A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Hogyan vágj bele a céges Facebook oldaladba?

2018. június 11. - Müller.Péter

Tegyük fel, hogy új vállalkozást indítottál, vagy egy témában, mint például futball, a saját „kanapé szakértői” tudásodat szeretnéd megosztani minél több emberrel, vagy esetleg modellkedéssel foglalkozol és szeretnéd a saját személyes márkádat építeni – de még nem vagy jelen a Facebookon. Felmerülhet a kérdés benned, hogy hogyan kezdj ebbe az egészbe bele. A továbbiakban erre fogsz választ kapni. 1508716097_14.jpg

1. Az oldal létrehozása

Az első lépés, hogy létrehozol egy üzleti Facebook oldalt a személyes profilod mellé. Itt felteheted a kérdést, hogy például a futballról alkotott véleményedet miért nem elég csak a személyes profilodból megosztani és ott építgetni magadat.

Nos, egy külön üzleti Facebook oldal több szempontból is nagyon előnyös lehet. Először is így nem kell egybemosnod a saját profilodon a magánéletedet és a szakértői, vállalkozó, vagy éppen a modell énedet, hanem teljesen szétválaszthatod a kettőt egymástól.

Továbbá amíg a személyes profilodon csak az ismerőseidet érheted el, addig az üzleti Facebook oldaladon keresztül ezen messze túl is nyúlhatsz és eljuthatsz a nagyközönséghez. Nem elhanyagolható előny az sem, hogy így kihasználhatod a Facebook által biztosított széleskörű funkciókat, mint például a hirdetést vagy a céges események létrehozását.

Az üzleti Facebook oldaladat a következőképpen hozhatod létre:

  1. A Facebookon bal oldalon találni fogsz egy „Oldalak” fület. Erre kattints rá!
  2. A bejövő oldalon kattints az „Új oldal létrehozása” gombra.
  3. Kövesd az utasításokat és néhány kattintás után kész is lesz az oldal.

2. Az első követők megszerzése

Az oldalad már kész van, de még senki sem hallott róla. Ezért első körben jó lenne eljuttatni legalább az ismerősi körödnek az oldalad elindulásának a hírét. Ezt könnyedén megteheted egy kevesek által ismert, azonban nagyon hasznos Facebook funkció kihasználásával:

  1. Az üzleti Facebook oldalad jobb oldalán találni fogsz egy olyan menüpontot, hogy „Ajánlás az ismerőseidnek az oldal kedvelésére”. Erre nyomj rá!
  2. Ekkor megjelenik egy fül, amelyben meg fogod találni az összes ismerősödet. Itt hívhatod meg őket az oldalad követésére – ha rákattintasz a meghívás gombra, akkor kapni fognak egy értesítést erről. Preferenciádtól függően hívj meg mindenkit (ezt érdemes!), vagy csak néhány kiválasztott ismerősödet. 

Ezzel az egyszerű módszerrel a nulláról akár 50-150-re is feltornázhatod az oldalad kedvelőinek a számát néhány perc alatt. Ha vannak munkatársaid, vagy üzlettársaid is, akkor kérd meg őket, hogy ők is csinálják meg a fentieket.

facebook-game-changer-hotel-marketing.jpg

3. Bejegyzéskészítés a Facebook oldalon 

Mostanra már van egy működő Facebook oldalad és az oldalnak van néhány követője is. A következő lépés, hogy tartalmat biztosíts számukra. Ennek a legjobb módja az, ha naponta, vagy kétnaponta bejegyzést teszel közzé az oldaladon.

Az elismert marketing szakember, Neil Patel (aki egyébként a Forbes magazin szerint a világ 10 legjobb marketingese közé tartozik), esküszik a naponta, vagy kétnaponta való posztolásra. Véleménye szerint egy kisebb 10.000 követő alatti oldal úgy tud folyamatosan növekedni és egy biztos követő bázist kialakítani, ha hetente körülbelül 4-5 bejegyzést tesz közzé.

A tapasztalatai azt bizonyítják, hogy az ennél gyakoribb és az ennél ritkább posztolás is rontja az adott oldal teljesítményét (ez különösen igaz a ritkább posztolásra, hiszen ebben az esetben jóval kevésbé éri el az adott oldal a saját követőbázisát).

Egy másik marketing guru, Gar Vaynerchuk is a gyakori posztolásban hisz. Ő egy lépéssel tovább megy, mint Patel, szerinte egy nagyon jó taktika lehet, ha elárasztjuk a követőinket a tartalmainkkal.

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy ez csak a nagy átlag és nem kell feltétlenül ezekhez a hüvelykujj szabályokhoz ragaszkodni. Inkább tapasztald ki, hogy nálad mi működik a legjobban. Lehet, hogy a Te iparágadban a heti 1-2 bejegyzés működik a legjobban, de lehet, hogy napi szinten kell kétszer posztolnod, hogy kielégítsd a követőid igényeit. 

És végül nézzük meg, hogy milyen típusú bejegyzéseket célszerű használnod Neil Patel szerint:

  • Hosszabb szöveges tartalmak képek használatával
  • Kép fókuszú tartalmak 1-2 mondatnyi szöveggel a fenti leírásban
  • Videós tartalmak (jelenleg a Facebook ezeketrészesíti előnyben a leginkább)

Hogy milyen tartalmakat gyárts, arról a cikksorozat következő részeiben lesz szó! Folytatása következik!


A Facebook cikksorozat eddigi részei:

1. rész: - 5 ok, amiért szükséged van egy üzleti Facebook oldalra

További, a témához kapcsolódó cikkek:

- Vajon tényleg vége lesz a Facebooknak Zuckerberg nagy bejelentése után?

- A Facebook árnyoldala - milyen veszélyei vannak a Facebooknak?

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr3014013984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása