A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Elhallgatnak előled valamit? 3 titkos módszer, amivel kiderítheted az igazat!

2017. november 30. - Martin Toth

Érezted már úgy, hogy elhallgatnak előled valamit? Legyen az az alkalmazottad, gyereked, párod, üzlettársad vagy akár csak egy barátod. Biztos vagyok benne, hogy ismerős az érzés, amikor tudod, hogy valamit nem osztanak meg veled, viszont kellemetlen lenne közvetlenül rákérdezni. Most bemutatok három olyan pszichológiai tényeken alapuló taktikát, amellyel fényt deríthetsz ezekre a titkokra.

66843973.jpg

Amikor tudod, hogy valaki valami alantas dologra készül, vagy valami alantas dolgot tett, akkor három dolgot tehetsz: szembesíted az adott személyt, vagy elhallgatod és tudomást sem veszel róla, vagy utánajársz a dolgoknak és megpróbálsz több információt szerezni.

A szembesítés azonnali védekezésre kényszeríti az adott személyt, amiből nem valószínű, hogy megtudod az igazat. Ha pedig kiderül, hogy nincs igazad, könnyen hisznek majd paranoiásnak vagy féltékenynek, ami a kapcsolataid romlásához vezethet.

Ha elhallgatod, azzal valószínűleg magadnak fogsz ártani, és valljuk be nehéz is egy ilyen helyzetet figyelmen kívül hagyni.

Utánajárni a dolgoknak pedig elég időigényes lehet, és az is a károdra válhat, ha rajtakapnak, hogy szaglászol.

Szerencsére a fenti lehetőségek egyikéből sem kell választanod, helyette megosztok veled 3 olyan technikát amivel fényt deríthetsz az igazságra – és mellesleg az FBI és az USA hadserege is előszeretettel alkalmazza! 

1. A gondolatolvasó


A gondolatolvasó technika lényege, hogy felteszel egy kérdést, mely semmivel sem vádolja a másik embert, ugyanakkor az adott szituációra utal.
Ezt követően pedig a válasz elemzésével képes leszel megmondani, hogy az adott személy rejteget-e valamit.

Példa: Úgy gondolod, hogy a cégednél az egyik alkalmazott lopja az eszközöket. Ha megkérdeznéd tőle, hogy "Megloptad a céget?", azonnal védekező állásba kényszerítenéd, és szinte lehetetlen lenne kihúzni belőle az igazat. Ha bűnös, ha nem valószínűleg mindkét esetben az lesz a válasz, hogy ő nem lopott.

Ehelyett mondj valami olyasmit, ami nem számít fenyegetőnek. "Kedves xy tudomásomra jutott, hogy valaki saját használatra viszi haza a cég eszközeit. Van bármilyen ötleted, hogy hogyan vethetnénk véget ennek?"

Innentől csak meg kell figyelned az alkalmazott reakcióját.

Nem bűnös, ha kérdezősködni kezd és érdeklődik a téma iránt. Tanácsot ad az ügyben és örül, amiért kikérted a véleményét.

Bűnös, ha nyugtalanná válik és próbálja terelni a beszélgetés témáját. Azonnali változás figyelhető meg az adott személy viselkedésében és attitűdjében (szorongásra utaló jelek). Valószínűleg biztosít majd Téged arról, hogy ő sosem tenne ilyet.

Nincs rá semmi oka, hogy megemlítse magát ebben az ügyben, kivéve, ha bűnösnek érzi magát.

lying_dishonesty_adobestock_69921466-1024x684.jpg2. Mit gondolsz?


Ennek a technikának az a lényege, hogy nem vádaskodsz, csak tájékoztatsz.
Az alanyod reakciójából tudni fogod, hogy rejteget-e valamit előled vagy sem. A folyamat az adott személy gondolkodásmódját kutatja egy olyan szituációban, amelyben új információk kerülnek a birtokába.

Példa: Az elmúlt pár hétben 2 személlyel létesítettél szexuális kapcsolatot. Egyikőjüktől elkaptad a herpesz vírust, de nem tudod melyikőjüktől. Felhívod mind a két személyt és közlöd velük, hogy herpeszed van. A hír hallatán kétféle választ hallhatsz:

a, Biztos hogy nem tőlem kaptad el, én tiszta vagyok.

b, Úristen komolyan? Mióta van herpeszed? Lehet, hogy én is elkaptam tőled? Biztos ez?

A tévesen megvádolt személy nagyobb valószínűséggel lesz dühös és goromba, hiszen a saját egészsége miatt fog aggódni.

A bűnös fél mivel már tudja, hogy fertőzött, ezért védekező állásba fog lépni, és próbál meggyőzni, az ártatlanságáról.


3. A büntetéstől való félelem


Ez egy nagyszerű módszer arra, hogy megmondjuk, rejteget-e valamit a másik, függetlenül attól, hogy mennyire jól színészkedik.

Példa: Valaki, kutakodott az asztalodon és te szeretnéd megtudni, hogy ki volt az. Mondhatod azt, hogy "Akárki is ment be az irodámba, ki lesz rúgva, mindenki más pedig elő lesz léptetve."

Innentől kezdve, hasonlóan az eddigiekhez, csak meg kell figyelned az emberek reakcióit. Valószínűleg a többség izgatott és feldobott lesz a fizetésemelés és előléptetés gondolatától - ők lesznek az ártatlanok.

Aki viszont kényelmetlenül érzi magát és csak ül szótlanul, csendben maga elé bámulva, valószínűleg ő követte el a bűntettet.

 

Ha legközelebb olyan szituációba kerülsz, ahol meg kell tudnod valami fontosat, és úgy érzed, hogy az értintettek egyike rejteget valamit, akkor alkalmazd az itt felsorolt technikák egyikét és derítsd ki az igazat!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr1713406283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása