A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Bill Gates 50 könyvet olvas el évente! Na és te?

2017. január 05. - Müller.Péter

Nemrég beleütköztem egy végtelenül érdekes cikkbe, amely arról szólt, hogy a világ leggazdagabb embere, Bill Gates évente átlagosan 50 könyvet szokott elolvasni, tehát körülbelül heti 1 könyvet! 
bill-books_2013_1200px_v2.jpg

Elmondása szerint az olvasás az a tevékenység, amely folyamatosan naprakészen tartja az ismereteit, és amely folyamatos inspirációt biztosít számára. Továbbá az olvasással teszteli le, hogy mennyire jó is a megértése. Számára az olvasás mindig is az új nézőpontok felfedezésének a lehetőségét jelentette.

Kis kutakodás után kiderült, hogy messze nem ő az egyetlen! Itt van néhány másik kiemelkedően sikeres ember, akinek a napi rutinjává vált az olvasás:

Elon Musk, a Tesla Motors megalapítója szabadidejében ugyancsak rengeteget olvas. Mikor megkérdezték tőle, hogy honnan tanult meg rakétákat építeni, akkor ő azt felelte: "könyvekből tanultam". Egyébként Musk nevéhez olyan további vállalkozások fűződnek, mint a PayPal, a Zip2, a SpaceX és a Solar City.

A Facebook atyja, Mark Zuckerberg 2015 során 1 könyvet olvasott el minden két hétben.

A világ egyik leggazdagabb emberét, Warren Buffetet egyszer megkérdezték, hogy mi a siker titka. Ő erre ezt válaszolta: "olvass el napi 500 oldalt. Így fog nőni a tudásod. Mindannyiunknak lehetősége van erre, de garantálom, hogy nagyon kevesen fognak közülünk így cselekedni".

Mark Cuban, a Dallas Mavericks kosárcsapat és több másik vállalkozás tulajdonosa napi több mint 3 órát olvas átlagosan. Bevallása szerint ez a mennyiségű olvasás folyamatosan naprakészen tartja az ismereteit, és ad egy bizonyos szintű magabiztosságot neki, hiszen tudja, hogy ezzel a tudással minden helyzetben a legjobb alternatívákat tudja választani.

Persze felmerül a kérdés: milyen könyveket olvasnak a sikeres emberek? Általánosságban elmondható, hogy személyiségfejlesztő és szakmai könyveket, illetve más sikeres emberek életrajzait olvassák. Az író, Tom Corley szerint van egy óriási különbség a magas és az alacsony jövedelmű emberek között. A magas jövedelműek azért olvasnak, hogy fejlesszék önmagukat, míg az alacsony jövedelműek azért olvasnak (ha egyáltalán olvasnak), hogy jól érezzék magukat. 

Röviden: olvass sokat! A fentebb említett néhány személy nem véletlenül jutott oda ahova. Ébredj rá, hogy a siker nem egyenlő a tehetséggel. Nincs gyakoribb annál, hogy a tehetséges embereket lekörözik a keményen dolgozók. Képezd magad, olvass sokat és hidd el, meg lesz az eredménye

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr3712092633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.