A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Tulajdonosok és dolgozók - az örök ellenségek?

2017. június 20. - The Business Blog

Tulajdonosok és dolgozók között mintha törvényszerűen „kötelező” lenne konfliktusnak lennie. Ez alól sajnos még napjainkban is csak nagyon kevés kivételt találtunk.

fotolia_57541445_subscription_xl-e1397255281662.jpg

Az általam megismert cégek csak néhány százalékában nem volt jelen ez a probléma. Ez nem is véletlen, hiszen látszólag egészen más érdekei vannak az egyiknek, mint a másiknak. Ott van a „kapitalista, kizsákmányoló” tulajdonos és a kizsákmányolt, kihasznált, kiszolgáltatott alkalmazott

Az egyiket csak a profit érdekli, meg az eredmény, a másik meg csak élni akar, de azt se nagyon hagyják neki….

Azért szeretnék egy másik megközelítést is mutatni ebben a témakörben. 

Szeretném bebizonyítani, hogy ez a fenti elképzelés nem igaz!

Csak egyetértéssel lehet nagy tetteket véghezvinni - mondta ezt egy Démokritosz nevű görög filozófus.

Ez a gondolat nem tegnap hangzott el, hanem vagy 2400 éve - de még ma is igaz. Bármilyen olyan csoport, amely tagjai között konfliktusok, ellenérdekek, nézetkülönbségek feszülnek, önmagát gyengíti.

Elég, ha csak azt a természeti törvényt vizsgáljuk meg, amit a vektorokról tudunk. (Vektor: Olyan irányított szakasz, aminek van nagysága és iránya.)

Tanultuk valamikor, hogy ha ezek különböző irányba mutatnak, akkor gyengítik, akár semlegesítik is egymást. Ha egy irányba mutatnak, akkor mennyiségük, mondhatni erejük összeadódik és ténylegesen egymást kezdik erősíteni.

Na! Egy emberekből álló csoport pont így működik! A cégben levő egyéneket képzeljük úgy el, mintha egy-egy vektor lenne mindenki. Van irányuk és van nagyságuk, erejük. Képzeljük el, hogy mit kapunk eredményként, ha „összeengedünk” 30 olyan egyént, akinek a vektora 30 különböző irányba mutat. Nem kell érteni a magas szintű matematikához és fizikához, nem kell bonyolult megoldó képletekben gondolkodni ahhoz, hogy lássuk:

A nagy erőfeszítésnek csak nagy nyögés lesz a vége.

1_2.jpg

Ezt okozza az egyetértés hiánya.

Itt ugyanis egy dolog mindenképp hiányzott: hogy valami vagy inkább valaki egy irányba fésülje ezeket a vektorokat, hogy aztán a természeti törvény elvégezhesse a maga munkáját – összeadódhassanak ezek az energiák.

De ennek egyik első és legfontosabb lépése, hogy ki kell ütni azt a hamis elképzelést a fejekből, ami kimondva-kimondatlanul ott van, és két táborra szakítja a cégben az embereket.

Ez a gondolat a következő: Amíg vállalkozások léteznek, addig mindig is létezni fog a tulajdonosi érdek és a munkavállalói érdek között fennálló szakadék. Ez nem igaz! Ennek nem kell így lennie!

Konzultánsi, szervezetfejlesztési tevékenységem és a tréningjeim során szinte mindig előjön az a kérés, hogy értessem meg az emberekkel:

A tulajdonos csak akkor lehet sikeres, ha a cég is sikeres.

De hosszútávon a cég csak akkor lehet sikeres, ha az ott dolgozók is sikeresnek, örömtelinek, biztonságot adónak érezhetik a munkahelyüket és értékesnek az ott folytatott tevékenységüket.

cikk1.jpg

A cikket köszönjük Makó Gábornak, a Goodwill Group Kft tulajdonosának. Hasonló cikkeket a Goodwill Group weboldalán olvashatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr5412609357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása