A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

3 szabály a sikeres élethez, Elon Musktól

2018. július 15. - Müller.Péter

A vagyona nagyjából 20 milliárd dollárra tehető, az úttörő Tesla tulajdonosa, munkamániás őrült, akinek a fejéből csak úgy pattognak ki a világmegváltó ötletek - ő a modern kori Vasember, Elon Musk. Musk számtalan interjúban beszél arról, hogy szerinte hogyan lehet eredményes életet élni. Az általa elmondottakból most 3 olyan elemet emeltem ki, amelyek bárki számára rendkívül hasznosak lehetnek.

514474_1.jpg

1. Vállalj kockázatot! 

Musk az egyik egyetemi beszédében a következőket mondta a végzősöknek:

Eljött az ideje, hogy kockázatot vállaljatok. Egyelőre nincsenek gyerekeitek, de a megkötöttségeitek idővel nőni fognak. Ha családos emberek lesztek, akkor sokkal nehezebb lesz belevágni bármibe. Kezdjetek bele most és nem fogjátok megbánni.

Sokan az egyetemről kijőve a „biztosra” mennek, elmennek egy céghez dolgozni, sok esetben olyan jól fizető munkákat választva, amiket egyébként nem is szeretnek. Eközben sokukban megvan a képesség ahhoz, hogy valami kockázatosabb projektet sikerre vigyenek egy olyan területen, amit amúgy imádnak.

Huszon egynéhány évesen még nem lehet nagyot bukni. Van lehetőséged újrakezdeni, elég fiatal vagy ahhoz, hogy egy bukta esetén egy cégnél összeszedd magadat és tapasztaltabban vágj bele újra a dolgokba. Ezt a luxust nem engedhetjük majd meg maguknak 1-2 évtizeddel később, amikor már a vállunkon kell cipelnünk egy egész család biztonságának a „terhét”. Ha Te is a huszas éveidben jársz, egyetemista vagy, vagy most jöttél ki onnan, akkor merj beleugrani az ismeretlenbe, mert csak nyerhetsz vele!

2. Olyan dolgot csinálj, ami fontos!

Elon Musk egy interjújában a következőket mondta:

Nem gondoltam azt, hogy a Tesla sikeres lesz. Eleinte úgy gondoltam, hogy nagy eséllyel el fog bukni. De mindig az járt a fejemben, hogy a Teslával legalább az elektromos autókról kialakult hamis tévképzeteket le tudjuk bontani az emberek fejében – olyanokat, mint, hogy egy elektromos autónak csúnyának, lassúnak és unalmasnak kell lennie.

„Szóval azt mondod, hogy nem azt vártad a Teslától, hogy sikeres lesz? Akkor miért kezdtél bele a projektbe?” – kérdezte a riporter.

„Ha valami eléggé fontos, akkor bele kell vágnod, még akkor is ha a projekt valószínű kimenetele a bukás!”. – válaszolta Musk.
515241_1.jpg

3. Dolgozz keményen – keményebben, mint mások!

Amikor a testvéremmel elindítottuk az első cégünket, egy kis irodát béreltünk és az irodai kanapén aludtunk. Ekkoriban csak egy számitógépünk volt és minden ébren töltött órában dolgoztunk. Napközben futott a weboldalunk esténként pedig végig programoztam. Ez, ment heti hét napban, folyamatosan.

A történet jól példázza Elon Musk hozzáállását a munkához. Musk híres arról, hogy heti 80-100 órákat is foglalkozik a cégeivel és mindenkinek azt ajánlja, hogy több időt tegyen bele a munkába, mint a többség.

Ha valaki heti 40 órát dolgozik, Te pedig 80-at, akkor kétszer olyan hamar fogod elérni ugyanazt az eredményt, mint a másik személy!

Ez nem jelenti azt, hogy mindannyiunknak heti szinten 80 órákat kellene dolgoznia, főleg nem huzamosabb időn keresztül. Viszont a munkahelyi előrelépéshez és vállalkozás indításhoz különösen fontos, hogy fordítsunk kellő időt a munkára, mert máskülönben nem fogunk olyan eredményeket elérni, mint előzetesen szerettük volna.


Kapcsolódó cikk:

- Hogyan változtatta meg a Tesla az autóipart?

- Miért ennyire sikeres az ember a Tesla mögött?

- 10 gondolat az élő Vasembertől, Elon Musktól

►►►►
 

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velem? Nézz szét a weboldalamon, vagy írj egy emailt az info@thebusiness.hu címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr9714104633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása