A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

3 tipp, hogy 2018-ban a pénzügyeid olyanok legyenek, mint azt megálmodtad!

2018. január 26. - Müller.Péter

December végén sokan megfogadták, hogy 2018-ban majd javítanak a pénzügyi helyzetükön, jobban fognak gazdálkodni és gyarapodni fognak. Sokan azonban már néhány nap után teljesen eltévednek és a fogadalmaik hamar semmivé válnak. Ezért szeretnék a kezedbe adni 3 egyszerű módszert, amivel Te magad is könnyebben megvalósíthatod a 2018-as pénzügyi terveidet.

business-finance.jpg

1. Kövesd tételszerűen a bevételeidet és a kiadásaidat!

Nálam igazi áttörést jelentett, amikor elkezdtem tételesen követni a kiadásaimat. A bevételeimet eddig is tökéletesen ismertem, azonban a mérleg másik oldaláról csak halvány elképzeléseim voltak. Azt hittem, hogy én biztosan tudom mennyit költök, de a közelében sem voltam a valóságnak. A kiadásaim körülbelül 20-25 százalékkal magasabbak voltak, mint azt előtte feltételeztem.

Azt tudom tanácsolni, hogy figyelj oda tételszerűen a mérleg mindkét oldalára. Csak így fogod tudni megmondani, hogy tényleg arra költöd a pénzedet, amire szeretnéd, vagy becsúszik több-kevesebb teljesen fölösleges kiadás is. A hónapok előrehaladtával pedig vissza tudsz majd nézni az eddigi költéseidre és megvizsgálhatod, hogy a kiadási szerkezeted vajon „egészségesebb” lett, vagy gyakorlatilag semmi sem változott az év eleje óta.

2. Növeld a megtakarításaidat!

Ha eddig is követted a kiadásaidat és a bevételeidet, akkor jól tudod, hogy a megkeresett pénzednek hány százaléka marad meg a hónap végén. Lehet, hogy ez a szám elkeserítő, lehet, hogy megnyugtató. Azonban a következő két kérdést mindkét esetben érdemes feltenni:

  • Elégedett vagy az eredménnyel?
  • Szeretnél ezen pozitív irányban változtatni?

Úgy tapasztalom, hogy még a legjobb számok esetén is szeretnének változtatni az emberek. És a jó hír az, hogy az esetek többségében van is lehetőség változtatni. Persze tudom, vannak lehetetlennek tűnő anyagi helyzetben lévő emberek is köztünk és nem mindenki tologathatja a számokat a kedve szerint.

Bármilyen helyzetben is legyél, nézd meg azt, hogy hol tudsz változtatni. És egyáltalán mennyit tudsz változtatni. Vannak olyan háztartások, ahol már csak a dohányzás visszafogásával rengeteg pénz szabadulna fel. Egy drága telefonelőfizetés is fölösleges lehet, amennyiben abszolút nem használod ki. De a gyakori gyorséttermi kajálásokon is lehet lefelé faragni. Biztosan van néhány teljesen fölösleges kiadásod, találd meg őket.

Lehet, hogy tényleg sok fölösleges kiadásod van – szuper, akkor relatíve nagy mozgástered van. Az is meglehet, hogy ennek az ellentéte igaz, de legalább van egy kis változtatási lehetőséged. A kérdés már csak az, hogy mennyivel szeretnél havonta több pénzt eltenni?

finance.jpg

3. Határozd meg a pénzügyi céljaidat!

Nem hiába tettem fel az előző pontban a kérdést. Rá lehetne vágni, hogy annyival többet szeretnék eltenni, amennyivel csak tudok, azonban ez önmagában nem mond semmit. És azért nem mond semmit, mert mindenki máshogy gondolkodik.

Lehet, hogy Te éppen most indítasz el egy vállalkozást, így akár hónapokon keresztül is belefér, hogy az alsó tartományban mozogj, már ami a bevételeidet és a kiadásaidat illeti. De megtörténhet az is, hogy van egy stabil munkahelyed és már a gyerekeid jövőjét szeretnéd megalapozni, ezért jó lenne, ha ugyanabból a pénzből többet tudnál félrerakni.

Minden csak a céljaid kérdése. Azonban ehhez meg kell határoznod, hogy pontosan mit is szeretnél – persze a realitások talaján maradva. Hol szeretnél tartani év végén? Mit kell tenned, hogy ezek a célok megvalósuljanak? Hol kell visszavenned a költéseidből és hogyan tudsz plusz bevételhez jutni?

Ezekre a kérdésekre legalább részben tudnod kell a válaszokat, ha szeretnéd a pénzügyi helyzetedet olyanná tenni, mint azt az előző év végén megálmodtad.

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk az info@thebusiness.hu email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr6913604865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása