A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

3 trükk, amivel látványosan produktívabbá válhatsz a munkádban

2017. november 10. - Müller.Péter

Megesett már veled, hogy koncentrálnod kellett egy fontos munkára, mégis alig jutott eszedbe valami és a figyelmed is teljesen szétszóródott? Biztosan, és ezzel nem is vagy egyedül: a koncentrációvesztés nagyon gyakori manapság és a többség nem is találja meg rá a megoldást. Pedig ez a probléma is kezelhető!166274916.jpg

A szétszóródás, a koncentrációvesztés és a személyes produktivitás csökkenése mind-mind abban a problémában keresendő, hogy az ember feje teli van. Teli van számtalan gondolattal, előtte álló feladattal, rengeteg információval. És ez nem minden: az agy szinte szakadatlanul a munkán és a munkában jelentkező problémákon és a meglovagolható lehetőségeken kattog. 

Ezért ma bemutatok 3 egyszerű trükköt, amelyek segítségével kiürítheted az agyadat és friss, tiszta fejjel indulhatsz neki a következő munkanap kihívásainak – csak most sokkal nagyobb hatékonysággal!

1. Írj ki a fejedből mindent, ami nem oda való!


Egyszerűnek tűnik, mégis hatásos: írj le minden olyan információt és adatot, amit nem kell a fejedben tartanod, de fontos, hogy meglegyen valamilyen formában. Ilyen például a meetingek időpontja, a napi teendők listája, a fejedben felmerülő ötletek stb.

Az agyad nem arra lett kitalálva, hogy eltároljon minden hasznosnak tűnő információt – az agyad arra van, hogy ötleteket, megoldásokat és összefüggéseket keressen. Ha teli tömöd végtelen számadattal, időponttal és apró részlettel, akkor éppen a legfőbb funkciójától fosztod meg!

Ezért helyezz tudatosan figyelmet arra, hogy kiírd a fejedből az oda nem való információkat. Ha végre minden meglesz írásos formában, akkor már érezhető javulást fogsz tapasztalni a napi teljesítményedben!

2. Szakíts időt önmagadra!


Hosszú a hét, sok a munka, már előre látszanak a jövőhét problémái és stresszes vagy? Ezesetben szakíts időt magadra és lépj ki a mindennapi mókuskerékből.

Vannak akik meditációs gyakorlatokon keresztül képesek kiszakadni a mindennapi darálóból, vannak akiknél a főzés válik be, vannak akik a testmozgással ütik el az idejüket és vannak, akik egyszerűen csak ledőlnek a kanapéra és élvezik a nyugalmat.

Mindegy hogy Te ezek közül melyik csoportot erősíted, de azt mindenképpen észben kell tartanod, hogy a teljesítményed nagyban összefügg azzal, hogy mit csinálsz munkán kívül. Ha nem tudsz feltöltődni, ha nem tudod kiüríteni a fejedet, ha nem tudsz egy kicsit önmagaddal lenni és megfeledkezni a körülötted lévő világról, akkor nem leszel képes újra és újra igazán nekiveselkedni a mindennapi feladataidnak.
productivity-a.jpg

3. Tereld el a munkáról a gondolataidat!


Összefügg az előző ponttal, de muszáj kitérni rá: a folyamatos munkán való gondolkodás nem segíti elő a jobb és hatékonyabb munkavégzést és előrehaladást.

Fontos megérteni, hogy az emberi agy egyszerre egy ötlettel vagy gondolattal képes hatékonyan foglalkozni – ha teljesen szétesünk és csak cikáznak a gondolataink, akkor egyszerűen nem lépünk előre semmilyen tekintetben sem.

Egy komolyabb projekt során hajlamosak vagyunk olyan gondolatokkal is foglalkozni, amelyek közvetlenül nem kapcsolódnak a munkánkhoz: mit vásároljunk este, mi legyen a vacsora, vajon miért nem hív vissza a barátunk stb. Ez a rengeteg gondolat teljesen szétforgácsolja az ember figyelmét és lassan ott találja magát, hogy ugyan ott tart, mint 2 órával ezelőtt.

Ez a probléma orvosolható azzal, ha a megfelelő pillanatban mindig a megfelelő dolgokkal foglalkozunk. Ha a munkatársaiddal elmész sörözni, akkor lehetőleg ne hozd el a munkát és a napi problémákat, hanem kapcsolj ki és élvezd a laza, kötetlen beszélgetést. Ha pedig a családdal vagy, akkor legyél ott fejben, örülj az apró napi sikereiknek és ne a következő meeting tematikáját találd ki.

Így elérheted, hogy ténylegesen feltöltődj és könnyedebben fókuszálj azokra a dolgokra, amelyek az adott pillanatban prioritást élveznek. Kevesebbszer fogsz elveszni a gondolataidban és már hamar azt fogod érezni, hogy hatékonyabbá váltál a napi feladataidban.

 

Ha úgy érzed, hogy a mindennapi munkád felemészt és nem tudsz igazán produktívan dolgozni, akkor ez a 3 egyszerű módszer biztosan segíteni fog!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr5213231169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása