A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Kapcsolatépítés felsőfokon

2017. július 04. - KovácsL

Manapság mindenki a kapcsolatok fontosságáról beszél, mégis alig néhányan figyelnek arra, hogy tudatosan építsék kapcsolataikat. Ez nem is véletlen, hiszen a többség nem tudja, hogyan kezdje el bővíteni kapcsolati tőkéjét. Éppen ezért szeretnék néhány aranyszabályt bemutatni, amelyek alkalmazásával bárki látható eredményeket érhet el saját kapcsolatait illetően.

meeting2.jpg

1.Az alapok:  keresd a sikeres, célorientált, állhatatos, profi embereket

Az életben megfigyelhető egy nagyon fontos törvényszerűség: ha lelkes személyekkel veszed körbe magad, akkor te is lelkes leszel. Ha pedig rosszindulatú, lusta és szószátyár emberekkel veszed körbe magad, akkor te is olyan leszel, mint ők.

A hozzád legközelebb álló emberek átlaga vagy. - Brian Tracy

Nézd meg, hogy az általad sikeresnek látott emberek kikkel "lógnak". És nézd meg, hogy az energiavámpír ismerőseid kikkel vannak együtt. Biztosan markáns különbség fedezhető fel a kettő között.

Nemrég egy üzleti találkozón jártam, ahol az egyik előadó azt mondta: "Egy dolognak köszönhetem a sikerem... mindig sikeresekkel voltam körülvéve."

2. Ne szalaszd el a lehetőséget

Lehetőségeket mindig kapsz az élettől - akár élsz velük, akár nem. Átültetve ezt a gondolatot a kapcsolatépítésre: mindig találkozol új arcokkal - akár egy-egy ismerősödön, akár egy-egy teljesen véletlen helyzeten keresztül. Rajtad múlik, hogy mit fogsz kezdeni ezekkel az új emberekkel. Érdeklődsz felőlük, megkérdezed őket a munkájukról vagy egyszerűen ignorálod őket és meg sem próbálsz kapcsolatba kerülni velük.

Képzeld el, van olyan ügyfelünk, akit az utcán szólítottam le. Természetesen ő nem egy teljesen ismeretlen ember volt számomra, hanem egy olyan valaki, aki az üzleti és blogger körökben nagy ismertségnek örvend. Összeszedtem minden bátorságomat, odamentem és bemutatkoztam - azaz éltem a lehetőséggel. És képzeld: meglepően nyitott és kedves volt. Azóta is szuper a kapcsolatunk.

meeting_1.jpg

3. A kapcsolatépítés aranyszabályai

Az első és legfontosabb: Ne érdekes légy, hanem érdeklődő. Manapság mindenki le akar nyűgözni mindenkit. Azonban sokan elfelejtik, hogy a másik fél nem arra vágyik, hogy lenyűgözzék őt. Arra vágyik, hogy valaki figyeljen rá, hogy valaki meghallgassa. Hogy érdeklődjenek utána és érezze, hogy őszintén, szívből meghallgatják és kíváncsiak rá.

Tárd fel a problémáit, és adj neki megoldást rá! Ez természetesen akkor szükséges, ha szeretnél üzletet kötni az illetővel. Ha pedig te magad szeretnél tőle valamit, akkor azt javaslom, hogy építs ki bizalmat benne önmagad iránt (kérdésekkel), beszélgess közös témákról, tudasd vele - ha már a kapcsolatotok eljutott egy szintre -, hogy szükséged lenne valamire amit ő tud nyújtani számodra.

Ne mondj ellent! Lehet, hogy nem értetek valamiben egyet, de nem muszáj ezt erősen tudatnod vele. Próbáld meg ezt finomabban a tudtára adni. Például: "Én ezt egy kissé máshogy gondolom, de hála Istennek, hogy különbözünk és ezért tud az ember tanulni másiktól." Majd érdemes olyan témára váltani, amiben nem térnek el a nézőpontjaitok.

Vedd fel az ő stílusát! Ha az illető nem egy túl vidám forma, akkor ne mosolyogj neki folyamatosan, hiszen ez zavaróvá válhat számára. Légy empatikus és tudd felvenni a másik fél szemüvegét.

Te fizess! Nyűgözd le és fizess te. Hidd el, hogy nagyon jól fog nekik esni.

Keresd a lehetőségeket! Végtelenül fontos, hogy találd meg azokat a helyeket, ahol kapcsolatokat tudsz építeni. Ha te marketinges vagy, akkor ne a discoban keresd az ügyfeled, hanem egy nívós rendezvényen. Jelenleg az egyik legjobb hely erre a Rapid Business eseményei!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr6712610019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása