A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Átlagosból dollármilliárdos - 3 elképesztő üzleti sikersztori

2018. február 26. - Müller.Péter

Sok igazán tehetős ember már tehetősnek született. A tehetős emberek többsége azonban tényleg a semmiből indult és több ezer munkaórának, nagy kockázatvállalásnak, bukásnak és a bukásokból való felállásnak köszönhetően jutott el oda, ahol ma tart. Nézzük meg 3 olyan üzletember sikersztoriját, akik nem a hátterüknek köszönhetik a sikerüket.

90-day-business-goals_1.jpg

1. Az ember a Starbucks mögött

Howard Schultz mindig is magasra akart törni és szeretett volna kilépni abból a szegényesebb környezetből, amit otthon látott. Eleinte a kitörés lehetőségét a sportban látta és nem is tűnt olyan távolinak, hogy sportoló lesz belőle, hiszen a Northern Michigan Egyetemre ösztöndíjjal vették fel, amit az amerikai focinak köszönhetett.

Az élet azonban egy teljesen más irányba vitte el a fiatal Schultzot, hiszen ahelyett, hogy profi sportoló vált volna belőle, inkább a Xerox alkalmazottja lett.

Egy napon betévedt egy Starbucks elnevezésű kávézóba, ahol egy különleges kávéval találkozott, ami örökre megváltoztatta az életét. Otthagyta a Xeroxot, hogy a Starbucksban vezetőként dolgozhasson. A többi pedig történelem!

A Starbucksból egy világméretű vállalatot varázsolt, amit ma már mindenhol ismernek és ami több, mint 20.000 üzlettel képviselteti magát világszerte.

2. Egy aukciós weboldalból egy dollár milliárdos vállalkozás

1995-ben egy Pierre Omidyar nevű programozó néhány régi kacatját felrakta a weboldalára, hogy eladja azokat. A weboldalát AuctionWeb-nek hívták és ez ekkoriban egy apró, önálló projektként működött.

A weboldal lépésről lépésre egyre több emberhez jutott el és már nem csak Pierre rakta fel a saját cuccait, hanem mások is. A növekvő internetes forgalom miatt emberünknek pénzt kellett fektetnie a weboldalába, hogy az elbírja az emberek tömegét. Ehhez azonban meg kellett teremtenie a megfelelő forrásokat, így úgy döntött, hogy egy minimális összeget rátesz minden termékre, így minden eladás után pénzt fog keresni az oldalból.

A weboldalt ma már eBay-ként ismerjük!

starbucks_coffee_cup_bokeh_desktop_wallpaper.jpg

3. Egy koreai bevándorló álma 

Do Won Chang és felesége 1981-ben költöztek át Koreából Amerikába. A költözés után Do Wonnak egyszerre 3 munkahelyen is munkát kellett vállalnia, hogy el tudja magukat tartani. 3 év kemény munka után azonban össze tudtak annyi pénz spórolni, hogy el tudják indítani az első ruhaüzletüket.

Ebből az egyetlen üzletből egy több, mint évi 4 milliárd dollár forgalmú ruha üzletlánc nőtte ki magát, amit ma már Forever 21-ként ismerünk, és ami több, mint 700 üzlettel képviselteti magát világszerte.

A tulajdonos a következőként nyilatkozott az üzletláncáról: „Minden egy koreai bevándorló álmaival kezdődött el. Ma a Forever 21 már minden semmiből jövő embernek reményt ad!”

 

Kapcsolódó cikk:

- A startup, ami meghódította a férfi divatvilágot

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr213700658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Müller.Péter 2018.02.27. 12:44:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Úgy látom, nem igazán értesz egyet azzal az állítással, hogy a tehetős emberek többsége nem születése jogán van ott ahol, hanem azért, mert felküzdötte magát oda. Miért gondolod így?

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.27. 13:26:29

@Müller.Péter:
Legtöbb ember a SZERENCSÉJE okán van ott ahol.
Több millió emberre megtörténnek a világon olyan dolgok, mint a fenti 3-al, de ezeknek csak egy elhanyagolhatóan kis részéből lesz milliárdos a végén...
Kb. mintha lottóznál, csak ott nem 250ft-ot fektetsz bele, hanem időt és a verejtékedet.

Nézd csak meg a Starbucks-ot. Egész pontosan zéró újat hozott. Semmi extra nincs benne, egyszerűen csak a sok agyhalott hipszter valami random dolog miatt megkedvelte, és így fogyasztja a nem kicsit túlárazott szarját.
Ennyi erővel a sarki kévés kávéját is megkedvelhette volna ez a nem túl okos de annál népesebb, a szülei pénzén élősködő réteg, és akkor abból is lehetett volna világsiker, de a sors úgy hozta, hogy most a Starbucks lett ez a kávézó...

Duplaxiii 2018.02.27. 13:54:26

OK!
Tehát ezek hárman, egyetlen fillér nélkül, simán a kedvtelésük és egy futó ötletük miatt lettek milliárdosok?
Akkor segíts, kérlek:
Adott egy magyar feltaláló, létrehoz egy olyan ternéket, ami egyedülálló, a világon egyetlen konkurense van, de az tízszer többe kerül és a tudása, szolgáltatása harmada a feltalált dolognak.
Szerinted abban a környzeteben, ahol a befektetési oldal, a tőke, a pénzügyi fedezet ma NULLA, abban a környzetben, ahol egy EU-s és magyar kormányhatároztnak megfelelő, piacképes termék létrehozása, piacravezetése gyakorlatilag csak akkor lehetséges, ha a feltalálónak van saját tőkéje vagy a privát környzetében vannak tehetősebb barátai, lehetséges a feladat végrehajtása?
Nem kell a marketing, a propaganda, nincs bankhitel, azoknak van, akik olyat tudnak letenni, ami eleve érdektelenné teszi a hitelt. Nincs támogatás, ne kamuzzunk már a pályázatokkal, azok vannak elutasítva, akikre az adott kiírás 150%-ban illik és teljesíteni is tudják az előírtakat, és azok kapják a százmilliós támogatásokat, akik az adott dologban az életben egy centit nem tettek le.
De ők hoznak bankgaranciát, kamu üzleti forgalmat.
.
Szóval, ha tudsz megoldást, írd meg, és akkor a posztod hiteles.
Ha nem, akkor meg miért kell hergelni a magyart?

Müller.Péter 2018.02.27. 14:13:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem válaszoltál a kérdésre. Miért gondolod azt, hogy a tehetős emberek többsége beleszületett a vagyonba és a többség nem kemény munkával érte azt el?

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2018.02.27. 14:20:29

@Duplaxiii: Elárulok egy titkot, a feltalálók világában több a pénz mint az ötlet, valszeg a magyar feltalálót is megkörnyékezték már egy páran, csak vagy kamu a termék, mint Egely vizzel hajtott autója 1989-ből vagy úgy képzeli el az együttműködést, hogy a rizikó a befektetőé, a haszon meg az övé. Az biztos, hogy a befektető a megfelelő pillanatban meg fog érkezni.

Müller.Péter 2018.02.27. 16:00:26

@megélhetésibloggerekcenzúrával: Köszönöm az építő jellegű szavakat. :)

na4 2018.02.27. 17:05:37

Na többségében hozzászóltak a tehetségtelen, fantáziátlan, irigy lúzerek. Se ötlet, se tudás, se elkötelezettség, csak vitriolos irigység.

Brix 2018.02.27. 18:50:25

Az a baj, hogy ilyen karrierek szinte csak a mesében vannak, de Magyarországon ritka, mint a fehér holló... Az átlag vállalkozó, és a fia, a rendszerváltáskori privatizációs rablásban gazdagodott meg, és épült tovább. DE olyan is van, aki sima áfa-csalóból lett mára "elismert " nagyvállalkozó, akit még az állam is támogat...A fiatal titánokról is kiderül legtöbbször, hogy a családi kapcsolatai révén futotta be a nagy karriert...Piszkos világ ez a kapitalizmus, szabad vállalkozást hirdet, de valójában le vannak osztva a lapok..Akinek van kapcsolata, annak lesz pénze is. Akinek nincs , annak a legtöbb esetben csak kínlódás lesz az élet...

Visceroid 2018.02.27. 20:01:21

@Müller.Péter: Sosincs szebb annál, mint amikor egy-egy viráglelkű blogger elsőként találkozik a blog.hu egyik trolljával...:)

hobb 2018.02.27. 20:28:45

El kell venni egy korrupt miniszterelnök valamelyik lányát. Ez is járható út.

Dream_walker 2018.02.28. 08:06:39

Eddig szinte senki nem vette észre a lényeget, ez fura :)

A starbucksos csávó vajon mennyit gürizhetett, mire összehozta a 20000 üzletet? Mert az ötlet az semmi, de ez a méret nem egy szerencsés hétvégén jön össze. Meg különben is, mekkora g.ci már, hogy pénzt kér azért, amit árul. Sőt, a népek is mekkora g.cik már, hogy fizetnek azért, amit megisznak.

Az ebayes csávó, ez a szerencsés törleszkedő korrupt burzsuj, képes volt infrastruktúrát fejleszteni, hogy elbírja a rendszer a megnövekedett felhasználószámot. Azok a csicskák meg képesek fizetni egy szolgáltatásért, amit használnak, botrány.

A boltos koreai csak három évig dolgozott három munkahelyen az első üzlete megnyitásához, hát mekkora nímand már, hogy képzeli, hogy így megszedte magát...

Pl. az amazon alapítója nem jön ide senkit sem kritizálni, fikázni, hát nem fura? Jah, ő dolgozik a pénzéért, amit meg is szerez, nem csak csipog ;)

Plumper_ 2018.02.28. 09:24:18

sikertörténetek, de ma már nem tudsz labdába rúgni, mert szinte mindent kitaláltak és létrehoztak. több milliárd Ft csak az, hogy komolyan piacra kerüljél bármiben is.

Jancsiszeg1980 2018.02.28. 14:52:20

Én azért nem vagyok gazdag, mert lusta voltam levédetni az ötleteimet...

pl a LED-es futófényes indexlámpát a kocsikra én már '92-ben, az általános iskolai technikaórán kitaláltam, amikor első ízben találkoztam a LED fényforrással.

Parajpuding 2018.02.28. 15:11:16

Amerika a lehetőségek hazája? Lóf*szt. Ahol egy gázszerelő pár év alatt munka és ész nélkül milliárdos tud lenni, na az a lehetőségek hazája. Semmi más nem kell hozzá, csak megfelelő hátszél és kellően takonyállagú tartás.

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.01. 11:58:47

@Parajpuding:
Éppenséggel ez Amerikában is lehetséges, szal?
süti beállítások módosítása