy határidőt. Ha megvan a határidő, akkor már meg is tudod tervezni a célhoz vezető utadat. Meg tudod határozni, hogy pontosan mit kell tenned, mennyit kell tenned és hogyan kell tenned. Mindenképpen légy reális! Ha az elmúlt 10 évben 1 percet sem futottál, akkor ne akard már jövő héten lefutni a maratont, mert csúnya bukás lesz a vége.
  • A célnak mindenképpen személyesnek kell lennie. Ne tűzz ki olyan célokat, amelyeket nem igazán érzel magadénak.
  • Kihívást kell jelentsen. Tényleg erőfeszítéseket kell tenned annak érdekében, hogy elérd. Ha túl könnyű a cél, akkor nem fog igazán motiválni, és az elérése sem fog igazán komoly örömet okozni.
  • És persze a legfontosabb: Írd le a céljaidat! Nem is gondolnád mennyire fontos ez a lépés. A le nem írt cél nem cél. Több tanulmány is készült a témában, és mindegyik végeredménye ugyan az volt: azok, akik leírták a céljaikat, sokkal nagyobb valószínűséggel valósították is meg őket.

Keress egy szabad órát és szenteld ezt az időt a céljaidnak. Ülj le és gondolkodj. Mit szeretnél elérni az életben? Mi tesz téged boldoggá? 1 év múlva ilyenkor hol szeretnél tartani? Milyen lenne az ideális munkád? Néhány ilyen és ehhez hasonló kérdés alapján már biztosan el fogsz tudni indulni. 

Válaszd ki azt az egy, maximum két fő célt, amelyek a legfontosabbak számodra. Ezeken kezdj el dolgozni, hiszen ezek fogják számodra a legnagyobb örömöt és kiteljesedést nyújtani. 

Persze egy cél ütemterv nélkül sosem fog megvalósulni, ezért azt tanácsolom neked, hogy tervezd meg a célod felé vezető minden lépésedet. Írd össze, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyeket el kell sajátítanod a célod elérése érdekében. Írd össze, hogy melyek azok a fontosabb mérföldkövek, amelyeket el kell érned, Sok esetben éppen azért nem valósulnak meg az álmaid, mert a mostani helyzetedből nézve túl nagynak, túl távolinak érezed őket. Ezért érdemes lebontani a céljaidat részcélokra. 

Ahogy telik az idő, úgy vizsgáld felül te is az ütemtervedet. Mikor kitűzöd a céljaidat, még nem igazán láthatsz minden egyes részletet pontosan, valószínűleg már egy-két hónap után lesz min változtatnod. Rendszeresen vizsgáld felül az ütemtervedet!

Hasznos életcélt találni és azt kitartóan megvalósítani - ez az egyik titka minden olyan életnek, amelyet érdemes megélni. - Herbert Casson

 

A képek innen és innen származnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr311936155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dezső bácsi 2016.11.08. 14:48:22

most akkor csak úgy trendy ha angol szövegűek a képek?

inebhedj - szerintem 2016.11.08. 16:29:43

@Dezső bácsi:

Lehet, az volt a célja a bloggernek, hogy akar egy posztot, amihez felrakhat angol szövegá képeket.

CoolKoon 2016.11.08. 17:28:13

@Dezső bácsi: Látom, pontosan elkaptad a cikk lényegét....
süti beállítások módosítása