A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Mit tanácsol Bill Gates a friss diplomásoknak?

2017. május 21. - Müller.Péter

Alig egy hete Bill Gates a saját Twitter fiókján keresztül megosztott néhány fontos tanácsot minden most diplomázott fiatal számára.
pexels-photo-262485.jpeg

1. Bárcsak tudtam volna néhány fontos dolgot akkor, amikor otthagytam az egyetemet.

2. Például: Az emberi intelligencia számtalan formában nyilvánulhat meg. Nem egydimenziós. És nem is olyan fontos, mint ahogy egykor hittem.

3. És van még valami, amit nagyon bánok: mikor otthagytam az iskolát, nagyon keveset tudtam a világ legszörnyűbb igazságtalanságairól. Évtizedekbe telt, mire megtanultam őket.

4. Te többet tudsz most a világról, mint én akkor, amikor annyi idős voltam, mint te. Te hamarabb elkezdhetsz harcolni az igazságtalanság ellen, akár lent az utcán, akár magában a nagy világban.

5. Vedd körül magad olyan emberekkel, akik folyamatosan kihívások elé állítanak, akik tanítanak és akik kihozzák belőled a legjobbat. Ahogyan Melinda Gates is teszi velem.

6. Warren Buffethoz hasonlóan a boldogságot én is a körülöttem lévő emberek boldogságában és felém irányuló szeretetében mérem, illetve figyelembe veszem, hogy én magam mit teszek hozzá mások életéhez.

pexels-photo-241558.jpeg

7. Ha adhatok valamit ajándékként minden diplomázónak, akkor az ez lenne – a leginspirálóbb könyv, amit valaha olvastam (The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined – Steven Pinker)

8. Steven Pinker megmutatja, hogyan válik a világ egyre jobbá. Őrültségnek hangzik, de igaz. A mostani az emberiség valaha volt legbékésebb időszaka.

9. Ez a gondolat nagyon sokat jelent, hiszen ha úgy gondolod, hogy a világ egyre jobbá válik, akkor el akarod terjeszteni a haladás megnyilvánulási formáit több helyre és több embernek.

10. Ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyod a komoly problémákat, amelyekkel szembe kell néznünk. Ez csak azt jelenti, hogy hiszel abban, hogy ezek megoldhatók.

11. Ez áll az én világnézetem középpontjában. Ez az, ami átsegít a nehéz időszakokon, és ez az oka, hogy imádom a munkámat. Úgy gondolom, ez nálad is hasonlóan működhet.

12. Ez a mostani egy csodálatos időszak az élethez. Remélem kihozod belőle a legtöbbet.
pexels-photo-287335.jpeg

A lista nem teljes, az összes tweetet Bill Gates Twitterén nézheted meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr1612530747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bringás bosszantó 2017.05.22. 08:25:10

13. Ha milliárdos akarsz lenni, lopd el más jó ötletét.

Zed is not dead yet 2017.05.22. 11:40:34

És ha már milliárdos vagy, akkor dumálj ilyen Coelho-faszságokat, hogy senki ne arra figyeljen, mit csinál a cég amit alapítottál és még mindig a gazdagságod forrását jelenti.

Visceroid 2017.05.22. 11:40:39

"Mit tanácsol Bill Gates a friss diplomásoknak?"

Az a Bill Gates, aki soha nem diplomázott le?

Andy73 2017.05.22. 14:18:48

A negatív kommentelőknek egy másik tanács:
"Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz."
Ezt nem Gates mondta, hanem Ford, de ő is elég sikeres volt a maga területén.
Egyébként Coelho is: persze nem Nobel-díjas, de azért elég sok könyvet adott el, többet, mint sok elismert író.

Morgó Muki 2017.05.22. 14:33:48

"3., ...mikor otthagytam az iskolát, nagyon keveset tudtam a világ legszörnyűbb igazságtalanságairól. Évtizedekbe telt, mire megtanultam őket."

"Bill Gates amerikai milliárdos lakóháza az USA-ban, Washington államban található. Beceneve Xanadu 2.0. Felépítése hét évbe telt és 63 millió dollárba került." (kb. 17 milliárd forint)

Amilyen sokáig tanulta, olyan hamar elfelejtette.

Andy73 2017.05.22. 14:45:43

@Morgó Muki: Ennél sokkal többet adakozott már életében, tehát az egyenlege bőven pozitív. Egyébként szerinted viskóban kellene laknia?
Az igazságosság nem azt jelenti, hogy mindenkinek ugyanakkora vagyonának kell lennie, hanem azt, hogy annak mértékében, amekkora hasznot hozott létre. Az informatika pedig ma (szinte) mindennek az alapja.

informatikusnal nincs butabb leny 2017.05.22. 14:45:59

@Andy73:

Ford a maga területén újat alkotott, ő alapozta meg a mai tömeggyártást.
Billi a maga területén a DOS-t is sunyisággal szerezte meg, a winfost eleve lopta.

Nem lehet őket összehasonlítani.

Bambano 2017.05.22. 18:45:15

részletek B.G 2017-es adóbevallásából:
- jutalék a wanacrypt-ért: 3347238239 usd

:P

Bambano 2017.05.22. 18:46:45

@Andy73: "Egyébként Coelho is: persze nem Nobel-díjas, de azért elég sok könyvet adott el, többet, mint sok elismert író.": ez a tény önmagában megalapozza a véleményt, hogy szükség lenne rendes könyvekre...

Bambano 2017.05.22. 19:03:06

@Andy73: "Egyébként Coelho is: persze nem Nobel-díjas, de azért elég sok könyvet adott el, többet, mint sok elismert író.": ez a tény önmagában megalapozza a véleményt, hogy szükség lenne rendes könyvekre...

CoolKoon 2017.05.22. 20:23:16

@bringás bosszantó: "lopd el más jó ötletét" - De csak akkor, ha biztosan pénzzé tudod tenni....

CoolKoon 2017.05.22. 20:25:10

@informatikusnal nincs butabb leny: "Billi a maga területén a DOS-t is sunyisággal szerezte meg, a winfost eleve lopta. " - Nem egészen. A DOS-t konkrétan megvette. A Windows-nak meg "csak" a dizájnját nyúlta le. Maga a háttér, az alapok bizony a mai napig a DOS-os időkre vezethetőek vissza.

Bambano 2017.05.22. 23:12:29

@CoolKoon: ha úgy veszed meg aprópénzért a programot, hogy tudod, kazal lóvéért másnap továbbadod, az bizony sunyiság. Ugyanígy sunyiság volt lenyúlni az excelt. Meg sunyiság volt, amit a többi versenytárs kinyírása érdekében tett.

A windowsnak pont nem a dizájnját nyúlta, hanem a grafikus felhasználói felületet. Mondjuk nem csak ő, a gui-t Jobbs is lopta.

CoolKoon 2017.05.22. 23:20:28

@Bambano: "úgy veszed meg aprópénzért a programot, hogy tudod, kazal lóvéért másnap továbbadod" - Mondom, hogy nem egészen. Azzal vették meg, hogy az IBM minden DOS-os gép után jutalékot fog fizetni nekik. Nagyon nem ugyanaz (a Micro$oft sose adta el a DOS-t senkinek).

"Ugyanígy sunyiság volt lenyúlni az excelt." - He? Mégis miről beszélsz?! Az Excelt az a Charles Simonyi találta ki/alkotta meg, aki a Simonyi Károly-díj névadójának a fia is egyben.

"A windowsnak pont nem a dizájnját nyúlta, hanem a grafikus felhasználói felületet" - Miért, egy grafikus operációs rendszernek a grafikai kinézete (grafikai felülete) nem az oprendszer dizájnja? Mondom, hogy a kernelje nem lehet, mert az egy az egyben a DOS-ra épül...

Bambano 2017.05.23. 00:00:19

@CoolKoon: na mégegyszer. szerződést kötsz az ibm-mel, hogy szállítasz nekik egy oprendszert. tudod, hogy baromira sok lóvéért. most mindegy, hogy megvették vagy licenszdíjat fizetnek érte. majd elmész a dos alkotójához és fapofával bagóért megveszed tőle. melód szinte semmi nincs vele, kiadásod se, mégis te kaszálod a nagy bevételt, nem az, aki kifejlesztette. ez sunyiság.

"Az Excelt az a Charles Simonyi találta ki": természetesen nem. az excel alapötletét, ami az igazán nagy durranás benne, nem Simonyi találta ki, nem is microsoftos ember, hanem Dan Bricklin találta fel. updateld az adatbázisod.

"Miért, egy grafikus operációs rendszernek a grafikai kinézete (grafikai felülete) nem az oprendszer dizájnja": de, csak nem ezt lopták. a windows kinézete az ms találmány, ebben nincs vita. Maga a grafikus felhasználói felület, mint alap technológia, az nem ms és nem is apple. Tehát nem az a kérdés, hogy az ablak kerete milyen színű, mert ez a dizájn területe. Hanem az a kérdés, hogy 80x25 karakteren pötyögöd az edlinnek a parancsokat, vagy pixelenként címezhető felületen grafikus elemeket rajzolsz, leánykori nevükön widgetek (menü, ikon, ablak, scrollbar), ezekre rá tudsz mutatni egy pontonként címző mutatóval (egérkurzor) és azok csinálnak valamit, ha klikkelsz. Na ezt lopták mindketten, az ms is, az alma is, mégpedig a Xeroxból. Ott találták fel az egeret, az objektumorientált programozást (ehhez kellett) és a grafikus felhasználói felületet is. Az egér feltalálójának a nevét most nem guglizom ki, fejből meg nem ugrik be, az objektumorientált programozást egy Alan Kay nevű fickó csinálta meg először a Smalltalkban, és a Xerox Alto volt az első gép, ami úgy működött, mint ma a windowsok.

tehát Billék gyakorlatilag mindent loptak, amiből pénz lett. Jobs dettó. Ami miatt ma érdemes bekapcsolni a számítógépet, annak az elsöprő többségét a Bell labs-ben és a parc-ban találták fel.

