A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

5 tipp, amitől jobb beszélgetőpartnerré válhatsz

2017. november 02. - Martin Toth

A magas szintű kommunikáció az élet számos területén juttathat Téged utcahossznyi előnyhöz másokkal szemben. Az emberi kommunikáció egy kimeríthetetlen terület, mindig van mit tanulni és mindig van hova fejlődni. Ebben  a cikkben bemutatok 5 olyan tippet, amelyek alkalmazásával sokkal jobb beszélgetőpartnerré válhatsz. shutterstock_283766747_0_0.jpg

1. Hallgass!


Nem véletlenül van két fülünk és egy szánk - ezeket ilyen arányban is kell használnunk.
Az embereknek általában hiányzik, hogy valaki meghallgassa őket. Ez nem is véletlen, hiszen a legtöbb ember csak magáról szeret beszélni. Hogy mi a helyzet a másikkal, már kevésbé érdekes a többség számára.

Legyél Te az, aki meghallgatja a másikat. Ezáltal pozitív élménnyé varázsolod a másik szemében a veled való társalgást. Amikor legközelebb az eszébe jutsz, pozitívan fog visszaemlékezni a veled folytatott korábbi beszélgetésre.

Biztos vagyok benne, hogy Te is ismersz olyan embert, aki folyton csak magáról beszél. Szóhoz sem hagy jutni és nem is érdeklődik irántad, viszont elvárja, hogy meghallgasd őt. És ha nem találnál ki valami kifogást, amiért ott kell őt hagynod, akkor képes lenne lélegzetvétel nélkül órákon át beszélni hozzád. Hogyan gondolsz vissza erre a beszélgetésre?

Te ne legyél ilyen! Hallgasd meg a másik embert, mert kevesen teszik ezt meg.

2. Ne vitatkozz!


Hallgasd meg más véleményét és fogadd el. Fogadd el, hogy nem vagyunk ugyan olyanok. Mások vagyunk, más perspektívával, más értékrenddel, más gondolkodásmóddal. És ez így van rendjén. Ne próbáld a saját véleményedet bizonygatni és ráerőltetni a másikra. Úgysem fogod tudni meggyőzni.

Neked mennyire tetszene, ha valaki ellentmondana a véleményednek és próbálna meggyőzni arról, hogy amit te gondolsz az rossz?

Senki sem szereti ezt.

3. Ne vágj a másik szavába!


Személy szerint ez az, amit a legjobban utálok. Ha beszélgetsz valakivel, add meg neki a tiszteletet azzal, hogy végig hallgatod a mondanivalóját. Ha pedig nem vagy kíváncsi arra, amit mond, akkor ne is kezdj bele a beszélgetésbe.

Nézd, belevágni a másik szavába nem csak tiszteletlenség, de egy rossz emlék is a másik fél számára.

Ki szeret egy olyan emberrel beszélgetni, aki nem engedi meg a másiknak, hogy befejezze, amit elkezdett?

4. Reflektálj és nyugtázz!


Mindig adj visszajelzést arról, hogy megértetted és felfogtad azt, amit mondtak neked. Ha tudsz, fűzz hozzá valamit a témához, mondd el a személyes tapasztalatodat. De ha nem is tudsz mit hozzáfűzni az adott témához, akkor is legalább annyit mondj, hogy nem vagy jártas a témában és nem tudsz mit hozzáfűzni.

Nézzünk egy példát – ami nyilván egyikünkkel sem esett még meg:

Lelkesen mesélsz édesanyádnak arról, hogy milyen jó napod volt, milyen sikereket értél el, majd erre érkezik a zseniális „válasz”: „mi legyen a vacsora?”

Személy szerint, ha egy ilyen „választ” kapok, csak arra tudok gondolni, hogy a másikat nem érdekli az, amit mondtam.

5. Őszintén érdeklődj a másik iránt!


Ne formalitásból érdeklődj, ne azért kérdezd meg, hogy hogy van az illető, mert szokás megkérdezni.

Mutass őszinte érdeklődést a beszélgetőpartnered irányába! Az emberek könnyen észreveszik, ha olyanról kérdezed őket, ami valójában nem is érdekel Téged. Ez pedig elég kínos tud lenni. Még mindig jobban jársz, ha nem kérdezel semmit – szemben azzal, ha kérdezel valamit és a másik meghallgatása nélkül már rohansz is tovább valami mást csinálni (vagy valaki mással beszélgetni).

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr9113120422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása