A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

3 módszer, amivel gyorsabban és hatékonyabban tanulhatsz meg bármit!

2018. január 11. - Müller.Péter

Az életed során több ezer órát fogsz tanulással tölteni, legyen szó akár iskolai tanórákról, céges betanításról, vagy szakmai tréningekről. Azonban hiába töltesz elképesztően sok időt tanulással, mégis szinte biztos, hogy a tanulás egyik leglassabb, legvontatottabb formáját alkalmazod - és ez nem azért van, mert a tanulási technikád rossz lenne, hanem azért, mert soha nem tanítottak meg arra, hogy hogyan tanulj hatékonyan!

book-wallpaper-17.jpg

Ebben a cikkben 3 olyan módszert is mutatok, amelyek segítségével látványosan gyorsabbá és hatékonyabbá teheted a tanulási folyamatodat!

1. 25-5 perces időintervallumokban gondolkodj

Ahhoz, hogy bármit megtanulj vagy elsajátíts, folyamatos figyelmet kell helyezned a megtanulandó dologra. Persze ezt sokkal könnyebb mondani, mint csinálni...

Kutatások azt bizonyítják, hogy évről-évre egyre rövidebb ideig vagyunk képesek koncentrálni egy adott dologra és ennek nagyrészt az okoseszközeink az okai. Folyamatosan rezeg a telefonunk, kapjuk az értesítéseket, jön az SMS és mi azonnal a telefonunk után kapunk – megtörve ezzel a fókuszunkat.

A hatékony tanulás alapja a figyelem. A hatékony tanulás érdekében pedig muszáj megszabadulnunk minden olyan apró tényezőtől, ami a figyelmünket elszakíthatná a megtanulandó dologtól.

Az úgynevezett Pomodoro technika éppen a kalandozó figyelem problémáját orvosolja: először is ki kell kapcsolnunk, vagy el kell távolítanunk a közelünkből minden olyan tárgyat, ami megzavarhat minket. Ezt követően pedig egy 20-25 perces perióduson keresztül a teljes figyelmünket egy adott tevékenységre kell fókuszálnunk – ezesetben a tanulásra és a képességek elsajátítására. A 20-25 perces időintervallum után egy 3-5 perces pihenő következik.

A rövid pihenő után a folyamat kezdődik előről.

Ez a technika elképesztő eredményeket produkálhat számodra, ha egy nap 6-8-szor megismétled és teljes figyelemeddel a megtanulandó dologra koncentrálsz. Sokkal hatékonyabb így tanulni, mintha egész órákat töltenél egy anyag felett ülve, miközben bármi megzavarhat és elvonhatja a figyelmedet. Továbbá a rövid pihenőidők segítenek abban, hogy folyamatosan energikus maradj és a 20-25 perces időszakokban gőzerővel haladhass előre - anélkül, hogy elkalandozna a figyelmed.

lean.jpg

2. A tanulás leghatékonyabb módja a cselekvés

Kutatások azt bizonyítják, hogy:

  • Az olvasott dolgok 10 százaléka
  • A hallott dolgok 20 százaléka
  • Az élőben megmutatott dolgok 50 százaléka
  • A gyakorolt dolgok 70 százaléka
  • És az azonnal felhasznált dolgok 90 százaléka marad meg az emberek fejében.

A számok alapján könnyen beláthatjuk, hogy a tanulás leghatékonyabb formája az azonnali cselekvés! Muszáj „bemocskulnunk” a kezünket, nem dőlhetünk hátra a székben és olvasgathatunk, vagy hallgathatunk csak hanganyagokat - hiszen ez csak nagyon lassan fog közelebb vinni minket új dolgok elsajátításához.

Olyan ez, mint amikor úszni tanultunk. Nem „how-to” videókat néztünk a Youtube-on és nem is egy „hogyan tanuljunk meg úszni” hanganyagot hallgattunk meg, hanem valaki megmutatta nekünk a technikát és azonnal elkezdtük mi is csinálni. Persze első alkalommal alig tudtunk egyáltalán a vízfelszínen maradni, de az aktív cselekvés és a gyakorlás meghozta az eredményét.

Tehát amennyiben lehetőséged van rá, vesd bele magad azonnal az újonnan látott vagy hallott dolog kipróbálásába!

42-resources-to-help-you-learn-java-online.jpg

3. Készülj fel a hullámvölgyre

Mindannyian jól ismerjük a folyamatot: elkezdünk valami újat tanulni, például Facebook marketinget. Lelkesek vagyunk, hiszen jól tudjuk, hogy nagyon sokat adhat ez a tudás és tanulunk, tanulunk, tanulunk. De pár nap vagy hét után a lelkesedésünk elkezd alábbhagyni és hirtelen azt vesszük észre, hogy kihagytunk napokat. Először csak egyet, aztán még egyet.... és végül találunk egy indokot arra, hogy ne folytassuk. 

A kezdeti lelkesedés után jövő hullámvölgy elsöpört minket.

A hullámvölgy megjelenésének több oka is lehet:

  • Nem úgy haladunk ahogy szeretnénk.
  • Rájövünk, hogy túl nagy és komplex az adott tananyag vagy képesség elsajátítása és bár nem ismernénk be, de tudat alatt ez megrémít minket.
  • Napi szintű energiabefektetést igényel az adott dolog akár hónapokon keresztül is.
  • Túl drága a kívánt dolgot megtanulni vagy az új képességet elsajátítani.
  • Nem elég érdekes, így ráununk.

De mit tehetünk a hullámvölgy ellen? Hogyan jöjjünk ki belőle és találjuk meg újra a motivációnkat?

A megoldás egyszerűbb, mint arra a legtöbben számítanának: a kulcs a rendszeresség.

Muszáj rákényszerítened magad, hogy rendszeresen foglalkozz az adott dolog tanulásával. Muszáj nap mint nap energiát fektetned bele. A hullámvölgy szinte biztosan el fog jönni és a legkönnyebben úgy leszel képes legyűrni, ha tudatosan felkészülsz rá és közben szokássá teszed a tanulást. A szokásokat könnyebb fenntartani, mint a rendszertelen dolgokat, így könnyebb lesz kimásznod a hullámvölgyből és ezt a lejtmenetet is kevésbé intenzíven fogod megélni.

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr5013567593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank99 2018.01.12. 18:02:40

ha a halott dolgokat, HALLOTT dolgokra cseréled, jó is lesz. Néztem, mik azok a halott dolgok....
:-)

Tizedes1 2018.01.12. 18:22:52

@Frank99: Ez egy tizenketto, egy tucat blog,ahol ugyanugy tesznek magasrol arra,hogy elolvassak a sajat formedvenyuket, mielott megjelenik. Itt ez most jobbik eset,mert lehet kommentelni, de az indexen mar sokszor a cikk cimet sem tudjak helyesen leirni, kepzelhetjuk,mekkora beltartalommal van megtoltve. :(

Müller.Péter 2018.01.12. 18:37:36

@Frank99: Köszönöm szépen az észrevételt!

Ugyan Nemár 2018.01.12. 23:32:41

Szerintem ha valaki meg szeretne tanulni valamit, mert érdekli, és az adottságai is meg vannak hozzá, akkor sikerülni fog, ha megtanították tanulni, ha nem.
Ha nem érdekli a dolog, 25-5 perces időintervallum ide-vagy oda, nem fog menni. :(

Sinistroll 2018.01.13. 09:01:40

A learning pyramid - ami a második pont alapja - sajnos csak mítosz... Elterjedt, de nem igaz. Nincs kutatás, bizonyíték arra, hogy a "cselekvés a leghatékonyabb" tanulási módszer.

acrlog.org/2014/01/13/tales-of-the-undead-learning-theories-the-learning-pyramid/

Müller.Péter 2018.01.13. 20:11:13

@Ugyan Nemár: Ebben teljes mértékben egyet értek veled, hiszen a motivációd és az adottságaid határozzák azt, hogy meg tudsz-e tanulni valamit vagy sem.

A cikk azonban nem ezeket az összetevőket érintette, hanem arról szólt, hogy hogyan tanulj meg valamit gyorsabban annál, mint korábban.

SD9 2018.01.16. 12:34:22

@Sinistroll: Lehet, hogy kutatás nincs, de például számomra elegendő bizonyíték az, hogy saját magamon tapasztalom.
Akár sportról, akár valami megszereléséről, egyéb kézügyességet igénylő dologról, vagy akár programhasználatról, vagy a szakmámmal kapcsolatos dologról van szó, jobban szeretem, ha nem megmutatják, hanem magyarázzák és én közben csinálom. Ugyanis ezzel a módszerrel gyorsabban és jobban megtanulom, mintha csak nézném, ahogyan más csinálja vagy olvasnék róla.
Próbáld ki te is többféle esetben. Lehet, hogy nagyon meg fogsz lepődni.
süti beállítások módosítása