A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

A sikertelenség 5 fő oka

2016. szeptember 07. - Müller.Péter

Kis hazánkban emberek milliói élik úgy az életüket, hogy céljaikat nem sikerül megvalósítaniuk, elégedetlenek a munkahelyükkel, rossznak ítélik meg az anyagi helyzetüket és úgy összességében nincsenek kiegyezve az életükkel. Ennek a fajta sikertelenségnek számtalan oka lehet, most mi az 5 leggyakoribbat emeljük ki.

93de42da-32c0-438a-89ec-b0534543706d.jpg

Jól meghatározott célok hiánya

Az legtöbb sikertelen embernek az a legnagyobb problémája, hogy nem rendelkezik konkrét, jól meghatározott célokkal. Konkrét célok nélkül senki sem várhatja azt, hogy sikeressé fog válni az életben, hiszen ha nem tudjuk a végcélt, akkor honnan tudhatnánk, hogy egyáltalán jó úton járunk-e. A jól körülhatárolt célok úgy viselkednek, mint egy belső iránytű: lehet, hogy sokszor fogunk eltévedni utunk során, lehet, hogy néha rossz ösvényekre fogunk tévedni, mégis, belső iránytűnk vissza fog vezetni minket a helyes útra. Akinek konkrét céljai vannak, az belül mindig érzi, hogy most a végcél felé halad, vagy sem. Tudja, hogy mi viszi előre őt az életben, és melyek azok a dolgok és tevékenységek, amelyek csak károsak, időpocséklók, és nem vezetnek sehova.

Rossz környezet

Számtalan esetben tapasztalhatjuk azt, hogy bár sokan szeretnének kitörni az egyszerű középszerűségből, és szeretnék céljaikat megvalósítani, mégis környezetük teljes egészében visszahúzza őket. Barátaik, rokonaik és munkatársaik azt mondják nekik, hogy "ez úgysem fog sikerülni, manapság nem érdemes ilyen vállalkozásba fogni", "a te képességeid nem elég jók ehhez”, vagy "már nálad jobbak is belebuktat, akkor te miért próbálnád meg?". Mit gondolsz, egy ilyen légkör mennyiben befolyásol téged? Több gondolkodó is azt mondja, hogy az egyén az átlaga annak az 5 embernek, akikkel a legtöbb időt tölti. Ha te az időd nagy részében olyanokkal vagy, akik a mindennapos alkoholizáláson és mindenre panaszkodó hozzáálláson kívül semmi mást nem értek el az életben, akkor egyszerűen rossz emberekkel veszed körül magad. A folyamatos panaszkodás, negatív hozzáállás és pocsék életvitel senki számára sem motiváló. A rossz környezet könnyedén kiölheti az emberből az ambíciókat.

Vedd körül magad olyan emberekkel, akik ténylegesen inspirálóan hatnak rád. Akik előre visznek, akik szinte példaképek számodra. Akik nem lebeszélni akarnak a céljaidról, hanem bátorítanak arra, hogy valósítsd meg azokat. Egy inspiráló, motiváló társaság mindennél többet segíthet számodra a céljaid megvalósítása szempontjából.

Tanulási vágy hiánya

Néhány évvel ezelőtt egy rendkívül érdekes amerikai felmérés látott napvilágot: az amerikai felsővezetők átlagosan havi 4-5 könyvet olvasnak el (főleg szakmai témákban), míg az átlag amerikai dolgozók mindössze évente egyet. Nem véletlen, hogy ezek a felsővezetők ilyen magasra tudtak felkapaszkodni és az sem véletlen, hogy az amerikai átlagdolgozók azt a munkát végzik, amit. Ki juthat előre a ranglétrán: az, aki egy egyetemi képzés, vagy más szakmai képzés után munkába állt, és ezt követően soha egy könyvet nem vett a kezébe és nem fejlesztette tovább a tudását, vagy az akiben folyamatosan ott ég a tanulási vágy és minden tőle telhetőt megtesz, hogy szakmájának legjobbjai közé jusson?

Napoleon Hill szerint:

Ahhoz, hogy valaki megfelelő képzettséget és műveltséget szerezzen, többre van szükség, mint csupán egyetemi diplomára. A műveltség nem annyira ismeretek halmaza, mint hatékonyan és szívósan alkalmazott tudás. Az embereket nem fizetik csak azért, mert ismeretekkel rendelkeznek. Azért fizetik őket, amit az ismereteikkel képesek kezdeni.

business-failure.jpg

Komfortzónában maradás

Biztosan mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik állandóan panaszkodnak a munkájukra, unalmasnak tartják az életüket és nem mernek belevágni semmi újba. A panaszaik ellenére nem tesznek semmit annak érdekében, hogy bármi is változzon, inkább megmaradnak a jól körülhatárolt, biztonságosnak ítélt kereteik között. De hogy is várhatsz el bármiféle életminőségbeli változást, ha pont ugyan azt csinálod, amit eddig is csináltál? Ha nem változtatsz, ha te magad sem változol, akkor ugyan olyan fog maradni minden.

Aki nem kockáztat, annak azt kell elfogadnia, ami marad, miután a többiek már választottak. Merj kilépni a komfortzónádból és egy eddig nem látott világ tárul eléd. Kezdj bele új dolgokba. Ismerj meg új embereket. Próbálj ki új sportokat, utazz, tanulj új képességeket. Nem véletlen, hogy sok nagyon sikeres ember egy-egy nagy váltás után érte el a legnagyobb sikerét. Ők kimertek lépni a saját nyugalmas, semmi kockázatot nem vállaló életkörülményeik közül, és ezzel teljesen új lehetőségek, új perspektívák nyíltak meg az életükben.

Halogatás

Erről már volt szó többször is a blogunk keretein belül, azonban érdemes újra megemlíteni. Nem sok dolog teszi tönkre jobban céljaink megvalósításának a lehetőségét, mint a halogatás szokása. Aki halogat, az nem halad igazán előre az életben. Ha megszeretnéd valósítani a céljaidat, akkor a legjobb dolog amit tehetsz, hogy nem a "megfelelő pillanatra" vársz, hanem most azonnal belekezdesz. A lehetőség nem fog kopogtatni az ajtódon, amíg nem teszel érte valamit. Nem fog egy váratlan csoda folytán egy igazán komoly munkalehetőség eléd kerülni, nem fognak az oly áhított céljaid közelebb kerülni hozzá. Céljaidat csakis egyetlen egy módon tudod elérni: ha abbahagyod a halogatást, és belevágsz a megvalósításukba!

 

A képek innen és innen valók.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr2511672436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.