CoolKoon 2017.05.23. 08:31:41

@Bambano: "majd elmész a dos alkotójához és fapofával bagóért megveszed tőle." - Bagóért? Akkoriban potom 200e dollárt fizettek érte, ami mai árfolyamon kb. 600e dollárnak felel meg. Egy olyan szoftverért, aminek a sikere egyáltalán nem volt garantált (igen, működött, persze, de gyakorlatilag akkor SENKI nem ismerte).
"melód szinte semmi nincs vele, kiadásod se" - Mondtam már, hogy ez se igaz, mert gyakorlatilag a Windowsok a mai napig a DOS-ból kiinduló struktúrára, fájlkezelésre stb. épülnek (arról nem is beszélve, hogy a 9X-es Windows-ok gyakorlatilag csak egy, a DOS-ra épített GUI-k voltak, semmi más).
"mégis te kaszálod a nagy bevételt, nem az, aki kifejlesztette" - Ilyen az üzlet. Akkor az Oracle is sunyi volt, mert megvette a Sun-t lényegében a Java miatt? Vagy szerinted az jobb, ha egy cég megvesz egy használható szoftvert, aztán szépen elkaszálja (számtalan példát tudnék rá mondani, így kapásból a Winamp jut eszembe)?

"az excel alapötletét, ami az igazán nagy durranás benne, nem Simonyi találta ki, nem is microsoftos ember, hanem Dan Bricklin találta fel." - Ja. Dan Bricklin alkotott egy DOS-os táblázatkezelőt, amit a Lotus 1-2-3 megjelenése után szinte senki se használt többet. Ehhez képest az Excel maradt, és a Lotus 1-2-3 volt az, amely kb. a 90-es évek végén lényegében szintén ment a levesbe. Hogy az alapelv nem Simonyitól származik? Na és? Hál' Istennek nálunk nincsenek idióta szoftverszabadalmak, úgyhogy olyan programot írsz, amilyet csak akarsz. Viszont ezt úgy beállítani, hogy lopták az Excelt legalább akkora csúsztatás, mint amikor az Oracle azt állította, hogy a gugli a Dalwik kifejlesztésével "lenyúlta" a Javát. De végül is hidd azt nyugodtan, csak tudd, hogy a bíróságon (meg úgy általában a közvélemény szemében) ez biztos nem állna meg.

"pixelenként címezhető felületen grafikus elemeket rajzolsz, leánykori nevükön widgetek (menü, ikon, ablak, scrollbar), ezekre rá tudsz mutatni egy pontonként címző mutatóval (egérkurzor) és azok csinálnak valamit, ha klikkelsz. Na ezt lopták mindketten, az ms is, az alma is, mégpedig a Xeroxból." - Hogy az Apple ezt mennyire lopta, nem tudom. Bill Gates viszont egészen konkrétan járt a PARC-ban, és gyakorlatilag "elkérte" a Xeroxtól azokat a dolgokat, amikben (valami miatt) ők maguk nem láttak fantáziát (Bill Gates-ék viszont igen). A Xerox pedig meg is kérte az árát: cserébe egészen komoly részesedést kapott a Micro$oft-ból (úgy rémlik, valami 10%-ot), amit csak valamikor a 90-es években adtak el, csillagászati összegekért. Úgyhogy valójában ezt se ingyen szerezték.

"Ami miatt ma érdemes bekapcsolni a számítógépet, annak az elsöprő többségét a Bell labs-ben és a parc-ban találták fel." - Ja. Kár, hogy mindkét esetben gyakorlatilag kukázta volna az anyacég a találmányok nagyrészét, és nagyon nem rajtuk múlt, hogy az ottani találmányok népszerűek lettek (a Unix felfutása pl. a Berkeley-nek köszönhető, nem az AT&T-nek, de -a Javát leszámítva- még az objektum-orientált programozásnak is a Windows a fellegvára gyakorlatilag a mai napig). Ráadásul később (költségcsökkentési okokból) el is adták/be is zárták mind a kettőt. Vagy szerinted jobb lett volna, ha a tranzisztor, a LED, a C, a Unix, az egér, a grafikus felület stbstb. mind mennek a kukába, hogy nehogy valaki "lenyúlja" őket? Szerintem a hozzád hasonló hozzáállás miatt veszett el egy csomó gyártási technológia az idők során (így kapásból a beton meg a valódi damaszkuszi acél jut eszembe; ez utóbbinak az előállítására a mai napig nem bírnak rájönni a tudósok).
süti beállítások módosítása