A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

5 tipp, hogy sokáig élj!

2016. szeptember 18. - KovácsL

Sok helyen megtalálhatóak azok a témák, amelyeket mi is megosztunk Veletek, de ritkán látni cikket arról, miként lehetne tovább élni és mi a javaslat arra, hogy ne csak 60-70 éves korunkig élvezhessük az életünket, hanem tovább is. Csodálatos dolog a siker és a boldogság, de ha tovább élvezzük... annál jobb! Ezenkívül az egészség nem csak az életünket hosszabbítja meg, hanem fittebbé és boldogabbá teszi a mindennapjainkat.

situpgirls.jpg

Egyre több ember él hosszabb és jobb életet, mint bármikor máskor a világon. Egy régi mondás szerint:

Egészség legyen, a többit majd megvesszük!

Szeretnék Nektek egy olyan példát mutatni, ami velem is megértette, hogy mennyire fontos az egészség. Az élet legfontosabb területeit az ujjaink szimbolizálják. Egészség, lelki béke, hivatás, emberi kapcsolatok, pénzügyek. Tegyük fel a kisujjunk az egészség. Erre az ujjunkra rávágnak egy hatalmasat, és azt mondják, hogy arról egyáltalán ne vegyünk tudomást. Lehetetlen. Lehetnek milliárdjaid, vagy a legjobb emberi kapcsolataid, amit a csodálatos hivatásodon keresztül értél el és ezáltal lelki békére leltél, de ha nem vagy egészséges, akkor egyiket se tudod kihasználni és kiélvezni igazán. Tehát az egyik legfontosabb momentum az életedben az, hogy egészséges legyél.

1. Boldogság

Lehetsz a legjobb bármelyik sportban, illetve lehet neked a legjobb étrendet az egész világon, de mégis, ha nem vagy boldog, akkor nem ér az egész semmit. Erről mindig eszembe jut pár ismerősöm és a régi önmagam is. Annak idején hiába sportoltunk rengeteget, étkeztünk helyesen, hanyagoltuk a dohányzást és az ivást, mégis számtalanszor lebetegedtünk, pedig semmi komolyabb okunk nem volt rá. Csak az edzésnek éltünk, és mellette nem helyeztünk semmi másra komolyabb hangsúlyt. Miután "lazábbra" vettük az egészet, és elkezdtük keresni a boldogságot, azonnal megszűntek a betegségek. Szóval a boldogság elengedhetetlen itt... is! 

2. Sport

A tudósok szerint a heti 200 perc mozgás már ideálisnak mondható. Ez lehet futás, úszás, birkózás, kajakozás, síelés, kondi gépek használata...stb.
Ahhoz, hogy edzésnek tituláljunk valamit, a pulzusunknak meg kell emelkednie és legalább 30 percen át magasabb szinten kell tartanunk, mint amikor "csak úgy vagyunk". Megállapítások szerint az edzés igazán hatékony része nagyjából a 25. percnél veszi kezdetét. Ekkor az agy endorfint szabadít fel, ezáltal sokkal élvezetesebbé válik a testmozgás. Folyamatosan keresni fogod ezt az érzést, ha egyszer rákattansz.
Mindketten a konditermi világban tevékenykedünk a sport tekintetében. A konditerem az a hely, ahova bármikor mehetsz: ha esik, ha fúj, ha süt, ha nem.  Az edzőtermek nagy előnye, hogy személyi edzőket igényelhetsz magadnak, akik odafigyelnek Rád. A legtöbb terem nagyon igényesen van kialakítva, sok helyen már szolárium és szauna is található, illetve lehet aerobikozni, spinningelni és még jó néhány sportot kipróbálni.
A sport egy elengedhetetlen dolog az életünkben. Kivéve Winston Churchill szerint, akinek az egyik mottója így szól: "Csak semmi sport!" (alkohollal és szivarral a kezében mondta ezt, és halt meg 92 évesen). Természetesen mindig vannak üdítő kivételek, de a sport egy olyan fajta fittséget ad meg nekünk, amit semmi más nem tud.
A sport előnyei:

  • könnyebbnek és fittebbnek érzed magad
  • felesleges kilókat adhatsz le
  • kevesebb alvásra van szükséged
  • javítja az egészségi állapotodat
  • a munkádra, a kapcsolataidra és az egész életedre is pozitívan hat
  • egy befőtt se állhat az utadba

+1 megjegyzés: van egy Facebook-os oldal, aminek a neve Team Suleiman. Ezen az oldalon több olyan posztot is találhatsz, amely teljesen szembe megy a fitnesz ipar elfogadott alapelveivel. Csodálatos meglátásai vannak a sportról és a helyes táplálkozásról. Mindenképp ajánljuk, ha a "konditermi világban"élsz, és főleg akkor, ha testépítéssel foglalkozol. Hihetetlen értéket teremt Szuli, és egy olyan motivációt is átad az írásain keresztül, amit sokan mások képtelenek.

3. Pihenj eleget

A munkavállaló személyek nagy része keveset alszik és a korán keléssel is gondjai vannak, pedig a pihenés rendkívül fontos. Sokan különböző élénkítő italokkal próbálják ezt kompenzálni. Ezzel csak az a gond, hogy hosszú távon visszaüt.A folytonos fáradtság és a koncentrációd csökkenése akár a sikered útjába is állhat. Kihat a munkádra, a kapcsolataidra és a boldogság érzetedre is. Napi 6-8 óra alvás már egy megfelelő mennyiségnek tekinthető.
Ezenkívül néha vonulj vissza a munkából és relaxálj. Ekkor mentálisan és érzelmileg is újratöltődsz. Egy két-három napos hétvége után teljesen kipihenten és tettre készen térsz vissza a munkához, ahol máris nagyobb százalékban tudsz teljesíteni.
Annyi megjegyzésem lenne még ide, hogy a "túlalvás" se a legjobb módszer. Volt egy időszakom, amikor napi 10 órát aludtam és úgy keltem fel, mintha agyonvertek volna. Egész nap fáradt voltam, és a napjaim is improduktívabbá váltak. Lecsökkentettem az átlagos alvással töltött időmet napi 7-8 órára, és utána sokkal, de sokkal jobban éreztem magam.

alma.jpg

4. Táplálkozz megfelelően

Kérlek ezt ne úgy vedd, hogy soha többet nem ehetsz csokit, különben nem leszel fitt és elhízol és meghalsz 50 évesen. A lényeg a mértékletesség. Ne zabálj, és legfőképpen ne alapozz az édességekre, amire ha az van írva, hogy 500kcal, akkor az pótol egy teljes étkezést.
Tehát:

  • étkezz rendszeresen 
  • fogyassz könnyű ételeket
  • mértékkel fogyassz alkoholt
  • csökkentsd a cukor, só, és zsíros ételek fogyasztását
  • emeld a fehérjét
  • napi min. 2 liter vizet fogyassz

+1 megjegyzés: régebben 3-3,5 óránként ettem annak érdekében, hogy a szervezetem "ne kezdje el zabálni az izmaimat". Ha ezt az időt átléptem, akkor átmentem Hulk-ba és az idegbaj kerülgetett. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ez egy nagy hülyeség. Egy amerikai kutató szerint a szervezetünk 48 óra elteltével kezdi el lebontani az izmainkat, abban az esetben, ha addig nem ettünk semmit.

5. Legyenek céljaid és szeresd amit csinálsz

Nem véletlen az, hogy a nyugdíjazás után hirtelen megugrik a halálozási arány. Az embereknek gyakran a nyugdíjkorhatár elérése után már nem igazán maradnak céljaik. Nem mennek dolgozni, kevesebb emberrel kommunikálnak, gyakran már csak a létezés marad számukra.
Ezért azt javasoljuk, hogy legyenek céljaid még 90 évesen is. Klapka György (Magyarország egyik legtehetősebb embere) 87 évesen még a mai napig is teli van célokkal, és úgy pörög, mint a ceruzahegyező.
Kérlek Téged, aki ezt olvasod: fogadd meg magadnak, hogy soha nem állsz le a célok megvalósításával!
Záró mondatként: Brian Tracy-t megkérdezték, mikor megy nyugdíjba. A válasza ez volt: Nyugdíj? Az meg mi?

 

A képet köszönjük innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr3411710313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2016.09.20. 08:28:06

"+1 megjegyzés: régebben 3-3,5 óránként ettem annak érdekében, hogy a szervezetem "ne kezdje el zabálni az izmaimat"."
Ismerős, én is beleestem anno ebbe a hibába, mivel a csapból is ez folyt. Mivel eleve endomorf alkatom van sikerült jó 30 kilót magamra szednem rendszeres edzés mellett, nyilván jórészt zsírt. Aztán kb. 3 éve olvastam először az átmenet böjtös módszerekről (leangains, eat-stop-eat, warrior diet stb.) és váltottam napi egyszeri kajálásra.
Háj szépen lement, izom (erő) érdekes módon megmaradt.

KovácsL · http://www.thebusiness.blog.hu 2016.10.02. 20:06:04

Kedves Mérnork!
Örülök, hogy te is támogatod ezt a fajta táplálkozást. Szerintem is hihetetlenül hasznos, azon kívül, hogy tényleg hasznos. :D
süti beállítások módosítása