A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

A sikeres célkitűzés 6 aranyszabálya

2018. május 24. - Müller.Péter

“Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.” – mondta a célokra utalva Seneca, 2.000 évvel ezelőtt. A gondolat ma is pontosan annyira aktuális, mint az ókori Rómában – célok nélkül még nem sok ember valósította meg az álmait (tekintve, hogy valószínűleg azt sem tudják megmondani, hogy mik az álmaik) és kevesen értek el valódi eredményeket a saját területükön. Ezért ma visszamegyünk a gyökerekhez és megnézzük, hogy miért tűzzünk ki célokat és hogy hogyan néz ki egy jó cél!

glenn-carstens-peters-190592-unsplash.jpg

Miért van szükségünk célokra?

Rettenetesen elcsépelt, de ettől függetlenül még igaz: a sikeres emberek közös tulajdonsága, hogy rendelkeznek jól meghatározott, leírt célokkal, amelyek megvalósításán nap mint nap dolgoznak.

Ebből következik, hogy a sikeres (vagy mondjuk inkább azt, hogy eredményes) emberek pontosan tudják, hogy merre is tartanak. A célok nagyjából kijelölik azt az utat, amit be fogsz járni a következőkben. Ezek alapján könnyen beláthatjuk, hogy a célok szükségesek ahhoz, hogy egyről a kettőre juthassunk és ne egy helyben toporogjunk akár hosszú éveken keresztül, anélkül, hogy az életünk egy kicsit is jobb irányba mozdulna el.

Nagyon közhelyes, de igaz az is, hogy a célok értelmet adnak az élet különböző területeinek. Például célok nélkül dolgozni egyenes út a napi 8 órányi unalomhoz és szenvedéshez, míg valami elérendő cél miatt dolgozni máris teljesen más megvilágításba helyez mindent. Lesz értelme a túlórázásnak, lesz értelme az addig unalmasnak látszó meetingeknek és továbbképzéseknek, vagy a rengeteg gürizésnek.
 

Milyen egy jó cél? 

1. Legyen konkrét! Az, hogy „boldogabb leszek” nem egy konkrét cél. Mit takar az, hogy boldogabb? Hogyan méred azt, hogy mennyivel vagy most boldogabb? Azonban ha azt mondod, hogy „egy év alatt elolvasok 20 könyvet”, vagy “az év végére én fogom a legjobb számokat produkálni a cégben” akkor már jó úton jársz.

2. Tedd mérhetővé! Az előző pontból logikusan következik a mérhetőség kritériuma. Így bármikor meg tudod majd mondani, hogy mennyire közel vagy éppen távol vagy a kitűzött cél elérésétől!

3. Legyen személyes! Ne tűzz ki olyan célokat, amelyeket nem érzel igazán magadénak.

estee-janssens-396887-unsplash.jpg

4. Jelentsen kihívást! Azok a célok, amelyek nem jelentenek kihívást, motiválni sem fognak, sőt, csak a kedvedet fogják elvenni. Ha apró célokat tűzöl ki saját magad elé, akkor nem leszel sokkal előrébb. Még mindig jobb egy bizonytalan kimenetelekkel kecsegtető célért küzdeni és menni előre, mint egy biztos célt könnyen behúzni.

5. Rendelj hozzá határidőt! Ha megvan a határidő, akkor már meg is tudod tervezni a célhoz vezető utadat. Meg tudod határozni, hogy pontosan mit kell tenned, mennyit kell tenned és hogyan kell tenned. Mindenképpen légy reális! Ha az elmúlt 10 évben 1 percet sem futottál, akkor ne akard már jövő héten lefutni a rövidke, 42 kilóméteres maratont, mert csúnya bukás lesz a vége.

6. Írd le! A le nem írt cél nem cél. Több tanulmány is készült a témában, és mindegyik végeredménye ugyan az volt: azok, akik leírták a céljaikat, sokkal nagyobb valószínűséggel valósították is meg azokat.

A végére: a célok önmagukban semmit nem érnek – egészen addig, amíg el nem kezdesz tenni is értük! Fektess beléjük energiát, dolgozz rajtuk nap mint nap és időnként vizsgáld felül őket. Nem feltétele a célkitűzésnek, hogy Te akkor, abban a pillanatban a tökéletes célokat fektesd le. Lehet, hogy változtatni kell rajtuk, lehet, hogy újra kell gondolni az egészet. A lényeg, hogy ne félj változtatni rajtuk, hiszen így fogsz közelebb jutni a valódi céljaidhoz.

 

Kapcsolódó cikk:

- Miért károsak a könnyen megvalósítható célok?

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre! 

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr10013999308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása