A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Mit várnak el a legnagyobb tehetségek egy munkahelytől?

2018. március 12. - Müller.Péter

Ebben a gyorsuló világban, ahol egyre nehezebb igazán tehetséges és jó minőségű munkaerőt találni, hogyan csábíthat és tarthat magánál egy cég igazi top tehetségeket anélkül, hogy egyre nagyobb és nagyobb összegeket áldozna ezekre az emberekre?

ke_p_1.png

Tudom, sokan rávágnák, hogy a kérdés teljesen indokolatlan, hiszen a pénz beszél a munkaerő piacon és magas, vagy extrém magas fizetésekkel mindenkit meg lehet venni. És valahol igazuk is van azoknak, akik ezt mondják! Hiszen első körben a pénz fogja az adott céghez csábítani a top tehetségeket. De vajon a pénz önmagában elégséges visszatartó erő attól, hogy az adott személy munkahelyet váltson? 

Az igazság az, hogy közel sem elég. A pénz egy igazi ütőkártya az ember kezében, ha szeretne jó munkaerőt magához vonzani, azonban nem fog a dolgozói útjában állni, amikor ők úgy döntenek, hogy váltani akarnak.

És ma már nem elég csak megszerezni a legjobbakat. Valahogyan ott is kell tartani őket! Ez az igazi kihívás, de hosszú távon ez fogja a legtöbb hasznot hozni a cég számára.

Tehát a kérdés az, hogy...

Mit is akar egy igazi top tehetség és mi fogja ott tartani őt az aktuális munkahelyén? 

Erre a kérdésre nem én fogom megadni a választ, hanem Mark Miller, a Talent Magnet (Tehetség Mágnes) című könyv szerzője és az ő csapata, akik több száz interjúval és egy egész amerikát lefedő kutatás segítségével próbáltak meg választ adni a kérdésre.

A kutatásuk egyik fontos eredménye a következő megállapítás volt:

A tehetségekért folytatott harc kulcsa az, hogy végre ne abban gondolkodjunk, hogy „mi mit tudunk ajánlani”, hanem hogy a top tehetség „mit tart értékesnek”.

Ezt észben tartva lépjünk tovább és nézzük meg, hogy Miller és csapata mit talált, vajon mit tartanak értékesnek a tehetségek.

1. Jobb főnököt 

A kutatás egyik legmeghatározóbb eredménye az a felfedezés volt, hogy az igazán tehetséges emberek jobb főnököt, jobb vezetőt szeretnének. És nyilván rávághatnánk, hogy persze, mindenki szeretne egy jobb főnököt, de az igazság az, hogy a többség  nem tudja értékelni az igazán kiváló vezetőket.

A top tehetségek olyan vezető alatt szeretnének dolgozni, aki nem csak a saját szakmai területén emelkedik ki, hanem ezen túllép egy lépéssel és külön figyelmet fordít az embereire is. Olyat, aki törődik az munkatársaival!

Ennek a törődésnek több megnyilvánulási formája is lehet. A vezető kíváncsi az emberei céljaira, kíváncsi arra, hogy mit várnak el az adott munkahelytől és munkakörtől és szeretné megismerni a munkatársa gondolkodását, problémáit, erősségeit és gyengeségeit.

bruce-mars-548713-unsplash.jpg

2. Fényesebb jövőt

Az igazán tehetséges emberek nagyobb figyelmet fordítanak a jövőjükre, mint az átlag, ezért egy olyan munkahelyen szeretnének dolgozni, ahol az általuk fényesnek vélt jövőt részben, vagy egészben biztosítani tudják. Szeretnének olyan kérdésekre választ kapni, mint hogy „Hogyan fog az itteni munkahelyemen betöltött szerep felkészíteni engem a jövő lehetőségeire?”, vagy, hogy „Miben fogok itt megváltozni?”.

3. Nagy célokat és jövőképet

Nem elég számukra az, hogy az adott cégben ki tudjanak teljesedni, hanem fontos az is, hogy a világban valamit véghez tudjanak vinni. Ehhez pedig kellenek az ambiciózus céges célok és céges jövőkép.

Azokat a cégeket keresik, ahol a saját egyéni céljaik össze tudnak kapcsolódni nagyratörő vállalati célokkal.

Egyébként szorosan kapcsolódik ehhez a ponthoz, az első pont is. Kell egy jó vezető, aki fel tudja vázolni a cég vízióját és át tudja adni a munkatársnak úgy, hogy ő azt a magáénak érezze.

4. Megnyerő céges történetet 

Sok vezető elfeledkezik arról, hogy a potenciális munkavállalónak elmesélje a cég történetét, honnan indult ez az egész, hová tartanak, mik voltak a fontosabb mérföldkövek. És ezzel nagyon nincs is gond, mindaddig, amíg nem egy top tehetséget próbálsz megszerezni a vállalkozásod számára.

Ők teljesen máshogy működnek. Ők kíváncsiak egy cég háttértörténetére. Szeretnének egy igazán izgalmas helyen dolgozni és egy cég alaptevékenysége, vagy megítélése önmagában nem teszi izgalmassá a céget. Ehhez kellenek céges anekdoták, emlékezetes esetek és nagy üzleti történetek is!

 

Fontos észben tartanunk, hogy ez a 4 pont nem zárja ki azt, hogy egy top tehetség magas fizetésre vágyjon.

Éppen ellenkezőleg! A magas, versenyképes fizetés az alapja annak, hogy valaki elmenjen valahová dolgozni. A fizetés mellett ott van még a biztonság kérdése is, a cég megítélése, az élhető céges kultúra és a pozitív környezet is mint faktorok, amik ahhoz szükségeltetnek, hogy az ember az adott cég mellett tegye le a voksát.

De ha szeretnénk egy szakma felső 10 százalékát a cégünkhöz csábítani és éveken keresztül ott tartani, akkor nem építkezhetünk csak a fizetésre és a biztonságra!

 

Kapcsolódó cikk:

4 ok, amiért a legjobb munkatársak felmondanak – még akkor is ha szeretik a munkájukat

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

 

A cikk Mark Miller Talent Magnet című könyvén alapszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr5113734452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása