A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Hogyan NE motiváljuk munkatársainkat?

2017. április 21. - Müller.Péter

Napjaink slágertémája a motiváció, de mintha erről a legtöbb vezető hallani sem akarna. Sajnos legtöbbjük még mindig a „hagyományos” motivációs eszközöket alkalmazza cégében (sikertelenül). Ma megnézzük, miért nem működnek ezek a módszerek.stocksnap_0du466l58g.jpg

„Ha nem tudod jobban csinálni, ki vagy rúgva!”

Egészen elképesztő, hogy még mindig számtalan olyan vezető van, aki azt hiszi, hogy ezzel a mondattal hatékonyabb, minőségibb munkára lehet ösztönözni bárkit is.

Nehéz úgy jól teljesíteni egy munkahelyen, hogy fegyvert fognak a fejedhez. Nehéz motiváltnak és tettrekésznek maradni, ha folyamatosan a kirúgás gondolata jár a fejedben.

Az ilyen vezetők úgy hiszik, hogy hatalmukat úgy tudják fenntartani, ha példát statuálnak. Ha egy bizonytalan légkört teremtenek a munkahelyen. Szerencsére az idő bizonyítja ennek a stratégia életképtelenségét. Hosszabb távon senki nem tud megmaradni egy ilyen vezető alatt. Akik pedig az adott pillanatban egy ilyen embernek dolgoznak, mindannyian motiválatlanok, zsigerből utálják a munkájukat és az első adandó alkalommal tovább is állnak.

stocksnap_dot1t5ii2j.jpg

Pénz

A legtöbben biztosan azt gondolják, hogy a fizetésemelés egy tökéletes motivációs eszköz, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy ez közel sincs így.

Az anyagi ösztönzők felkínálásával csupán a pénzt felkínáló kerül motivált állapotba, ő szeretne bizonyos magatartást kiváltani, bizonyos eredményt elérni. A másik csak a pénz elnyerésére törekszik, s csupán azért teszi meg azt, amit elvárnak tőle.

Tehát az anyagi motiváció nem belülről fakad. De az ember csak abban az esetben fog magától erőfeszítéseket tenni valami iránt, ha valamiféle belső vágy, belső motiváció hajtja. Ennek lehet köze a teljesítményhez, lehet köze a kapcsolatépítéshez, lehet köze az értékteremtéshez és lehet köze a nagyobb felelősséghez, de csak nagyon kevés esetben a pénzhez.

Egy felsővezető sem azért akart felsővezetővé válni, mert abban a pozícióban óriási a fizetés. Legalábbis nem elsősorban ezért. Sokkal inkább szeretett volna befolyásra szert tenni, és szerette volna magához ragadni a kezdeményezést és az irányítást. Ezek a vágyak pedig belülről fakadnak. 

A belülről fakadó hajtóerő a legnehezebb pillanatokban is képes kitartani, képes átsegíteni a hullámvölgyeken. Az ember folyamatosan késztetést érez, hogy tegyen valamit, hogy menjen előre. A pénz pedig messze áll ettől. A pénz, mint motivációs eszköz csak ideig-óráig fog kitartani, a nehéz helyzeteken nem fog átsegíteni.

pexels-photo-259191.jpeg

Kapcsolódó cikk:

Így duplázd meg a fizetésed!

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk a hu.businessblog@gmail.com email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr7412444777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.