A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Hogyan csapjuk be önmagunkat?

2017. október 27. - Martin Toth

Gyakran nem vagyunk őszinték magunnkal. Becsaphatjuk magunkat a párkapcsolati életünkkel kapcsolatban, hazudhatunk az egészségi állapotunkról, a magánéletünkről, ugyanúgy ahogyan a munkánkról is beadhatunk olyat magunknak, ami távol áll az igazságtól.lying.jpg

1. Mit is jelent az önbecsapás?


Önbecsapásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor megpróbálunk beadni magunknak valami olyan dolgot önmagunkról, ami nem igaz - legyen szó az eredményeink felnagyításától kezdve az elkövetett hibáink ignorálásáig bármiről. Ez egyfajta önvédő szerepet tölt be az életünkben, hiszen így könnyen elhisszük magunkról mindazt, ami számunkra a legoptimálisabb és legkényelmesebb.

2. Mi az oka, hogy nem vagyunk őszinték magunkkal?


Legfőképp a társadalmi elvárásoknak való megfelelési kényszer az, ami arra késztet sok embert, hogy hazugsággal kompenzálja a hiányosságait.

Veled is előfordult már, hogy megkérdeztek a bevételedről és Te 10, 20 vagy akár 100 ezer forinttal többet mondtál a valóságnál?  Előfordult az, hogy mindenkinek azt mondtad, hogy mennyire jól megy a munka, miközben folyamatosan a levegőben volt a kirúgásod gondolata? Gyakran kényelmesebb „hinni” magunknak, mint beismerni a valóságot. És sokszor jó érzéssel tölt el minket mások előtt eredményesnek és sikeresnek mutatkozni - még akkor is ha ez messze nem így van.

Képesek vagyunk beleesni abba a hibába, hogy lassan mi magunk is elhisszük azt az állításunkat, amiről tudjuk, hogy nem igaz, ezzel becsapva önmagunkat. 

3. Milyen veszélyekkel járhat az önbecsapás?


Ha átvertük magunkat azzal, hogy minden rendben és minden nagyon jól megy, akkor képesek vagyunk elkényelmesedni, visszavenni a fókuszt a kitűzött célokról és végeredményben a motivációnk is csökkenhet. Ez pedig az eredményeink és teljesítményünk romlásához vezethet és mi magunk is hiteltelenné válhatunk mások előtt.


Ha nem ismerjük fel időben, hogy a munkánkról alkotott képünk nem reális, akkor az is előfordulhat, hogy egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy tulajdonképpen semmit sem csinálunk. Úgy képzeld ezt el, mintha levennéd a lábad a gázpedálról, és az autó lassan megállna, hiszen nem adsz neki gázt.

És ez nem csak a teljesítményünket ronthatja, hanem nap mint nap növelheti a pszichés betegségek kialakulásának lehetőségét is.

disillusioned-trump-supporters.jpg

4. Mit tehetünk ellene?


Az első és legfontosabb dolog, a felismerés.
Légy végre őszinte és lásd be, hogy hazudsz magadnak! Ismerd fel, hogy az önmagadnak beadott hazugságok nem vezetnek sehová.

Ne próbálj meg folyamatosan a társadalmi elvásároknak negfelelni és ne csak a külső visszajelzésekből építkezz. Érdekeljen mások véleménye, de ne annyira, hogy emiatt arra kényszerülj, hogy elferdítsd a valóságot.

Légy toleráns önmagaddal szemben. Fogadd el a jelenlegi helyzetedet. Ne egy magadról alkotott idealizált énképet hajszolj, mert úgy soha sem leszel elégedett magaddal és a teljesítményeddel.

Merj visszajelzést kérni a környezetedtől! Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben benned, de önmagad nem tudod megtalálni ennek a feszültségnek a forrását, akkor érdemes külső segítséget igénybe venned. Egy baráti visszajelzés, egy a párodtól származó vélemény sokat segíthet az önbecsapások felkutatásában.

És még egy gondolat:

Dolgozz csendben, a sikered legyen a zajod - Frank Ocean.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr3813084988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása