A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Miért ennyire sikeres az ember a Tesla mögött?

2018. január 02. - Müller.Péter

Elon Muskot nem véletlenül nevezik az élő Vasembernek: a 40-es évei közepére több iparágban is lerakta a névjegyét, olyan dolgokat álmodott és valósított meg, mint a mindenki által ismert PayPal és jelenleg több multimilliárdos céget vezet egyszerre. Vajon miért igazán különleges és mitől elképesztően sikeres a dél-afrikai származású üzletember? 

tesla-wallpaper-001.jpg

1. Musk híresen sokat dolgozik

Elon Musk széleskörben ismert arról, hogy hetente 80-100 órát dolgozik - a legtöbb esetben nincs is pihenőnapja a 7 nap alatt. Ezt az elképesztően sok munkaórát még megfejeli azzal, hogy nagyon keményen betáblázza magát, hogy képes legyen a lehető leggyorsabban haladni.

Ha 80-100 órát dolgozol egy héten, jelentősen javulnak az esélyeid a sikerre. Ha mások 40 órát dolgoznak, de te százat, még akkor is, ha nem vagy jobb náluk, eléred pár hónap alatt azt, amit ők egy év alatt fognak összehozni. - Elon Musk

2. Irreálisan szűkös határidőket szab meg maga és az emberei számára

Musk hajlamos nagyon ambíciózus, sok esetben teljesíthetetlen határidőket szabni a különböző projektek teljesítéséhez. A Tesla Roadstert annak idején például ő maga már 2006-ban szerette volna piacra dobni, de a projekt csak 2008-ban valósult meg.

Elsőre valószínűleg őrültségnek tűnhetnek ezek az irreális határidők, de ennél távolabb nem is állhatnánk az igazságtól. Nézzük meg a következő történetet:

Olyan, mintha mindenkitől az várná el (Elon Musk), hogy egy olyan autót készítsenek, ami képes tankolás nélkül megtenni a Los Angeles és New York közötti utat. A csapata egész évben a projekten dolgozott, és az autó minden egyes elemét letesztelték. A teszteket látva az összes vezető azt gondolta titokban, hogy az autó még Las Vegasig sem fog eljutni, nem hogy New Yorkig. Ennek ellenére az első éles tesztnél a kocsi egészen New Mexicoig jutott el - kétszer olyan messze, mint bárki gondolta volna.

Közeli munkatársai szerint Musk minden egyes emberből kétszer annyit hoz ki, mint arra bárki más képes lenne.

Az irreális határidők pedig ebben segítenek: arra ösztönzik az embereket, hogy még jobban odategyék magukat és a saját fejükben létező korlátokat lebontsák. Nem biztos, hogy a határidőt képesek lesznek tartani, de az biztos, hogy nagyobb eredményeket fognak elérni, mint egy sima, mindenki által megszokott határidővel. Így hajtja Musk előre a cégeit és így képesek irreálisan rövid idő alatt hatalmas teljesítményt és technológiai újításokat elérni.

1_rq-fc_1gwfrhdrxgg-f9na.jpeg

3. Musk mindig azt gondolja, hogy van hova fejlődnie 

Úgy gondolom, hogy nagyon fontos időt szakítani arra, hogy végiggondold, mit csináltál eddig és hogyan tehetnéd ezt még jobbá. Ez a legfontosabb tanácsom: folyamatosan gondolkodj azon, hogy hogyan tudnád a dolgaidat jobban csinálni és kérdőjezeld meg önmagadat. - Elon Musk

Elon Musk sosem elégedett teljesen azzal, ahol éppen tart. Mindenről úgy gondolja, hogy van egy egyszerűbb, gyorsabb vagy olcsóbb módja az adott tevékenység elvégzésének.

Ezt a fajta szemléletet hívjuk fejlődési szemléletmódnak. Sokak szerint ez jelenti a legnagyobb különbséget a sikeres és a kevésbé sikeres emberek között.

A fejlődési szemléletmóddal rendelkező emberek úgy gondolják, hogy bármit meg tudnak tanulni és bármit el tudnak érni egészen addig, amíg elegendő energiát fektetnek bele az adott dologba. Ha nem sikerül valami, akkor végiggondolják hogy hol rontották el, megnézik mit lehetne másképpen csinálni és ez alapján újra belevágnak.

Így az ember lassan beláthatja, hogy a legtöbb esetben a saját maga által felállított falak korlátozzák le a benne rejlő potenciált és gyakorlatilag a megfelelő szemléletmóddal és munkához való hozzáálással sokkal többre képes, mint azt valaha gondolata volna.

4. A széleskörű tudással rendelkezik több területen is

A tech cégek vezetői közül Musk szinte egyedülállóan érti a cége mögötti technológia működését és annak alapjait. Tisztában van a cégét érintő fizikai és matematikai kérdésekkel, így a mérnökei által felvetett problémákat is teljesen más szemszögből tudja szemlélni, mint más cégek CEO-i.

Musk rengeteget beszélget a mérnökeivel és szinte már állásinterjúra emlékeztető módon kérdezi őket a legapróbb részletekről is azért, hogy belellásson mindenbe és megértse mi is van körülötte.

A tudás pedig ebben az esetben tényleg hatalom: Muskot a széleskörű tudása képessé teszi arra, hogy nagyszabású, sokak által teljesen elvetemültnek tartott ötletekkel álljon elő, amelyek a valóságban mégis megvalósíthatóak.

Musk egy alkalommal például nevetve utasította vissza egy vállalat ajánlatát egy űrrakéta alkatrész elkészítésére, mikor szóba került annak 120.000 dolláros ára. Más cégek vezetői rábólintottak volna az ajánlatra, de Musk meg volt győződve arról, hogy ezt ennek a töredékéért, akár 5.000 (!) dollárért is elő lehet állítani. Megbízta a mérnökeit, hogy tervezzék meg ezt az alkatrészt házon belül. A végeredmény egészen meglepő volt: még Musk merész  célkitűzését is képesek voltak túlteljesíteni a 3.900 dolláros gyártási költséggel!

5b234f6039a37e2b455e337b8421aa5688a098e4_2880x1620.jpg

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr1313541123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fénycsepp 2018.01.03. 16:53:49

Nem tudom elhinni, hogy valaki minden nap (!) 11-12 orat dolgozik, pihenőnap nélkül. Nem erre lettünk kitalálva. Ez biztosan nem a hosszú élet titka.

2018.01.03. 17:17:57

@fénycsepp: de, csak legyen saját vállalkozásod, ha magadnak csinálod és nem más szekerét tolod, elröppen az a napi 12 óra.

2018.01.04. 12:55:47

"Musk egy alkalommal például nevetve utasította vissza egy vállalat ajánlatát egy űrrakéta alkatrész elkészítésére, mikor szóba került annak 120.000 dolláros ára. Más cégek vezetői rábólintottak volna az ajánlatra, de Musk meg volt győződve arról, hogy ezt ennek a töredékéért, akár 5.000 (!) dollárért is elő lehet állítani. "

Nanáááá.... de nem mindegy, hogy a N.A.S.A. nevű fejőstehén a megrendelő, vagy egy profitorientált versenypiaci cég. Az Independence Day idevonatkozó klasszikusa nem teljesen légből kapott....
süti beállítások módosítása