A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Mennyibe kerül egy mobilapplikáció fejlesztése?

2017. szeptember 23. - Müller.Péter

Sok kis cég és most induló vállalkozó kacsintgat egy saját mobilapplikációk legyártása felé, remélve, hogy egy jó ötlet kiváló kivitelezésével berobbanhatnak a piacra és gyorsan, sok pénzre tehetnek szert. Azonban a többségüknek semmiféle elképzelése sincs egy applikáció fejlesztésének költségeiről vagy a fejlesztéssel járó nehézségeiről. Ezért ma arra a kérdésre keressük a választ, hogy mennyibe is kerül egy applikáció fejlesztése.

applika_cio.jpg

Milyen tényezők befolyásolják egy applikáció árát? 

  1. Funkció. A funkció határozza meg, hogy mire lesz használható és ebből kifolyólag mennyire lesz bonyolult az applikáció. Például egy naptár applikáció jóval egyszerűbb működésre, ebből kifolyólag pedig könyebben kivitelezhető és olcsóbb, mint egy rengeteg sok sajátossággal bíró, interaktív applikáció.
  2. Célcsoport.
  3. Határidő. Hogy milyen határidőt hagysz az applikációd lefejlesztésre, az megrendelőként rajtad múlik. Érdemes azonban észben tartani, hogy a nagy sietségnek könnyedén meg lehet inni a levét, míg a lassú fejlesztés esetén számolni kell a versenytársak megjelenésével és piacszerzésével is.
  4. A fejlesztő személye. Egy professzionális fejlesztő csapat jelentősen drágábban dolgozik, mint egy szabadúszó fejlesztő.
  5. Marketing költség. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az applikációd nem fogja önmagát megismertetni a célközönségeddel. Ehhez profi marketingstratégiára van szükséged, ami önmagában sem számít kis tételnek.

Fontos észben tartani, hogy egy applikáció fejlesztésének az ára régiónként jelentősen eltér. A codementor.io statisztikái alapján a következő óradíjakkal kell számolni egy IOS applikáció fejlesztése esetén:

felme_re_s.png

Jól látszik, hogy messze az észak-amerikai és az ausztrál régió a legdrágább, míg hazánk vagy például Indonézia különösen olcsónak számít az applikáció fejlesztés tekintetében.

Végeredményben mennyi az annyi?


Még a legnagyobb fejlesztőcégek sem tudnak pontos számokat mondani, azonban bizonyos irányvonalak alapján be lehet határolni az árakat. 

Egy egyszerű applikáció esetében a következőkkel számolhatunk:

  • Az ötlet lefektetése és kifejleszése 2 hónap
  • A dizájn összerakás körülbelül 80 munkaóra
  • A funkciók gyakorlati megvalósítása úgy 500 munkaóra
  • Az ár 25 százaléka el fog menni a projekt menedzsmentre és az applikáció tesztelésére
  • Végeredményben egy amerikai fejlesztőcsapat által olyan 6-10 millió forintba kerülhet a fejlesztés
  • Elvileg Magyarországon már 1.5 millió forint is elég lehet a fejlesztésre (persze ez projektenként változik!)

Egy közepesen összetett applikáció már inkább 6-7 millió forint környékére tehető, míg egy nagyon összetett applikációnál határ a csillagos ég. 

Természetesen sokadjára is fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a számok csak nagyvonalakban igazak. Minden projekt más és minden fejlesztőgárda teljesen eltérő árakon dolgozik. Érdemes a témába mélyen belemerülni, ha applikációt szeretnél fejleszteni a céged számára!

 

Forrás: hackernoon.com, codementor.io, savyapps.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr3212887230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása