A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Miért boldogtalan, aki sikeres?

2016. december 26. - KovácsL

Gondolkoztál már azon, hogy a sikeres emberek bizonyos része miért boldogtalan? 6 szempontot hoztunk el a kérdés megválaszolására!

boldogtalansag.jpg

Külső szemmel minden rendben. Anyagilag független; kívánatos élet; bomba nő/férfi. Mégis lehetséges, hogy boldogtalan életet él, és nincs megelégedve.
Egy nagyszerű példa erre Szabó Péter, aki egy nagyvállalatnál dolgozott. Természetesen ő is megjárta a ranglétrát, és feljutott a vezetők körébe. Elmondása szerint boldogtalan volt, miközben gyönyörű ruhákban járt, fényűző céges autóval, nagyszerű párral, és dicsérni való havi bevétellel. Ezen kívül még rengeteg példával találkozhatunk: felsővezetők, akik tanyán szeretnének élni; bírónő, aki menhelyet szeretne nyitni.

Tudod miért van ez? Olvass tovább!

Nem abban sikeres, mint amit igazán szeretne csinálni

Nincs elég pénzük. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha majd elég pénzük lesz - amiből megtudnak élni egész életükben -, akkor majd azzal foglalkoznak, ami tényleg a szívük vágya, és nem azzal, amit a szüleik vagy a társadalom vár el tőlük. Ördögi kör ez, hiszen úgy gondolják, hogy amit szeretnek csinálni, azzal nem lehet pénzt keresni - legalábbis elegendőt nem. Pedig mindig van rá mód, hogy megélj abból, amit igazán szeretsz. El kell felejteni azt a programozást, hogy nem lehet mindenből megélni. Pedig igenis lehet! Számtalan példa van arra, hogy a szenvedélyéből él valaki. Miért ne sikerülhetne bárkinek, ha igazán akarja?

hala.jpg

Arra koncentrál, amije nincs, és nem arra, amije már van

A legmélyebb oka ennek a szeretethiány. Valószínűleg gyermekként akkor kapta meg a szeretetet, ha letett valamit az asztalra, és az elvártak szerint cselekedett. Ennek az eredménye az, hogy mindig elégedetlen, és maximum pár napig, esetleg hétig hálás azért amije van.
Jó dolog az ambíció, de ez több annál... hiszen soha nincs vége.
Ennek a legjobb megoldása, ha tudatosan elkezdi értékelni az ember mindazt, amije már megvan, és építi az önbecsülését annak érdekében, hogy ne érezzen további bizonyítási kényszert.

Nézz meg egy gyereket, aki mindennek tud örülni. Bármi legyen is az, egy kavics, egy pocsolya...

Egy dologra összpontosít

Nem azzal van a gond, hogy a fókusz a karrieren, a párkapcsolaton, vagy bármi máson van. A probléma okozója az, hogy emberünk mással nem is törődik. Így aztán kemény következményekkel kell majd szembenéznie: elhidegült baráti kapcsolatok; anyagi csőd; boldogtalan párkapcsolat; kevésbé jó egészségügyi állapot (pedig ha egészséged nincs, semmid nincs; régi zsidó mondás szerint: egészség legyen, a többit majd megvesszük).

Fontos, hogy az ember ne veszítse el az egyensúlyt az élet legfontosabb területei között, és ne engedje semmi áron, hogy munkája rabjává váljon, mert hosszú távon az élet elkerülhetetlenül benyújtja a számlát vagy az egészség, vagy az emberi kapcsolatok terén.
Szabó Péter

A megoldás kézenfekvő: ne hanyagold el az élet legfontosabb területeit!

Nincs kihívás

Sokan profin csinálnak bizonyos dolgokat, de azok már nem jelentenek számukra kihívást. Nincs újabb cél, nincs újabb izgalom. Befásult élettel tengeti minden napjait.
Véleményem szerint a fiatalok ezért is választhatják a züllött életmódot, hiszen az ad egy izgalmi állapotot nekik - legalábbis egy időre. Nem véletlenül nyúlnak különböző dolgokhoz, és cselekednek helytelenül... folyamatosan keresik a pezsgést. Elfelejtik nekik elmondani, hogy hééj! Ébredj már fel! Tűzz ki egy célt, és valósítsd meg!
Én 19 éves koromig bajlódtam a tiszta célokkal. Nem tudtam mihez fogni, és nem is láttam az élet értelmét sokszor.

Lehetséges, hogy magadra ismertél. Itt az ideje tudatosan állni a célokhoz, és szívből kitűzni egyet, majd több százat! A célokról már van egy cikkünk, amit nagy-nagy szeretettel ajánlok neked.

boldogtalansagos_cikkhez.jpg

Hasonlítgatás

Rengetegen beleesnek a hasonlítgatás hibájába - ahogyan én is. A legjobb barátomhoz többször hasonlítgattam magam, mint ahányszor beszéltünk. Elég szörnyű dolog ez... az önbecsüléssel játszik ekkor az ember. Sokszor átmeneti önbecsülés-növelő tényező lehet - ha olyasvalakit találunk, akinél jobbak vagyunk bizonyos szempontból -, de ha ennek a fordítottja történik, akkor jön a zuhanás.

Tipikus megnyilvánulásai a hasonlítgatásnak:

  • Fiatalabb, mint én?
  • Kevesebbet keres, mint én?
  • Jobb a párja, mint nekem?
  • Vékonyabb nálam?
  • Szebb, mint én?

Csak is az egy évvel ezelőtti magadhoz hasonlítgasd magad! Jobb kondiban vagyok? Többet olvasok? Megértőbb vagyok? Jobban bánok az emberekkel?

Folyamatos rettegés a veszteségtől

Ennek hátterében szintén az önbecsülés hiánya bújik meg. Úgy érezheti, hogy mindent a szerencsének köszönhet, és bármikor elveszítheti a nem megérdemelt dolgokat.
Ez főként a párkapcsolatokban, mint féltékenység; és a pénzkeresésben, mint nem megérdemelt fizetés jelenik meg.

A féltékenységnél megfigyelhető, hogy igazából az esetek legnagyobb részében sokkal inkább a féltékenykedőről szól, nem pedig arról, akire féltékenyek. Természetesen vannak kivételek, de az esetek nagy többségében a vádaskodás alaptalan, pusztán a féltékenységet érző fantáziájának szüleménye.
A megérdemelt fizetést az emberek gyakran nem megérdemelt jutalomnak érzik, még akkor is, ha ez külső szemlélő számára nem érzékelhető. Ezen a területen is az önbecsülés a ludas, hisz emberünk úgy érzi, hogy nem érdemli meg a kapott dolgokat.

Ha a sikeres élet felé törekszel, törekedj ezeket elkerülni, mert lehetsz lenyűgözően gazdag, és sikeres, de ha boldog nem, akkor mit sem ér az egész.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr8012069607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása