A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Minek vennél, ha el is adhatsz?

2017. október 25. - Müller.Péter

Hatalmas szezonja van mostanában a lakásvásárlásnak. Az elmúlt 2-3 év során elképesztően felpörgött a magyar ingatlanpiac és számtalan ember ki is használta a lehetőséget. De vajon még mindig jó ötlet az ingatlanvásárlás, vagy van más, biztosabb lehetőség is az ingatlanpiacon való pénzszerzésre?

2017_maricopa_county_real_estate_market.jpg

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy van! Sok befektető nem állt be az ingatlanvásárlók sorába, hanem egy másik lehetőség után nézett. Így szálltak be sokan az ingatlan franchise hálózatokba.

A kérdés persze adott: lehet jobb befektetés egy ingatlaniroda elindítása, mint az ingatlanvásárlás? Ezt nehéz lenne megmondani, de a következő pontok talán közelebb juttatnak a válaszhoz.

1. Az ingatlanvásárlás


Ma a legjobb üzletnek szinte mindenki az ingatlanvásárlást fogja megnevezni. Ez nem is véletlen, hiszen például egy két évvel ezelőtt 11 millió forintért megvásárolt lakás piaci ára ma már akár 20-22 millió forint körül is mozoghat.

De vajon ha most veszünk egy 20 millió forintos lakást, akkor azt 2 év múlva továbbadhatjuk 25-30 millióért? Az átlagember biztosan azt mondaná, hogy igen. De a kérdés ennél komplikáltabb.

Sokan nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a lakásárak nem emelkedhetnek örökké, előbb-utóbb ez a folyamat megállhat. Az elmúlt évek tendenciái nem adnak garanciát arra, hogy az ingatlanpiac jövője is hasonlóan fényesen alakul. Ez az állítás még helytállóbbá válhat akkor, ha belegondolunk, hogy a mostani lakásárak a magyar jövedelmekhez képest rettenetesen elszálltak.

A jövedelmek és az ingatlanárak között nem nőhet örökké az olló, hiszen a piac nem így működik. Az ingatlanpiac szabályozni fogja magát, ha az árak túl magasra szöknek fel. Ezt követően pedig az ingatlanok árainak növekedése egyszerűen megáll, esetleg kis mértékben csökkenhet is.

Persze hogy ez mikor következik be, azt egyelőre senki sem tudja. Lehet, hogy már jövőre, lehet, hogy csak jó pár év múlva. Ami viszont biztos, hogy érdemes minél hamarabb, még a csúcs előtt beleugrani az ingatlanpiac mélyvizébe, hiszen minél korábban kezded, annál jobban fogsz járni vele!

Na, de hogy is működik ez az egész? Nézzük a részleteket!

pexels-photo-106399_1.jpeg2. Egy ingatlaniroda működtetése


Meglepő módon egy ingatlaniroda megnyitása manapság jelentősen olcsóbb lehet, mint egy lakásvásárlás.
Persze az indulás költségei hálózatról hálózatra változhatnak, de például a Duna House estében ez az összeg olyan 2 és 8 millió forint közé tehető. Ez a díj már magában foglalja a franchise licenc díját, a berendezések költségeit és a bérleti díjat is.

Egy ingatlaniroda esetén nagy előny, hogy az anyacég minden olyan tudást biztosít a partner számára, amellyel sikeresen és profitábilisen működtetheti az irodáját. Továbbá ha a partner nincs képben az ingatlanok világában, akkor a nulláról tanítják meg neki a szakma minden apró részletét.

Ugyanez igaz a felvett emberekre is. A Duna Housenál például több hónapon át tartó képzésekkel érik el, hogy a legújabb emberek is átfogó képet kaphassanak az értékesítés folyamatáról és a piacról egyaránt.

Elviekben egy ingatlaniroda beindítása már 18-24 hónap alatt megtérülhet a jelenlegi piaci körülmények között, feltéve ha az ember belerakja az időt és az energiát is a munkájába. Ez az időintervallum persze irodáról irodára változhat, függhet a helyszíntől és a piaci helyzettől (például 2-3 év múlva lehet, hogy a megtérülés jóval lassabb lesz).

Egy azonban biztos. Franchise partnerként már bejáratott, jól ismert márkát kap az ember a munkájához, ami gyakran már önmagában a sikeres piaci helytállás záloga lehet. Emellé egy bejáratott rendszert is a kezébe adnak, amely több, mint egy évtized tapasztalatát gyúrja egybe. A Duna Housenál a márka és a jól működő rendszer egyvelege olyannyira bevált, hogy mostanra már 126 irodával vannak jelen a piacon.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr6513068414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása