A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Magyarország legkeményebb csapatépítő tréningje – ahol kommandósok biztosítják a feszültséget

2018. április 21. - Müller.Péter

Manapság rendkívül népszerűek a céges csapatépítő programok. A cégek egy része relatíve olcsó alternatívákat választ, mint például a közös paintballt, de a nagyobb multik hajlandóak akár milliós összegeket kiadni egy-egy profibb tréningre – akár még arra is, hogy kommandósok hozzák stresszhelyzetbe a csapattagokat

business-training.jpg

Szerencsére ma már hazánkban is egyre több cég fektet hangsúlyt arra, hogy képezze a dolgozóit és a képzések mellett arra is ügyeljen, hogy az emberek közötti bizalmat erősítse. Sőt, vannak olyan szervezetek, ahol ennél még egy lépéssel tovább mennek, és megpróbálják megérteni, hogy bizonyos teamek tagjai milyen dinamikák alapján működnek együtt, ki milyen szerepet tölt be és hogyan lehetne tovább fejleszteni a csapat együttműködését.

Hazánk mai tréning felhozatalát 3 kategóriába sorolhatjuk be:

  1. Kisebb cégek gyakran választják az olcsóbb megoldásokat, mint egy közös paintballt, vagy éppen egy kvízjátékot.
  2. Ezeknél egy fokkal már komolyabbak a több százezer vagy akár millió forintos nagyságrendbe kerülő profi programok, ahol szakértők dolgoznak együtt a teammel és bizonyos feladatokon keresztül – mint például filmforgatás, vagy valamilyen nyomozás – vizsgálják a csapattagok dinamikáit és az együttműködés módját.
  3. És van a 3. kategória, ami szerintem messze a legizgalmasabb. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a tréningek, ahol az előzőhöz hasonlóan ugyancsak szakemberek dolgoznak együtt a csapattal, azonban itt a könnyedebb játékokat felváltja az extrém stressz.

A 3. kategóriát egyelőre nagyon kevés program erősíti hazánkban, azonban van egy, ami kiemelkedik a felhozatalból – a Taken Training az a program, ahol valódi kommandósok dolgoznak azon, hogy egy katonai bunkerben (fegyverek bevonásával) folyamatos stresszhelyzetet teremtsenek a team tagjai között.

Mivel a cég weboldalán ennél több konkrétum nem volt leírva, ezért felvettem a kapcsolatot a cég vezetőjével, hogy többet megtudjak a tréningről. Tőle tudtam meg, hogy miért épít a tréningük a stresszhelyzetre – a stresszhelyzet (a versenysport mellett), az egyetlen olyan momentum az életben, amikor az ember valódi arca előbújik. Ilyenkor lehet tényleg a kártyák mögé látni és szakértők (a tréning esetében pszichológusok) segítségével elemezni a csapat tagjait. Stresszhelyzetet pedig kik tudnának könnyebben teremteni, mint azok, akik részben erre lettek kiképezve: a kommandósok.

A programon rávilágíthatunk arra, hogy kik azok, akik tényleg jól tudnak együttműködni, kik azok, akik képtelenek erre, kik azok, akik nem bírják elviselni a kiélezett helyzeteket és kik azok, akikre lehet építeni egy ilyen szituációban.

 

A stresszre építő tréningek kemények és kifejezetten ember próbálok tudnak lenni (nem viseli az ember jól, ha egy kommandós üvöltözik vele), azonban egy-egy nagyobb multi vezetői csapatai számára talán nincs is jobb eszköz az ilyen programoknál, hogy még inkább összecsiszolódjanak és jobban együtt tudjanak működni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr2113852818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása