A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Munkahelyi elégedetlenség – Te élvezed a munkádat?

2018. március 26. - Müller.Péter

Gyakran halljuk, hogy a környezetünkben, hogy valaki elégedetlen a munkahelyével és hogy még munka közben is arról álmodozik, hogy legyen már hétvége és ne is kelljen gondolnia a munkájára, amit amúgy ki nem állhat.

when-to-quit-your-job.png

Az elégedetlenség gyakran visszavezethető nagyon egyértelmű és jól látható tényezőkre, mint például az alacsony fizetésre, a hierarchiában való előrelépés lehetetlenségére, vagy egy hatalmaskodó főnök személyére. A többség általában ezeket nevezi meg a saját elégedetlensége okának.

De van egy olyan tényező, ami nem annyire könnyen belátható, mint az előzőek, és sajnos nem is foglalkozunk eleget vele. Ez pedig nem más, mint a munka élvezetének a hiánya.

Te élvezed a munkádat?

Sir Richard Bransonnak, a Virgin Group alapítója a következőt mondta a munka élvezetéről:

Érezzük jól magunkat! Ha nem élvezzük, amit csinálunk, valószínűleg ideje valami más munka után néznünk!

A munka élvezetéről rendkívül keveset beszélünk. Kicsit olyan, mintha közösen, társadalmi szinten rábólintottunk volna arra, hogy a munka csak egy szükséges rossz, amit el kell viselnünk azért, hogy pénzt kereshessünk. Ha keveset fizetnek, akkor kevésbé viseljük el, ha többet fizetnek, akkor azért kissé elviselhetőbbé válik a helyzet, de ettől még mindig egy szükséges rossz marad.

Sokak ezt a gondolatmenetet szem előtt tartva könnyedén benne maradnak olyan munkakörökben, vagy olyan szakmákban, amit egyébként ki nem állhatnak. De a magas fizetés ellenére nyilvánvalóan elégedetlenek.

Az élvezettel kapcsolatosan több ismerősöm is a következőt jegyezte meg nekem:
 

"De én, nem azért dolgozok, hogy jól érezzem magamat!" 

Pedig jobban tennéd! Napi 8-10 órát a munkahelyeden töltesz. Nem idegölő úgy dolgozni, hogy nem szereted, amit csinálsz? Nem furcsa az, hogy egész héten a hétvégét várod, és nem érdekes, hogy a hétvégén azért imádkozol, hogy ne jöjjön el a hétfő reggel? 

Ha élvezed a munkádat, akkor nem fog az a 8-10 óra tehernek tűnni. Végre szívesen fogsz bejárni a munkahelyedre és belevágni az újabb és újabb feladatokba, mert valami olyat csinálsz, amit szeretsz és nem olyat, amitő legszívesebbenl a falra másznál.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a munkád könnyű lesz, mert ez ordas hazugság lenne. A munkának meglesznek a maga kihívásai továbbra is és szinte biztos, hogy Neked is meglesznek a magad mélypontjai. Azonban könnyebb lesz minden nehézségen túltenned magadat, ha élvezettel tudod belevetni magadat a mindennapokba. how-to-quit-your-job.png

"De a munkahelyváltás költséges!"

Igen költséges! Sőt. talán költségesebb, mint az ember azt  elsőre gondolná. Egyrészt ott van a potenciálisan alacsonyabb fizetés, a prémiumok időleges elvesztése, de amivel sokan nem számolnak, hogy egészen új kihívásokkal kell szembenézniük, egy új környezetben, új vezetők alatt, ami eleinte idegölő tud lenni.

Sőt az is benne van, hogy a munkahelyváltás rosszul sül el és nem csak a fizetésed lesz alacsonyabb, hanem még az új munkádat is utálni fogod.

Azonban egy biztos: ha rosszul érzed magadat a munkahelyeden és ha ezzel összefüggésben nem élvezed azt, amit csinálsz, akkor érdemes váltanod. Azon a munkahelyen maradni, ahonnan legszívesebben menekülnél rosszabb, mintha kilépnél az ismeretlenbe és valami jobb után kutatnál. Szörnyű az, amikor valaki egy életen keresztül utálja a saját munkáját, pedig a potenciál ott lenne benne.


Kapcsolódó cikk:

- 4 ok, amiért a legjobb munkatársak felmondanak – még akkor is ha szeretik a munkájukat

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr7113782050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása