A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Jóból kiválóvá

2016. szeptember 10. - Müller.Péter

A kiválóság elérésének lehetősége nem csak néhány született zseni kiváltsága. Bárki kiválóvá válhat, aki betart néhány egyszerű alapelvet.

freegreatpicture_com-50284-business-people.jpg

Jóból kiválóvá

Nemrég egy rendkívül érdekes tanulmány látott napvilágot az Egyesült Államokban: az amerikai felsővezetők átlagosan havi 3-4 szakmai és önfejlesztő könyvet olvasnak el, illetve számtalan továbbképző tréningre járnak, míg az átlag amerikai dolgozók mindössze évente alig egy könyvet olvasnak el, és nagyon ritkán járnak el olyan eseményekre, ahol továbbfejleszthetnék a képességeiket. Éves szintre vetítve az amerikai felsővezetők körülbelül negyvenszer több könyvet olvasnak el, mint a dolgozóik! 

A tanulmányból mindenképpen leszűrhető, hogy a felsővezetők nem véletlenül töltenek be a vállalataikon belül kulcspozíciókat. Hosszú éveken keresztül képezték magukat azért, hogy szakmájuk elitjébe tartozzanak.

Hogy mi is kiválóvá válhassunk szakmánkban és magánéletünkben egyaránt, ahhoz szüntelenül fejlesztenünk kell önmagunkat. Sajnos az emberek nagy része semmit sem tesz azért, hogy egy kicsivel is előrébb jusson. Minden nap ugyan azt az a már megszokott rutint követik, rengeteget tévéznek, interneteznek és más hasonló időrabló tevékenységeket folytatnak. Ha az idejük csak egy csekély részét is a fejlődésre fordítanák, akkor akár már rövid idő alatt is jelentős anyagi és életmódbeli változásokat tudnának elérni. És hogy ez, hogyan lehetséges? Mindössze egyetlen módszerre lesz szükségünk ennek megvalósításához!

business-wallpaper-hd7.jpg

Tégy minden nap egy kicsivel többet

A kiválóság eléréséhez egy igazán fontos döntést kell meghoznunk: minden egyes nap egy kicsivel jobbá kell válnunk, mint azt megelőzően. Számtalan modern gondolkodó tanításai között találkozhatunk ezzel a gondolattal: Dale Carnegie, Anthony Robbins, Napoleon Hill és Szabó Péter is sűrűn hangsúlyozza ennek az elvnek a jelentőségét. Nem kell egy nap alatt megváltanunk a világot, csak meg kell próbálnunk minden nappal egytized százalékkal jobbnak lennünk, mint az azt megelőző napon. Ez az egytized százalékos fejlődés valószínűleg mindenki számára megvalósítható.

Ez a csekély napi fejlődés számtalan módon elérhető: olvassunk minden nap szakirodalmat, vagy önfejlesztő könyveket, meditáljunk néhány percet, járjunk el tréningekre. Próbáljuk meg felülvizsgálni az elkövetett hibáinkat és javítsuk ki őket. Fejlesszük képességeink. A kiváló kommunikációs képesség napjaink egyik kiemelkedően fontos képessége, az élet minden területén rendkívüli sikereket érhetünk el vele. Menjünk el edzeni, ne hanyagoljuk el a testmozgást.

Keljünk fel minden reggel egy fél órával, órával hamarabb és ezt az időt szenteljük teljesen önmagunknak. Szabó Péter szerint roppant fontos, hogy ezt az időt ne pocsékoljuk el, ne az e-mailjeinket csekkoljuk le, és ne a Facebookot nyomkodjuk közben. Szerinte, ha ezt az időt magunkra fordítjuk, tehát olvasunk, meditálunk, ötletelünk és céljainkkal foglalkozunk, akkor egészen biztosan egy rendkívül produktív nap alapjait fogjuk lefektetni. Napi 1-2 óra önfejlesztéssel csodákat tudunk elérni.

Fontos, hogy minden nap szánjunk időt a fejlődésünkre. Ez olyan, mint az élsport: a sportoló nem egy nap alatt váltja meg a világot, hanem minden egyes nap elmegy edzeni, és fejleszti a képességeit.  Minden nappal egy kicsivel közelebb kerül céljai eléréséhez, közelebb kerül a kiválósághoz. Gyakorlatilag szokássá teszi a mindennapi edzést. Nekünk is szokássá kell tennünk képességeink fejlesztését és tudásunk gyarapítását, hiszen ez fog elvezetni minket céljaink megvalósításához. Arisztotelész egyszer azt mondta:

Az vagy, amit újra és újra teszel. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás.

 

A képek innen és innen valók.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr4511692489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása