A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Leader vs menedzser

2016. július 31. - Müller.Péter

Napjaink két legismertebb vezetői szerepe a leader és a menedzser. Peter Drucker és Warren Bennis szavaival élve „a leader az, aki a jó dolgokat teszi, a menedzser pedig az, aki jól teszi a dolgát”. De vajon mit is jelent ez a kijelentés, és mi a különbség a két vezetői szerep között?

the-difference-between-managers-and-leaders.jpg

A leader az a vezető, akiben ott rejlik a képzelőerő, ő határozza meg a vállalat konkrét céljait és ő dönti el, hogy milyen eszközökkel akarja ezeket elérni. Mer kockázatot vállalni, munkája középpontjában a változás áll. Hatalmának forrása a személyes karizmájában rejlik, személyiségének erejével nyeri el alkalmazottainak tiszteletét és bizalmát. A menedzser ügyesen kapaszkodik feljebb és feljebb a vállalati hierarchiában, azonban a hierarchiát a leader alakítja ki. Ugyan ez az elv igaz a szabályokra is: a menedzser betartatja a szabályokat, míg a leader írja a szabályokat.

A leader egyik meghatározó jellemzője, hogy szilárd jövőképpel, úgynevezett vízióval rendelkezik a vállalatát illetően. Nagyon fontos, hogy pontosan tudja hová akar eljutni. A szilárd jövőkép megléte alapvetően meghatározza a vállalat céljait, tevékenység portfólióját, piaci környezetét és kijelöli azt az utat, amit a vállalat be fog járni a célok megvalósítása érdekében. A sziklaszilárd jövőkép a válságos helyzeteken is átsegíthet, hiszen még a legkritikusabb, legkeservesebb pillanatokban is megmutathatja a helyes utat, egyfajta belső iránytűként funkcionálhat. Lesz, hogy a vállalatunk bizonytalan terepre téved, lesz, hogy válságba kerülünk és lesz, mikor a legszörnyűbb döntéseket kell meghoznunk, azonban mindig tudni fogjuk, hogy merre is menjünk tovább.

A menedzserek meghatározott célokat próbálnak elérni különböző gyakorlati eszközök kombinációjával. Ez gyökeres ellentétben áll a leader feladatával, hiszen ő határozza meg a célokat, ő dönti el, hogy pontosan hová is akar eljutni.

 

5-keys-to-social-leadership-development-webinar-042314-6-638.jpg

Napjainkban számtalan iparágban szinte alig néhány év, esetleg alig néhány hónap alatt elavulnak a ma még rendkívül népszerű termékek és szolgáltatások. Sok esetben nem az lesz a meghatározó a piaci siker szempontjából, hogy mennyi erőfeszítést teszünk, hanem hogy képesek vagyunk a környezet változásaira reagálni, fel tudjuk ismerni a trendeket és ki tudjuk elégíteni a fogyasztók folyamatosan változó igényeit. A menedzser gyakran ragaszkodik a már bevált módszerekhez és nem igazán mer kilépni az ismeretlenbe. Ha döntő pillanatokban nem alkalmazkodik a vállalat vezetése a környezet változásaihoz, akkor semmilyen menedzsment nem fogja tudni megmenteni a vállalatot a bukástól. Éppen ebből az okból kifolyólag kell a felsővezetői pozíciókban leader felfogású vezetőknek lennie, mivel az esetek jelentős részében proaktív magatartást kell tanúsítani, nem lehet mindig reaktívnak lenni és csak úszni együtt az árral.

Nyilván a menedzser és a leader szerep nem különül el teljesen egymástól, gyakran a legjobb vezetők ötvözik magukban a két szerep tulajdonságait. Általánosságban azonban elmondható, hogy a menedzser szerep főként a középvezetőkre és az alsóbb szintek vezetőire jellemző, a leader szerep pedig, mint ahogy már fentebb is említettem a felsővezetők jellemzője. Nem mondhatjuk azt, hogy egyik szerep jobb lenne, mint a másik, ezt inkább maga a szituáció és a hierarchiában betöltött pozíció határozza meg, de az nyilvánvaló, hogy egy vállalat sikeres és egészséges működéséhez mindkét vezetőtípusra szükség lesz a vállalati hierarchián belül.


 A képek innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr608897284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása